Страничните ефекти на ваксината срещу коронавируса

Те са временни и не са опасни, съобщават специалистите
26 ное 2020 16:00, Петя Славова
37
Страничните ефекти на ваксината срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Всяка ваксина срещу коронавирус може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота. Това съобщава "Нюзуик" с позоваване на данните на Американската медицинска асоциация, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Лента.ру".

Експертите предупреждават, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но е необходимо да се направят няколко инжекции, за да се формира пълноценен имунитет. Счита се, че ваксините „Moderna“ и „Pfizer“, прилагани в две дози на интервали от около един месец, са до 95 процента ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.

Още по темата

При опити с ваксината "Moderna" единственият често срещан "тежък" страничен ефект, наблюдаван след първата доза, е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите. След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%. Други 4,55 съобщават за главоболие.

Подробности за безопасността на ваксината "Pfizer" все още не са публикувани, но "BioNTech" разкри, че ваксината не представлява сериозен риск за здравето. Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.

Някои експерти призоваха лекарите и здравните служители да информират обществеността, че последиците са възможни, като рязко повишаване на температурата. Това ще се изправи срещу тези, които ще използват информацията за страничните ефекти, за да популяризират конспиративни теории срещу ваксинацията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страничните ефекти ще лъснат до 5-6 години, те изпитванията на ваксини за това отнемат дълго време.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А искат да ни зомбират. Безплатно. С ваксина за болест която не знаят как да ни лекуват.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
незнам дали са безопасни тези ваксини и колко,но щом ти я бият те карат да полежиш за половин час за всеки случай да не ти стане нещо,не ми я хвалете..
34
5
 
4
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
До АнонименГлупак, ако имаш имунитет какво те късае ако някой друг е заразен около теб.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тепърва ще се види резултата от ваксината и хората трябва да се пазят да не се заразят. Ваксината помага да не се зарази, но как може да знаеш дали всички други в метрото са васкинирани също и не носят зараза. В България милиони не са здравно осигурени и нямат пари за ваксина.
32
5
 
8
 
! Отговори
FF преди 3 години
...И.. в Онтарио , организация на мед.сестри се възпротивила срещу задължителното ваксиниране на хората от първа линия.И отнесли въпроса до съда.. и съда решил.. прави са ,не може насилствена ваксинация... ъъъ... едно наум с тия Билгейщини...
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- сигурната ваксина е спирането на парите и по медиите изобщо да не се говори за Корона. До няколко дни ще изчезне. Но не- хората трябва да са послушни овце.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера имаше статия в рт за ваксината на Астразенека и се оказа, че там има някои доста съмнителни резултати, като ефективност след първата доза в пъти по-висока от при групата на която са сложени и двете дози. Обяснение няма, но доколкото разбрах, само една доза е дадена на хора до 55г (или нещо такова), т.е. са изключили изцяло възрастните от тестовете. Поради което и ефективността е толкова висока. Колко още трикове са правили производителите в кл. изпитания никой не знае. Само регулаторите.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така толкова бързо създадоха поне пет ваксини и веднага да се слагат. Не са ли нужни поне две години клинични тестове? Или може би ги е имало преди Ковида? Искат да ни правят на опитни зайчета. Аз лично никога няма да си сложа. Не го правете и вие.
28
20
 
3
 
! Отговори
Ме преди 3 години
Съвсем нормално е да има леки странични ефекти. Все пак трябва имунен отговор, който обикновено се усеща - главоболие, температура и тн. Важно е да няма дългосрочни последствия, каквито явно няма. Много десетки хиляди са участвали в изпитанията и нямат увреждания. А,че се чуват новини за някакви странични реакции, това е добре, означава, че нищо не се крие и изпитанията са прозрачни. Обратното би било много по-притеснително.
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информацията е много манипулативна, да не кажа - лъжлива!Първо - въпросните 95% са само 90, второ - това е резултат от комбиниране на резултати от две изследвания, които нямат (не са имали) еднакви контроли. Има и още разбира се, но не съм аз журналиста, който трябва да разследва! А гугъл преводачките.....Резултат - падане на акциите на борсите на производителите, начело с АстраЗенека. Интересно защо?
26
6
 
35
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз съм ваксинирана,децата ми също имат всички ваксини,но.....нещо,което не го знам какви последствия може да окаже след време НЯМА ДА СЛОЖА!!! Аз да не съм опитно зайче? Я първо ония кухи глави от Парламента да се ваксинират....че след това и обикновения човек! Те трябва да са пример
25
8
 
33
 
! Отговори
Само как ни работят! преди 3 години
Първа новина - нямало странични ефекти.Втора новина - можело да има "неприятни но временни" ефектиСега чакаме новините че може да не са временни ефектитеи следващите новини че може да не си същия човек или може да се случи някой и друг да поумре...
24
23
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
До Берлинако се ваксинираш -болка и умора.Ако не се ваксинираш -болка и умиране.
23
9
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Моите синове на 24 и 21 няма да се ваксинират срещу ковид, но едно БЦЖ трябва да си сложат. Тогава пропуснахме, защото се родиха в чужбина.
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бобо, точно това мисля и аз и го написах преди малко. Младите са застрашени от тази нескопосана имунизация по-скоро.
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жесток превод, особено последните 2 изречения: "Някои експерти призоваха лекарите и здравните служители да информират обществеността, че последиците са възможни, като рязко повишаване на температурата. Това ще се изправи срещу тези, които ще използват информацията за страничните ефекти, за да популяризират конспиративни теории срещу ваксинацията."
20
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са за старите. Ако нищо не излезе, загубите са ограничени. При младите клетките се делят по-често и е доста по-опасно да си блъснеш един генетичен компот в организма. SARS2 е по-безопасен.
19
9
 
19
 
! Отговори
>< преди 3 години
Не е нормално да вкарат патентовани нанотехнологии в тялото ви, защото някой държи патента (правата) върху тях. По този начин той ще държи патента за вас. Това е като филма Repo Men, ако не се държите прилично или нямате пари да си ги плащате, могат да си ги вземат обратно. Дали ще е проблем ако са се свързали на клетъчно ниво?
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...ваксината не представлява сериозен риск за здравето"----Само така! Всичко, което не предизвиква смърт не е сериозен риск за здравето! А и за какво толкова се вдига шум - има-няма 25% от ваксинираните имат оплаквания... А това все пак е само 1/4.Аз за руската не чух оплаквания, но тя е лоша, неприложима и гадна! Друго си е да има оплаквания, нали?