Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!

Той предизвиква Близкоизточния респираторен синдром
26 ное 2020 13:05, Петя Славова
130
Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!
Снимка: БГНЕС

"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", предупреди водещият вирусолог на берлинската болница "Шарите" - д-р Кристиян Дростен.

Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Още по темата

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора.

Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година. Оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия, предава "Дойче веле".

През 2015 г. за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС, бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт.

По данни на института "Роберт Кох", досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той е починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември 2020 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пийте камилско мляко и забравете за деликатеса печена камила пълнена с цяла овца по камиларски.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По шараните няма ли вирус?
6
2
 
19
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Божкеййй, ще завладяваме луната и марс, технологиите и медицините били в подем, а в същото време един *** вирус блокира планетата. Че и втори се задава. А е елементарно - прасета и зеле ли не можем да си отглеждаме за храна? Блокирай държавите и всичко ще е наред!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртоносен камилски грип е. Засяга и кравите и прасетата.
4
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо направиха ваксината за този и изкочи нов вирус. Каква "случайност" аахахха
3
2
 
9
 
! Отговори
USAфоб преди 3 години
И какво ще излезе?Който прави вирус другиму - сам ляга болен от него!Или вируса е съществувал дълго преди някой да се пробва да го ползва за оръжие...а прилепите са за информационна димка.
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стария не свърши работата и ще го подменяте с нов ли?
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде първо този да отмине, после другия. Че така не е честно двама на един.