Пандемията може да унищожи равенството между половете

Домашните задължения могат вече да се изпълняват и от мъжете
Обновена: 28 ное 2020 12:59 | 28 ное 2020 12:16, Петя Славова
170
Пандемията може да унищожи равенството между половете
Снимка: Pixabay

Пандемията може да унищожи 25 години нарастващо равенство между половете, показват нови глобални данни на UN Women, предаде BBC. Жените извършват значително повече домакински задължения и семейни грижи поради въздействието на пандемията.

"Всичко, за което работихме, което отне 25 години, може да бъде загубено за една година", казва заместник-изпълнителният директор на ООН за жените Анита Бхатия, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Възможностите за работа и образование могат да бъдат загубени, а жените могат да страдат от по-лошо психическо и физическо здраве.

Тежестта на грижите представлява "реален риск от връщане към стереотипите на пола от 1950 г.", посочва Бхатия.

Още преди пандемията беше изчислено, че жените вършат около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, които се извършват всеки ден по света.

С други думи, преди коронавируса за всеки един час неплатена работа, извършена от мъже, три часа се извършва от жени. Сега тази цифра е по-висока.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинете, този форум какво е, конгрес на глупаците ли? Имате ли представа за какви сериозни проблеми се говори в статията, знаете ли че има жени убивани и безправни по света? По-далеч от носа си, и от еснафския ви манталитет не виждате...
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доло феминизъма
157
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Егати простотията!
156
3
 
1
 
! Отговори
До 153 и 154 преди 1 месец
Коментирам за последно. Ако единият от родителите живее в друг град или държава, тогава ще взема детето през летните, пролетните и зимните ваканции. Това е почти половин година. Ако на детето му трябват дрехи, баща му да му купи, но не и да дава пари на ръка на бившата си жена. Така се радвам, че мюсюлманите ще станат мнозинство и ще ви поставят всички феминистки на мястото ви!
155
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ба кво равенство, кви пет лева...
Откакто свят светува се знае, че жената е на колене пред мъжа и легнала по гръб. Няма равенство между този, който “такова” и тази, която я “таковат” и никога няма да има. Я да бягате вий с ваш’те лакърдии...
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А изобщо дори няма да споменавам престъпленията, които извършвате срещу децата на мъжа си само за да го тормозите, защото за тях ви се полага нещо доста повече от затвор!
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писнало ми е от феминиски неадекватни смачкани доводи. ВСИЧКО, В КОЕТО НИ ОБВИНЯВАТЕ, МОЖЕ И ДА Е БИЛО ВЯРНО В КАТОЛИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ. ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ. ОСВЕН ТОВА В бЪЛГАРИЯ ХИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПОЛОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ. За разлика от конституциите на католическите държави. Приемате шаблони от международния феминизъм без да се замисляте, че за нас са неприложими, защото нямат оснива. Това ви оправи да изглеждате много неумни и внякои случаи дори криминални престъпни хетерофоби.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема на съвременните жени е, че са необразовани и неадекватни. Когато домакинстването ти тежи не се караш с мъжа си а искаш от него да ти купи миялна, прахосмукачка - робот, да ти помогне да се организираш по - добре(понеже сама не можеш), общо взето не му казваш, че не миел чинии. Защо? Защото когто изгърми бушон, когто трябва да се премести нещо тежко, да се оправя колата или когато се развали компа или падне нета той не ти казва, че не поемаш твоята част от задълженита, а търси начин.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като да плащаш издръжка е по - евтино, моля всички феминистки да плащат издръжка и да оставят децата на бащите. В 99% от случаите майките са тези, които използват децата срещу настоящия/бившия съпруг и не им пука че, както и да го правят, това травмира децата. А в богатите държави ги използват и като източник на доходи.Моята жена ако претендира за чиниите, оставям я сама да си сменя гумите, оправя интернета и дребните повреди по електроуредите и всяка техника. И купувам миялна машина.
150
2
 
3
 
! Отговори
До 152 и 153 преди 1 месец
Няма смисъл да му обясняваш. Този ще има жена и деца на Куково лято. И поради тази причина няма да има възможност да се разведе и да плаща издръжка.
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 147
Как точно ще ходят на училище, ще имат приятели ако ги влачиш всеки ден в различна държава, град, квартал, училище, къща тия деца?! По - големите деца ги питат при кого искат да живеят, другия родител ги вижда през ваканциите и почивните дни. И тоя по- малко участващ родител е редно да дава някакъв принос към храната и облеклото на децата.
148
3
 
4
 
! Отговори
Д. преди 1 месец
Въпреки, че темата е феминистка, влязох защото и аз съм за равенство.
Сега чакам, някоя хубавица с букет цветя и подаръче (може и обеци, ще се прежаля ако са златни), да ме покани на вечеря в най-хубавият р-т. Преди да ме нападнете, че съм жиголо, се замислете вие що за проститутки сте!
147
1
 
5
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 1 месец
Има един швееестер с псевдоним Пияница Мистик или Бау. Същия тоя е написал тук поне десет феминистки коментара представяйки се за жена. Той така провокира дискусии щото е НПО хрантутник и му плащат да генерира трафик в сайта, който е създаден със сороссски капитал. За инвеестоор.бг става въпрос. Тия си цензурират и името на холдинга. Типична сорроссиада.
146
3
 
6
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 месец
Анкетата показа че тук има шест отчаяни и злобни феминистки. Не е малко като процент. Зле е положението значи.
145
3
 
3
 
! Отговори
До 146 преди 1 месец
Как да няма издръжка, като признаваш, че има! Повтарям за N-ти път. При развод който каквото заработил по време на брака, да остава за него. Децата да са 50% от времето при бащата и неговата фамилия и 50% при майката и нейните родители. Без идръжки без попечителство само за единия родител.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 146
Не съм нахалната дърта лесбийка, км която се обръщате, обаче в България за жените няма издръжка. Гледате много американски филми. Колкото до жалката издръжка за децата, то тя едва ли стига за да се гледа дете с нея, и рядко някой мъж я плаща дори. Жените трябва да са готови и способни да си гледат децата сами, още когато решат да имат деца.
143
3
 
5
 
! Отговори
От 81 преди 1 месец
До 83
Не знам за жените, обаче постоянно се пробват да ме заговарят разни господа във фейсбук и един от първите въпроси е: "Ти с какво се занимаваш?" (Разбирай, какво работиш). Ако отгворя "обикновен бачкатор" бързо губят интерес. Меркантилни са не само жените, от мен да го знаеш.
142
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ха, прочетох поне 50 от последните коментари и като гледам броя на плюсовете и минусите, вижда се че мъжете, които се вълнуват от коментираните тук проблеми са два пъти повече от жените коментаторки. Досега си мислех, че към този тип проблематика жените проявяват по-голям интерес. Но явно българският мъж също е насъбрал в душата си много обида и поводи за протест.
141
2
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
Тая и тя някаква луда. Пералнята пере, сушилнята суши, миялната мие чинии, готвя си сам. Жената ми е за да има с кого да си говоря и за секс. Тая да вземе да влезе малко в 21-ви век и да спре да си измисля проблеми които не съществуват.
140
2
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 1 месец
До До 126

Преди няколко часа написах 3 майтапчийски коментара в отговор на някакъв патологичен критик на женския пол, после отидох да приготвям вечеря - сигурно защото съм много разглезена. Написах, че на горкият мъж при развод трябва да му се присъди издръжка, която бившата му жена пожизнено да му плаща от благодарност, че известно време е бил женен за нея.
Но както виждам, на някого и това му се вижда недостатъчно.
По-късно пак ще вляза тук, за да видя какво ми е отговорил :)).