Пандемията може да унищожи равенството между половете

Домашните задължения могат вече да се изпълняват и от мъжете
Обновена: 28 ное 2020 12:59 | 28 ное 2020 12:16, Петя Славова
170
Пандемията може да унищожи равенството между половете
Снимка: Pixabay

Пандемията може да унищожи 25 години нарастващо равенство между половете, показват нови глобални данни на UN Women, предаде BBC. Жените извършват значително повече домакински задължения и семейни грижи поради въздействието на пандемията.

"Всичко, за което работихме, което отне 25 години, може да бъде загубено за една година", казва заместник-изпълнителният директор на ООН за жените Анита Бхатия, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Възможностите за работа и образование могат да бъдат загубени, а жените могат да страдат от по-лошо психическо и физическо здраве.

Тежестта на грижите представлява "реален риск от връщане към стереотипите на пола от 1950 г.", посочва Бхатия.

Още преди пандемията беше изчислено, че жените вършат около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, които се извършват всеки ден по света.

С други думи, преди коронавируса за всеки един час неплатена работа, извършена от мъже, три часа се извършва от жени. Сега тази цифра е по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох коментарите и разбрах защо сме зле като общество.90% от браковете са между банкомат и слугиня. Уважение нула, симпатия нула, но пък вечна война кой е по-по-най велик. И разбира се, най-големите жертви са децата. И то си личи. Как да имаш нормално детство в такова семейство?!
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 73 - Но мнозинаС момиченцата на мама е същото. И всяка жена има избор кой ще е баща на децата. Не е едно време, че родителите решават.Като не иска някой мъж, отива при друг с 10 любовници примерно.
109
2
 
4
 
! Отговори
132 преди 3 години
Напротив, децата са и на двамата родители. В крайна сметка това ти е аргументът да ревеш за издръжка. Обаче, ако детето е 50% от времето при бащата по закон, независимо какво иска то, ти няма да можеш да изнудваш бившия си за пари, имоти и родителски права. Затова не щеш такива промени в законите. Няма как да се правиш на жертва и онеправдана.
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 125Ти май пак не сващаш. Децата не са мебел, че да ги разнасяте. Те имат мнение, предпочитания, повече приятели в единия или в другия квартал.Не случайно, над опредена възраст, при развод питат детето при кой иска да остане. И ако детето ти е избрало майка си, какъвто май е твоя случай, сърди се на себе си.
107
2
 
5
 
! Отговори
До 125 преди 3 години
Децата са и на двамата родители. Какъв е проблемът 50% от времето да са при бащата? Само че тогава няма да можеш да изнудваш мъжа за издръжка, родителски права и да ползваш жилището, придобито по време на брака. ;-)
106
2
 
4
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Ами нали ти вече в 100 коментара обясняваш как трябвало да ти се плаща издръжка и да ти се дадат децата само защото си жена!
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, като не ви харесва да живеете с някой от другия пол, минете на левия бряг.Не е срамно! Даже гей браковете скоро ще са разрешени и в България.
104
0
 
7
 
! Отговори
ТИТА преди 3 години
До DАЛФА, АМА ОБРАТНА!
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен122А помисли ли, че децата не са вещи да си ги разменяте?
102
3
 
6
 
! Отговори
До 105 преди 3 години
Второ, ако аз като мъж трябва да вземам висока заплата, да имам собствено жилище, да пазарувам, пера, готвя, чистя, тогава защо изобщо да се женя и съпругата ми да ми трови живота?
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много обичам такива теми. Винаги е голям смях да гледаш как застаряващи ергени, без шанс да видят жена, се заяждат със застаряващи моми или отегчени домакини забравили какво е любов.Че и сериозно спорят, кой е по-велик.А аз само от време на време пускам коментар и после им гледам сеира.
100
5
 
2
 
! Отговори
До 105 преди 3 години
Откъде-накъде при развод жената да получава родителските права, издръжката и 50% от всичко, придобито по време на брака? Който каквото заработи, да остава за него. Децата да са 50% от времето при бащата и ноговата фамилия и 50% при майката и нейните роднини. Не трябва да има издръжка.
99
6
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 3 години
Пък и мързеливи на всичкото отгоре. Ровете бе кокошки, ровете
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е сигурно колкото по-смачкани, несигурен и нещастие е един човек е живота, толкова на по-велик се прави по форумите.Щастливите хора, които обичат половинката си (без значение мъж или жена), няма да седнат да си губят времето да пишат тук как другия пол не струва. А те са супер. Така, че...
97
8
 
6
 
! Отговори
D преди 3 години
Жената трябва да си знае мястото в йерархията ! Мъжът е алфа единицата
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MuhsinА пита ли ги дали са там доброволно?Или ще ядат шамари, ако откажат?
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 54 съм и скоро се разделихме с жената.Децата поотраснаха така ,че за тях не беше проблем.От години не се бях чувстал толкова добре. Свободата си е свобода.Бившата усойница се обажда през два месеца да проси пари. Едвам свързва двата края въпреки ,че тя взе едното жилище.Убедено твърдя ,че аз по-добре си поддържам домакинството без нея.Също имам по-добър сексуален живот. Нея никой не я поглежда аз от време на време се заигравам с разни вдовици и разведени.
94
4
 
6
 
! Отговори
Muhsin преди 3 години
Връщам се от Кадъ Сейфуллах (Баня башъ). На вратата две млади жени чакаха да приемат Исляма. Защо го пиша. Все повече с тази насадена, феминистка пропаганда, самите жени осъзнават, че нещата не са като хората. В едно съжителство има отговорности, задачи. При нас, мъжът се грижи за семейството финансово, старае се, колкото може. Жената гледа дома, грижи се за децата. На всеки пол е заложено да прави нещо по-добре. Той да работи, тя да е по-грижовна. Как може да иска пари за грижата си към децата?
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХАХАХАХАХАНаправо засенчи Айнщайн с тая анкета. :)
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, значи се разбрахме, българска жена (ама всичките) са гадни, меркантилни, мързеливи б.... ци, а българскя мъж (ама всичките) са силни, смели, честни, умни и съвършени.А истината е, че *** си заслужава Ганка.