Пандемията може да унищожи равенството между половете

Домашните задължения могат вече да се изпълняват и от мъжете
Обновена: 28 ное 2020 12:59 | 28 ное 2020 12:16, Петя Славова
170
Пандемията може да унищожи равенството между половете
Снимка: Pixabay

Пандемията може да унищожи 25 години нарастващо равенство между половете, показват нови глобални данни на UN Women, предаде BBC. Жените извършват значително повече домакински задължения и семейни грижи поради въздействието на пандемията.

"Всичко, за което работихме, което отне 25 години, може да бъде загубено за една година", казва заместник-изпълнителният директор на ООН за жените Анита Бхатия, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Възможностите за работа и образование могат да бъдат загубени, а жените могат да страдат от по-лошо психическо и физическо здраве.

Тежестта на грижите представлява "реален риск от връщане към стереотипите на пола от 1950 г.", посочва Бхатия.

Още преди пандемията беше изчислено, че жените вършат около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, които се извършват всеки ден по света.

С други думи, преди коронавируса за всеки един час неплатена работа, извършена от мъже, три часа се извършва от жени. Сега тази цифра е по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
2
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 3 години
Самият факт че измислих АНКЕТАТА показва умственото ми превъзходство. Не сме равни, сори. После кой с кого си правел гаврички.
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това и не кофтито на нас, че сме по средата между Изтока и Запада и сме взели най-лошото и от двете.Хем искаме да сме европейци, хем в някои отношения си ни избива на ислям.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100Това важи и за всички коментирали мъже, които много обичат да говорят за ВСИЧКИ жени.
88
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94Не знам, за мен е нормално и двамата да имат домашни задължения, независимо дали и двамата работят или не.На мен веднъж жена ми се опита да ми пробута как това което вършела вкъщи било работа за която не получавала пари. И аз и казах, че ако ще ми говори така, да си събира багажа и ако иска пари ще я наема за прислужница. От тогава не се е опитвала да си пробутва простотиите.
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От всичко най-обичам да се заяждам с *** и да го гледам как в безсилието си ми слага минуси. Хихихи!Де да бяхте такива смели и в живота, не само зад монитора и в кръчмата... Обаче пред шефа, по-ниски от тревата, а тук всичките гений до гения. Айнщайн направо пасти да яде.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, някои от коментирате са "съм много умен, съм тъй прекрасен, съм тъй красив и от ден на ден съм по-съвършен". :)
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***-либералната пропаганда, че жената е толкова добър щангист, колкото и мъжа не пресеква.Омммммм, омммммммм....
84
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип нямам нищо против.И без това готвя по-добре от 80% от жените които познавам.Миялна има за чиниите, пералня и сушилня за дрехите.С прахосмукачката съм овършал за 15 мин къщата.Само мразя да чистя банята.Та като се замисля, ако моята немаше огромни цици за мачкане, досега да съм я върнал на майка и.
83
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много пъти съм го писала.Българският мъж не знае какво иска, но го иска веднага. Ако жената работи и изкарва много пари, била гадна кариеристка. Ако е домакиня и майка била мързелива и чакала той да я издържа. Ако е 2 в 1, защо имала само 1 дете и къщата не блестяла.И изобщо на него за всичко все тя му е виновна, но никога не се поглежда в огледалото.Нееее, той е съвършен, а и мама така му е казала.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупост е тази статистика. Имаме едно семейство и някой смята колко часа отделя жената за децата,готвенето,чистенето и колко време отделя мъжът. И говори за неравенство. Пълна простотия. Това нещо се решава в семейството. Кой какво може да прави,кой с какво може да помага и прочие. Много ясно е,че жените са по-грижовни от мъжете и те ще отделят повече време на децата. Дори повечето майки се радват да са до децата си. Обаче някой *** го брои това като работен час.
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори в пандемията не ни спестявате тези уникални глупотевици. НПО-тата работят ли таботят за единия жалък грант!
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските жени били феминистки, били меркантилни... Я се пробвайте в Западна Европа да изискват жената да ви слугува след като е била цял ден на работа.Много ми е интересно на кой ден ще ви зареже?Като искате слугини... самолета и в Саудитска Арабия, ама уливката е, че там вие ще я издържат изцяло и децата също. Няма да има и двамата работим, но домакинството е само твоя грижа.
79
2
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До Голям и силенТака е. Силата на Жената е голчяма, когато е Жена. Неизмерима е. Нито един мъж не може да притежава такава Сила. Защото е взета извътре от човекът;))) а онова място е запълнено с плът и точно то е "ахилесовата пета" на човекът, защото го прави смъртен. така, че да, Жената е нашата Сила на Съществуването, нашата Сила да създаваме Бит и да възпроизвеждаме Животът. Равенство няма как да има, когато има Цялост! Целостта е важна! А това дали някой е по-горе или по-долу в нея...
78
7
 
5
 
! Отговори
Mgtow преди 3 години
Мъжът е създаден по-силен, по-уравновесен и по-способен. Бракът е институция на +-а 1500 години, но в последните е инструмент на феминистките орг. за контрол над белият мъж. Това е начин тя да зароби неразумният, встъпил в брак. Какви високо платени жени бълнуват долу. Всички феминистки бяха посредствени, бедни мишки. Хванаха някой жалък човек, забременяха и оттогава не са работили и ден. Да му мисли ахмака. Това са ми го казвали лично те. Жал ми е и за такива мъже, и за такива жени. Той е роб.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжът и жената двете равни страни на една монета. И колкото по-рано го разберете, толкова по-добре. Докато има мачовци и крайни феминистки, нищо добро не ни чака.
76
6
 
8
 
! Отговори
Голям и силен преди 3 години
Силата на една жена не е в противопоставянето и дървенето на мъжете и в малоуумният стремеж да се доказва като по-голям мъж. Точно обратното е. Силата на жената е в нейната слабост и в способността и да дава мир и любов. Агресивните жени предизвикват в мъжете контраагресия, но в геометрична прогресия. Неразбралите го паатки рано или късно отпадат от живота с 200. Защото нищо противоестествено не може да просъществува дълго.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След кризата идва нова криза и това ще изнесе и малкото бг жени в чужбина и България ще изчезне, защото слуша запада. Те ще си внасят население от колониите, докато тука загиваме като народ.
74
7
 
9
 
! Отговори
АНКЕТА преди 3 години
Тук пишат:(+) Почтени и достойни мъже които казват истината.(-) Отчаяни и злобни феминистки които ги е яд че не са намерили почтени и достойни мъже.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук 6 човека си признаха, че работят за смешни пари и чакат жена им да ги обгрижва като малки деца...Интересно още колко ще има? :)
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70И ся кво, като се запознаем с някого трябва да го питаме колко пари взема или той нас?! Ако е под 2000 лв. - не, абсурд не те ща! :) Не всичко е пари приятелю, има и други неща в живота.Стига един мъж да не е мърляв, мързелив, глупав, и да е достатъчно възпитан и уважителен, колко пари получава въобще не е от значение (дори те да са по-малко от нашата заплата).