Пандемията може да унищожи равенството между половете

Домашните задължения могат вече да се изпълняват и от мъжете
Обновена: 28 ное 2020 12:59 | 28 ное 2020 12:16, Петя Славова
170
Пандемията може да унищожи равенството между половете
Снимка: Pixabay

Пандемията може да унищожи 25 години нарастващо равенство между половете, показват нови глобални данни на UN Women, предаде BBC. Жените извършват значително повече домакински задължения и семейни грижи поради въздействието на пандемията.

"Всичко, за което работихме, което отне 25 години, може да бъде загубено за една година", казва заместник-изпълнителният директор на ООН за жените Анита Бхатия, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Възможностите за работа и образование могат да бъдат загубени, а жените могат да страдат от по-лошо психическо и физическо здраве.

Тежестта на грижите представлява "реален риск от връщане към стереотипите на пола от 1950 г.", посочва Бхатия.

Още преди пандемията беше изчислено, че жените вършат около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, които се извършват всеки ден по света.

С други думи, преди коронавируса за всеки един час неплатена работа, извършена от мъже, три часа се извършва от жени. Сега тази цифра е по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61Тоя мъж, на който е ред да мие прозорци днес и да пуска прахосмукачка. Същият който си гледаше мач, докато аз чистих миналата седмица :))))
70
1
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Това малко ли ти се струва?
69
2
 
7
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
В STEM специалностите преобладват точно мъжете, затова феминистките искате квоти. Второ, ако се съкратят разните му там администрации, включително в ч. фирми, и се закрият НПО-тата, половината жени в трудоспособна възраст ще останете безработни.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72Не и в България. Тук настояват за подпис, защото сме патрархални и омъжената жена е "почтена", пък другата "***" и "парясница". Тук няма издържка за жената (само мизерна за децата), не ти взимат имуществото (делите всичко придобито по време на брака по равно). А да, могат да и дадът право да живее във вашият апартамент до пълнолетие на детето, но собствеността си остава ваша. Апропо това ще се случи и без брак, ако детето го харижат на нея и тя няма къща или имот на нейно име.
67
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжът работел тежка работа, лепял плочки, бъркаш бетон и т. н.Ми да бяхте учили. Сега щяхте да работите в офис, а друг да ви лепи плочките. Така, че не жените са ви виновни, че имате кофти работа за малко пари.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време ми казваха да гледам тъщата преди връзка с жената. Сега искам да видя жената на шефа преди да започна работа!Вече напуснах 2 работи по този начин - след като видях жената на шефа. Колкото по големи са изискванията и очакванията на жената към шефа, толкова повече са те и към мен.Когато видя шеф готов на всичко само и само мъчейки се да угоди на високите очаквания и капризи на жена си - си сменям работата. И по този начин намразвам жените. Много по алчни и ненаситни са материално
65
2
 
12
 
! Отговори
да видим. преди 3 години
Ако брака е толкова лош за жените ,защо точно жените са тези които настояват за подпис?Законодателството е такова ,че брака дава предимства на жените.
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Не ми пука за тях. честно. Проблемът ми е жената, дето седи вкъщи и от 3 години не е ходила на работа, а е само на 23 и още нямаме деца.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Освен ако не си някоя 60 годишна лелка е слабо вероятно мъжа ти да взима под 1000 лева.Просто НЯМА начин жена под 40 да се хване с някой под 2000лв заплата - поне що се отнася до големите градове.Нищо общо с 500-те години - и на запад мъжете предпочитат да не се женят. Брака е остава важен само в ориенталските държави.
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Не ако притежавам нещо отпреди брака, като например фирмата, която отдаваапартамнета под наем, който е нает от друга фирма и реално мжое да бъде разтрогнат ддоговора за 2 минути и ни семейно жилище, ни заеми ще се плащат ;)Хирец съм еййй!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимание навлизаме в *** пандемията ,тя по страшна от коронавируса!
60
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как си личат тия 500 години...Големи мъже, голямо нещо. Изкарват по 1000 лв или по-малко, обаче се размечтали.Ако не е жената да работи и да изкарва пари, с вашата заплата от глад ще умрем. Та значи тя и да работи и да е домакиня, че и вас да обгрижва и детето да гледа, а вие пред телевизора... Че и с претенции! Хайде сега, давайте минусите, да видим колко се познаха в комера. 😝
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжете са подтиснати трябва да плащат сметките, сега мъжете ще готвят жените да плащат сметките и да носят продукти.
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, да им имам самочувствието на някои мъже. Повечето мухльовци, които мислят, че живеят в 19 век. Не им харесва, че доста жени се самоиздържат, карат хубави свои коли и могат да си платят за водопровдчик например
57
8
 
12
 
! Отговори
Шехерезада преди 3 години
Много лъжат имитациите на жени тук - една си шпакловала тавана, друга имала прекрасен съпруг, трета не знам си какво.... абее ей чшшшш, алоууу, ти ако имаш нормален мъж ще те остави ли да си чатиш тука сега и да се дървиш на мъжете вместо да си вършиш домакинските задължения, ***! Я улево!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61В България една издръжка на дете е 100-200 лв. с брак или без, ако детето е припознато. Ако решиш да не я плащаш те съдят с години (познавам едни такива дето се съдиха 7 години за издръжка от 150 лв за хлапето, което междувермено порасна). С брак или без, това е единственото което жената (родителя, който получи родителските права) може да вземе от другия. В общи линни, ще разделите придобитото по време на брака и толкова. Виж в САЩ те обезкостяват при развод :)
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 451.Интересно изказване. Естествено, че жената избира мъжа, освен в случаите когато говорим за много известни, красиви или богати мъже. Мъже има много и са доста лесни всъщност. Не познавам жена, която да не може да си намери мъж, ако желае това (освен в случаите когато дамата прекалено много избира).2. Аз си имам чудесен мъж вече шест години.3. За драмите и блатото дори не го схванах. Спри да гледаш турски филми.4. Не ми е скучно, дори напротив, па макар и без куче :)))
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Природата си знае работата и винаги побеждава!
53
2
 
8
 
! Отговори
СОКРАТ преди 3 години
Пандемията може да унищожи равенството между половете, но неравенството между половете не може да не унищожи пандемията.
52
3
 
14
 
! Отговори
Печо Мух преди 3 години
Колкото повече обичам жените толкова повече мразя феминизЪма и еманципацията.