След мерките: Бизнес климатът се влошава през ноември

Спадът е най-сериозен в строителството и търговията на дребно
Обновена: 30 ное 2020 14:28 | 30 ное 2020 14:20, Веселина Йорданова
9
След мерките: Бизнес климатът се влошава през ноември
Снимка: БГНЕС

Стопанската конюнктура през ноември се влошава за пръв път след шест поредни месеца на подобрение, по данни на НСИ.

Спадът е най-силно изразен в строителството и търговията на дребно при известна стабилизация в промишлеността и сферата на услугите. Отслабването на стопанската конюнктура в страната се дължи на втората вълна на пандемията, която доведе до въвеждането на нови строги ограничителни мерки в цяла Европа. У нас такива са в сила от 27 ноември до 21 декември.

Общият показател на бизнес климата се понижава през ноември с 4,1 пункта след повишение с 0,5 пункта през октомври.

През ноември 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" спада силно с 9,9 пункта (след слабо повишение с 0,6 пункта през октомври) в резултат на влошените оценки на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Предприемачите в сектора отчитат намаляване на новите поръчки през последния месец, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също се понижава рязко с 9,9 пункта след повишение с 4,2 пункта през октомври. По-резервирани са оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Песимистични са и на прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври, когато нарасна с 1,3 пункта, но се влошават прогнозите на мениджърите за развитието на този бизнес сектор през следващите шест месеца. Песимистични са и очакваният им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.

Въпреки това преобладаващата част от мениджърите и търговците предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Основните затрудняващи фактори са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене - от страната и от чужбина, конкуренцията и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Никъв бизнес преди 3 години
Никъв бизнес в България няма само молове, ресторати и магазини за вносни парцалки. !!!
8
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Какъв "Бизнес" бе? Имаме тук таме някакво малко производство на нещо - което не е затворено и продължава да си работи. Всичко друго е молове, парцали, кръчми и скъпарски хотелчета...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биснесмените е време за годишното им реване за високата цена на тока зимата. Това ще е следващата статия и оня ревач Велю Василев ще направи годишното си реване.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен цените на имотите вървят стремглаво нагоре и има голямо търсене. Така да се каже апартаменти, къщи и офис сгради, направо се разграбват. Като всичко това е благодарение на мъдростта и далновидната политика на генерал Борисов наричан още способния, а сред народа известен като бойко суджука. Хвала на такива способни държавници, раждащи се веднъж на всеки един милиард години.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие представяте ли си да се беше ПОДОБРИЛ бизнес климата от мерките... Ся цялата ще изригне в люти закани :D
4
0
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Удри ,удри бай Хкронаса ..удри тия ТУНЕЯДЦИ.Догодина още 50 милиарда държавен завм
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствения лъч надежда в тези черни времена ня тирания и несправедливост са силните, достойни лидери като президента Радев, Путин, Лукашенко и Ким Чен Ум.
2
3
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонименте бяха празни и фалирали, ако дойде Слави точно това ще направи
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е защото капитализма е зло. Ще гласувам за Слави ако обяви ренационализация, върне ТКЗС, кооперативните магазини, заводите от комунизма и забрани вноса на западни стоки.