Червеният кръст призова за борба с фалшивите новини за ваксината

В света има хора, които изобщо не са чували за COVID-19
1 дек 2020 10:54, Елка Василева
40
Червеният кръст призова за борба с фалшивите новини за ваксината
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с "фалшивите новини" за ваксините срещу COVID-19, които са се превърнали във "втора пандемия", предаде Асошиейтед прес.

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че "за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемия от недоверие".

Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането.

Още по темата

По думите на Франческо Рока в света се наблюдава "нарастващо колебание към ваксините като цяло, и към ваксината срещу COVID в частност". Рока припомни за проучване на университета "Джонс Хопкинс" в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 от около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто.

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само "западен феномен". По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила. "В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити", посочи Франческо Рока.

Той каза, че за негова изненада, някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауБау ли си Мяу ли си, не ти ли минава през ума, че умните хора не вярват на всичко, което четат в интернет. Могат да отсяват в голяма степен фалшивите от истинските новини. Тези обобщения "всичко" и " всички" ги правят само овцете или "ГОньо"/ както си го написал/а.
14
1
 
21
 
! Отговори
Нигерийски принц преди 3 години
-Напълно нова, неизползвана технология на ваксината;-Неописуемо съкратен, непознат в историята срок за създаването и пускането;-намеса във функции на организъма по начин, който може да доведе до непредсказуеми последици;-изключително силни финансови и политически стимули за бързото разпространяване на продукта;-бонус-освобождаване от отговорност на компаниите производители.-втори бонус - лъжливите съобщения за изумителния успех на ваксината, основани на нищожна част от изследваните
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОВОРИТ МОСКВА:''Който си бие руска ваксина ще стане комунист!''
12
19
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Гоньо вярва напълно на всичко, което прочете в Интернет стига да е "предупреждение", че се опитват да му направят нещо .. Нито за миг не му минава през акъла, че може да е лъжа. Всички, които не са го чели това са ... овци :D
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не, не отнемайте една от радостите на маргиналите!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не сме чували? Даже вече почти всички знаем и коя е "правилната"ваксина,естествено на Pfizer-BioNTech и Moderna!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са "фалшивите" новини? Фалшива новина е, че ваксина има "94 процента" успех, базирано на 0.3% от изследваните!
8
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Поднебесната империя и Русия съществуват ве транс к'вото сте там ? Не можете ли да ги намерите на картата ? А? Трудно ли ви е ? Ааахахаха
7
1
 
21
 
! Отговори
1984 преди 3 години
И кой определя каква е истината? Министерството на истината ли?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахах ти да видиш какво заглавие има в най фалшивия 'новинарски' портал . Гнусорияте е такава защото е гнусна.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А dnes.bg какви новини за ваксината публикуват? Правдиви ли?
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сме преборили недоверието? А защо има недоверие? А, да - защото са лъгали много пъти.Недоверието не се преборва. Просто доверието трябва да се спечели. И това не става за седмица или месец, не става с акции и закони...
3
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Китай и Русия много правилно въведоха цензура на фалшивите новини на транскапиталистите. За китайските и руски ваксини и методи за лечение, нито дума реална информация, освен нелепата пропаганда която бълват. Китай със всичките си протоколи и методи за справяне с пандемията все едно го няма. Циркулират само туитовете на рижата за "китайския" вирус и как били измрели милиарди китайци от него ааахахаха
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започва се! Нарича се фaшизъм!! Който има ум, да мисли!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Червеният кръст призова за борба с фалшивите новини за ваксината"Или иначе казано- цензура. Да си променят логото на червената петолъчка.