Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19

В официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови заразени на ден
1 дек 2020 18:30, Елка Василева
85
Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Магазините са пълни, нощните клубове работят, децата ходят на училище: в Китай коронавирусът е под контрол. Нови инфекции почти няма, а при появата на огнища се реагира незабавно. И никой не поставя под въпрос мерките, пише Дойче веле.

Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти. Статистически погледнато, рискът от заразяване в най-многолюдната страна на света е минимален: в официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови зарази на ден, които се регистрират основно при хора, завърнали се с вируса от чужбина.

Китай днес

Като изключим задължителното мерене на температурата на влизане в ресторантите, държавните институции, банките и болниците, всичко друго изглежда като съвсем нормален начин на живот: моловете, ресторантите и фитнес-залите отново работят, училищата и университетите са пълни с ученици и студенти.

Още по темата

На входовете на заведенията посетителите трябва да показват и т.нар. здравен код. Генерира го специално приложение, което подрежда риска от зараза в три категории: зелен, жълт и червен код. От началото на пандемията този код се ползва навсякъде в Китай. Без въпросното приложение и без зелен код за нисък риск от зараза придвижването в Китай е почти невъзможно. В същото време приложението дава на властите още една възможност да следят кой кога и къде ходи.

Ако въпреки всичко това някъде бъдат регистрирани повече нови инфекции, това незабавно води до спешни мерки: масово тестване на стотици хиляди и дори милиони хора в рамките на броени дни, а съответните градове биват изолирани от останалата част на страната.

В диктатура като Китай всичко това е възможно

Масово тестване и стриктно проследяване на веригите на зараза: това са основните инструменти на китайските власти в борбата срещу коронавируса. А при осъществяването на тези мерки не се жалят нито пари и усилия, нито персонал. Към това трябва да прибавим и добре охраняваните граници на страната, които практически са напълно затворени.

Решаващ е също така фактът, че в диктатура като Китай личните права и свободи и защитата на личните данни на практика не играят никаква роля. Властите изработват дигитални профили на всички хора, използват данните от камерите за видеонаблюдение и не са длъжни да се съобразяват с принципите на правовата държава.

И за разлика от Европа, в Китай не се водят никакви обществени дебати - нито за налаганите мерки, нито за корените на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма проблем, сега що де има овца в БГ ще се ваксинира със супер уникалната ваксина, която измислиха за има няма и година и здравите и младите ще умрат...
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички които твърдят че китайците са дисциплинирани искам да ги попитам виждали или сте китайци у нас например в Мола. Ми те не само че не са дисциплинирани ами са такива животарчета че няма втори на света. Това което се говори и пише е толкова яка пропаганда че дори и хората които са ходили в Китай не могат да я схванат защото това са две тотално различни култури китайската и евроатлантическата. По кротко с изводите че били дисциплинирани, ми под страх от смъртно наказание скоро и нас ще ни дисциплинират
53
7
 
16
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 години
Победен е защото там Бай *** незабавно яде бой по манерката реши ли да тръгне с подаващ се навън от маската нос. А ако тръгне да спори и да рипа срещу това, както прави Бай *** тук, яде двоен бой. И тук да има дежурещ полицай на всеки щанд в хипермаркета и да арестува за това и тук ще е като в Китай. Ама уви няма го минимумът тук.
52
5
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Държавен капитализъм със социална политика си е чист комунизъм. Може да се нарече и фашизъм. Разликата между фашизма и комунизма е,че едните са интернационалисти а другите националисти.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тайна няма-слизаш от самолета и директно в карантинен хотел!!Няма обещания,няма сълзи-излизаш след 14 или отиваш в болницата!А тук е разграден двор-каца патлаDжана от месарницата в Германия,обещава "Няма Одя никАде,бате 14-найсе дена" и газ в маалата!МАЙ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА"КАРАНТИНА"?Или поне НИКОЙ в Европа!!
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяхте прочели статията щяхте да разберете че в известен смисъл тези вече са ги чипирали. Това обяснява и изчезването на вируса което е почти тотално с изключение на влизащите от чужбина. Ако продължаваме в същия дух скоро и тук така ще стане.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То на планетата само азиатците имат малко останал мозък, разбират все още от математика и имат самодисциплина. Евротолерастия и Дъмбфакистан се изджендъряха и са обсебени от фалшифи новини и са реално дълбоко изманипулирани раби.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При китайците всичко се прави за показ - може да си без ***, но пред света трябва да покажеш че си богат и силен. Веднага щом вирусът започна да наранява имиджа им, те взеха че го "победиха" за отрицателно време. После започна да се говори че всъщност произлязъл от Италия или някъде другаде.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Индия няма дикатура. Управлявана е от Великобритания, перла в короната.Давайте Индия за хубав пример срещу Китай.Вижте в Индия колко е хубаво, а Китай трябва да стане като Индия.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиреч, Китай е могъщ, а САЩ издишат.
45
5
 
9
 
! Отговори
Те знаят как преди 3 години
Четири хилядолетия държавност, в морала наблягане върху приоритета на общественото над личното. И ето ти огромен скок за 40 години, уникална система - успешен, макар и тоталитарен държавен капитализъм с умерена социална политика (червените знамена на конгресите на "компартията" са за парлама). И днес спускаемият апарат "Чанъе-5" кацна успешно на Луната тъкмо в деня, когато американският радиотелескоп в Аресибо се саморазруши окончателно от старост. Много символично - смяна на хегемона.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Победиха, защото в Китай е диктатура.В Русия не победиха, защото няма диктатура.
43
3
 
7
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Излиза фараона с маска, а до него слугата с една зурна и започва да вие на зурната, веднага автоматически падат на земята 100 000 роби, които нямат вериги и пазачи, а с респект и страх се управляват!След това неуморно по 12 часа теглят камъните по пиравмидите и така стотици години!Сега е също положението,излиза говорителят от СЗО и казва на хората какво да правят и те под страх пранвят всичко!По-малко от 1% в света всяка година концентрират все по-голямо богатство и ресурс!Брайън Каванах!ЦРУ
42
2
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Да, китайците произвеждат ! Неща ! Блага! А ние - тикви .
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците трябва да бачкат, спрат ли, нема да има стока
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък се чудя като са толкова дисциплинирани китайците, как аджеба "изпуснаха" такъв смъртоносен вирус в света?Нещо не ми се виждат искрени тези "жълт ури"!
39
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кръстьо преди 3 години
А имало ли е кого да побеждават в китай?!?
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 години робство си оказват влиянието ... върху дисциплина,култура,ценностна система, манталитет...
37
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всички комунистически или фашистки държави се справят без особена драма. И не само в тази пандемия. Неравенство, образование, наука, здравеопазване.
36
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така трябва. Йерархия и справедливост. Подривните елементи трябва да стават на гранули. Вида е по важен от индивида ! Щом научните резултати са общовалидни, волята трява да бъде обща, а не идивидуална. Обществото е по-важно и право от индивида; волята остава автономна, но е волята на групата, а не на личността. Това е вселенска истина, а политически трактат. За справка на демократите от плод'зеленчука.