Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19

В официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови заразени на ден
1 дек 2020 18:30, Елка Василева
85
Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Магазините са пълни, нощните клубове работят, децата ходят на училище: в Китай коронавирусът е под контрол. Нови инфекции почти няма, а при появата на огнища се реагира незабавно. И никой не поставя под въпрос мерките, пише Дойче веле.

Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти. Статистически погледнато, рискът от заразяване в най-многолюдната страна на света е минимален: в официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови зарази на ден, които се регистрират основно при хора, завърнали се с вируса от чужбина.

Китай днес

Като изключим задължителното мерене на температурата на влизане в ресторантите, държавните институции, банките и болниците, всичко друго изглежда като съвсем нормален начин на живот: моловете, ресторантите и фитнес-залите отново работят, училищата и университетите са пълни с ученици и студенти.

Още по темата

На входовете на заведенията посетителите трябва да показват и т.нар. здравен код. Генерира го специално приложение, което подрежда риска от зараза в три категории: зелен, жълт и червен код. От началото на пандемията този код се ползва навсякъде в Китай. Без въпросното приложение и без зелен код за нисък риск от зараза придвижването в Китай е почти невъзможно. В същото време приложението дава на властите още една възможност да следят кой кога и къде ходи.

Ако въпреки всичко това някъде бъдат регистрирани повече нови инфекции, това незабавно води до спешни мерки: масово тестване на стотици хиляди и дори милиони хора в рамките на броени дни, а съответните градове биват изолирани от останалата част на страната.

В диктатура като Китай всичко това е възможно

Масово тестване и стриктно проследяване на веригите на зараза: това са основните инструменти на китайските власти в борбата срещу коронавируса. А при осъществяването на тези мерки не се жалят нито пари и усилия, нито персонал. Към това трябва да прибавим и добре охраняваните граници на страната, които практически са напълно затворени.

Решаващ е също така фактът, че в диктатура като Китай личните права и свободи и защитата на личните данни на практика не играят никаква роля. Властите изработват дигитални профили на всички хора, използват данните от камерите за видеонаблюдение и не са длъжни да се съобразяват с принципите на правовата държава.

И за разлика от Европа, в Китай не се водят никакви обществени дебати - нито за налаганите мерки, нито за корените на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
помнете др. и г-да преди 3 години
Света върви към,самоунищожение,ще повярвате има време
34
1
 
4
 
! Отговори
ГАНЬО БАЛКАНСКИ преди 3 години
Девизът на *** от Банкя: "Най-обичам реда ..............да го ползвам"- .....не да го създавам.
33
4
 
11
 
! Отговори
Как ли? преди 3 години
С дисциплина от населението. И бой за плоско-мо-зъ-чните които не спазват мерки. А също и с адекватен план, безплатни тестове, лечение и храна за хората без работа, недопускане на заразители отвън. Сега икономиката им е жива, нашата е на изкуствено дишане. Хората им са здрави а много нашенци вече не са между живите. Но така е 'другари' - лична свобода без лична отговорност води до глад и смъ-рт. Надявам се поне това да научим от тази криза. Бъдете здрави.
32
5
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Истинската Диктатура е от Брюксел!
31
1
 
6
 
! Отговори
до Василев 29 преди 3 години
Решил си да купуваш само български стоки и никакви други.Браво, нека да изберем българското, като истински българи и да подкрепим българската икономика.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега стана ли ясно защо Китай изработи и пусна този вирус, или пак не разбрахте?Новият Световен Ред е въдворен чрез това биологично оръжие. И да този нов световен реде по китайски образец- китайска "демокрация", пълна диктатура и пълно подчинение на хоратаот една шепа управляващи. И ако само звукът на неодобрение се чуе веднага ви поставят кодЧервен и сте аут.
29
0
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО: преди 3 години
КИТАЙ, ПРОСТО ИЗПОЛЗВА ДЕФЕКТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ОБЩЕСТВА--КАТО СВРЪХКОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ, В МЕГАПОЛИСИТЕ, КАТО ОСНОВЕН РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ПАНДЕМИИТЕ!!!
28
4
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Като са дисциплинирани, къде сега ще си продават китайските ***???Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се пееше в една песен: А дали е така, кой, кой ще ми каже.Аз вървя по света и подсвиркам си даже.......
26
0
 
8
 
! Отговори
Джамби преди 3 години
Eвродепутат и дипломати заловени в гей оргия с 25 мъже в Брюксел
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само Китай всички Мандарин говорещи държави показват огромна дисциплина и успех.Явно 100 процента грамотност на език с хилядни йероглифи непроменени от 4000 години създава дисциплина в всички от тях и когато се наложи го притежават като качество всички, независимо от политическа система знаят какво са предимствата на дисциплината и как да я използват в полза на всеки.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократГ-н Демократ а вие нямали да да остареете или да се разболеете?
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука заразата не се овладя, защото сме скотове - българи, а не дисциплинирани китайци, германци, или финландци.При тях със същите мерки починалите щяха да са десетки пъти по- малко.Щом си хлати овчата глава и вика "Тоя вирус е лъжа" оттам насетне за какви мерки да говорим?! ***, което не вярва, че има зараза, не спазва никакви мерки. После хленчи, много умряха, политиците не ни спасиха, не, такива не само, че не може, ами не трябва да се спасяват и да им се помага, неблагодарни келемета!
22
5
 
11
 
! Отговори
КАК, КАК.. преди 3 години
АМИ МНОГО ПРОСТО:ПУСНАХА НИ ВИРУСА, ЗА ДА НИ ЗАБАВЯТ ПРОГРЕСА И РАЗВИТИЕТО, КАТО СИ ЗАПАЗИХА ВАКСИНАТА И ЛЕКАРСТВАТА В ТАЙНА!!ТАКА ИЗЛИЗАТ НА ПЪРВА ПИСТА В СВЕТА! БАКТЕРИОЛОГИЧНАТА ВОЙНА.... Е ПО-ЕФИКАСНА ОТ ЯДРЕНАТА!!КИТАЙЦИТЕ ГО ДОКАЗАХА!!!
21
5
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
При демокрацията няма нужда от болни и стари хора, по добре да си мъртъв и свободен
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай се справи, но с цената на какво?Нещо не става ясно или се укрива от другарите които се хранят с мравки, прилепи, и всякакъв вид буболечки и фъркати.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е коронавирусът в Евроатлантическа Индия?Или в Латинска Америка? Няма новини от там. Само от Китай и Русия.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората имат мерки и си ги прилагат, тука трябва да му се извиняваш на ***, че изискваш от него да спазва правила за да запази живота си и този на другите около него.А пелтечещ сенилен дъртак, менте-инфекционист, оплюва и отхвърля всяка една предпазна мярка като ненужна и вредна. Къде го има това?!
17
1
 
3
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Всеки позитивен го заточват в лагер за ковид болни.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете го с две думи! Китай се справи - Западният свят се провали!