Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19

В официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови заразени на ден
1 дек 2020 18:30, Елка Василева
85
Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Магазините са пълни, нощните клубове работят, децата ходят на училище: в Китай коронавирусът е под контрол. Нови инфекции почти няма, а при появата на огнища се реагира незабавно. И никой не поставя под въпрос мерките, пише Дойче веле.

Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти. Статистически погледнато, рискът от заразяване в най-многолюдната страна на света е минимален: в официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови зарази на ден, които се регистрират основно при хора, завърнали се с вируса от чужбина.

Китай днес

Като изключим задължителното мерене на температурата на влизане в ресторантите, държавните институции, банките и болниците, всичко друго изглежда като съвсем нормален начин на живот: моловете, ресторантите и фитнес-залите отново работят, училищата и университетите са пълни с ученици и студенти.

Още по темата

На входовете на заведенията посетителите трябва да показват и т.нар. здравен код. Генерира го специално приложение, което подрежда риска от зараза в три категории: зелен, жълт и червен код. От началото на пандемията този код се ползва навсякъде в Китай. Без въпросното приложение и без зелен код за нисък риск от зараза придвижването в Китай е почти невъзможно. В същото време приложението дава на властите още една възможност да следят кой кога и къде ходи.

Ако въпреки всичко това някъде бъдат регистрирани повече нови инфекции, това незабавно води до спешни мерки: масово тестване на стотици хиляди и дори милиони хора в рамките на броени дни, а съответните градове биват изолирани от останалата част на страната.

В диктатура като Китай всичко това е възможно

Масово тестване и стриктно проследяване на веригите на зараза: това са основните инструменти на китайските власти в борбата срещу коронавируса. А при осъществяването на тези мерки не се жалят нито пари и усилия, нито персонал. Към това трябва да прибавим и добре охраняваните граници на страната, които практически са напълно затворени.

Решаващ е също така фактът, че в диктатура като Китай личните права и свободи и защитата на личните данни на практика не играят никаква роля. Властите изработват дигитални профили на всички хора, използват данните от камерите за видеонаблюдение и не са длъжни да се съобразяват с принципите на правовата държава.

И за разлика от Европа, в Китай не се водят никакви обществени дебати - нито за налаганите мерки, нито за корените на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
1
 
! Отговори
Василев преди 3 години
В един глобален свят почти е невъзможно да се спре пандемията дори в отделна страна като Китай, които имат необятен ресурс , и човешки и финансов и икономически!!!За сега е затихнал вируса, но няма гаранция, че няма да пламнат тази зима пак!!!Агент Алишър Макграв!ЦРУ!!!
14
0
 
9
 
! Отговори
Фармацевт преди 3 години
Ама то и без ваксина ли можело?
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада иска да им даде демокрация и да им вземе концесиите в Китай. Пак ще бягат с рикшите да возят западни колонисти.Но ще е "демокрация"...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болгорустанчетата са най-тъпите хора на таз планета и затова никога няма да се оправите
11
2
 
10
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
"Запада" се опита да им внесе 'демокрация' - те намериха доста успешен начин не само да се противопоставят, но да прехвърлят топката в полето на противника...
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко си има цена...И свободата и правата и здравето и живота. Всяко общество има различна ценностна система.Това в България не може да се случи. *** винаги гледа първо "правата" си ,а задълженията са само за другите...
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 68по добре виж резултатите от управлението ! тогава критикувай! тук, като си много либерален и демократичен, защо не може да се овладее заразата?!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С адекватни мерки, а не с неадекватни като тук. Там глобиха ли хора за разходка на чист въздух в парка? Лишиха ли 95% от населението (под 65 годишна възраст) от достъп до медикаменти в аптеките за 5 часа всекидневно? И т.н. Хората си използват мозъчните клетки, а не като българите.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай се пази от Запада, който го беше окупирал през вековете и беше го направил една бедна и слаба държава, която Япония и Запада ограбваха.
6
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хааахахаха мислех да напиша коментарче, но някой транспортер вече се е изказалкомпетентно хахахаха
5
0
 
7
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Не само с дисциплина, иска се експертиза и знание!!!Агент Триш О Конър!ЦРУ!!!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за разлика от Европа, в Китай не се води статистика за заразени и излекувани.Заразените проста "изчезваха" и така сега Китай няма статистика болни и излекувани.Всички са здрави и като се появят трима, четирима , къде ли отиват?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
основно задължение на правителството е да се грижи за населението! без значение законите и конституцията! при военно положение, или пандемия всичко се променя! даже могат и да отложат изборите!
2
12
 
5
 
! Отговори
68 преди 3 години
само пълен наивник може да вярва на комунист, демагогия и пропаганда:)))
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с дисциплина, разбира се! там не са меки китки, като тук!