Учени: Безсимптомните пациенти са с по-голям вирусен товар

Това може да е причината за увеличаването на пандемията
1 дек 2020 19:45, Петя Славова
36
Учени: Безсимптомните пациенти са с по-голям вирусен товар
Снимка: БГНЕС

Турски учени са установили, че количеството на вирусите на SARS-CoV-2 в организма на асимптоматичните пациенти е по-голямо, отколкото при пациентите със симптоми. Според тях това фундаментално отличава новия коронавирус от другите патогени и обяснява защо усилията на много страни за ограничаване на пандемията се провалят. Това заключение е публикувано на страниците на научното списание "Infection", съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Още по темата

Всички предишни изследвания показват, че асимптоматичните носители могат да разпространят инфекцията, дори ако нямат температура или кашлица. Но това, което турските учени откриха, е напълно неочаквано.

Авторите на изследването оценяват нивото на вирусно натоварване при шест типа пациенти, вариращи по възраст и тежест на заболяването. Така те се заемат да определят връзката между хода на заболяването и вирусния товар при COVID-19.

Изследователите са събрали проби от назофаринкса, гърлото, устната кухина и ректума, както и тестове за слюнка, кръв и урина от 60 пациенти с потвърден коронавирус. Една четвърт от тях не показват симптоми. Общо учените са анализирали 360 проби.

Установено е, че всички асимптоматични пациенти имат по-висок вирусен товар от тези със симптоми. В допълнение, с увеличаване на тежестта на заболяването и възрастта на пациента, този показател намалява.

"COVID-19 е сложен пъзел. Спешно са необходими вирусологични и имунологични изследвания, за да се събере всичко и да се види общата картина”, пишат авторите. “Нашето проучване, за разлика от други, показва, че асимптоматичните пациенти имат по-високо вирусно натоварване на SARS-CoV-2, отколкото симптоматични пациенти, а с нарастваща тежест на заболяването се наблюдава значително намаляване на вирусния товар".

Според учените ниското вирусно натоварване на SARS-CoV-2 корелира с фактори, които определят лошата прогноза на хода на инфекцията, като двустранно "мътно стъкло" на КТ на гръдния кош, нисък брой лимфоцити и старост.

Авторите предполагат, че по-високият вирусен товар при асимптоматични пациенти може да е само върхът на айсберга за проблемите, свързани с разпространението на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Да. Добре би било пробите да се вземат вкъщи НЕ от личните лекари, а от мобилна група от ЛАБОРАТОРИИТЕ. ТАКА БОЛНИТЕ НЯМА ДА РАЗНАСЯТ ВИРУСА ИЗ ГРАДА, НЯМА ДА СЕ СМЕСВАТ С ДРУГИ ХОРА, А И НЯМА ДА СТОЯТ НА СТУДА ПРЕД ЛАБОРАТОРИИТЕ - ТОВА Е НЕДОПУСТИМО ЗА БОЛЕН ЧОВЕК С ТЕМПЕРАТУРА!!!! Ползвайте опита на съседна Турция!!!
14
11
 
9
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Бойко Борисов е най-опасен - има безсимптомен дебилизъм.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умен вирус грижи се за наследниците си, по умен начин.
12
1
 
8
 
! Отговори
До Фенази преди 3 години
Браво! Това е доста добра организация!!! Практично решение!!!Не знам какво пречи това да се въведе и у нас!!! ???
11
8
 
7
 
! Отговори
до Керим преди 3 години
Ми браво, ако е така! Изобщо не съм фен на турците, клали са ни 5 века и до днес се месят в българската политика, но факт е, че държавата им се крепи на дисциплина. Сега дали е от ислям, от образование, от култура или от всичките, няма значение, защото се справят много по-добре във всичко. Като им почнеш от икономиката и здравеопазването, ти стигнеш до футбола и щангите. Градовете им са като в холивудски филм, и хората им са възпитани - лично съм се убедил, уважават България, не като северните.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадно"грипче"с високо репродуктивно число,което за разлика от стандартният грип не те поваля веднага на легло ами ти позволява да го ръсиш на воля!Абе много взеха да стават тия малки "случайности"
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква е тая снимка бе, аркадаш?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауСпокойно, няма доказателства, че зелените еуглени се заразяват!
7
11
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
те са и най-опасни, защото сеят зараза :(
6
4
 
26
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
При 85 милиона население имат 180 починали вчера. България от седем милиона починалите са над 200 човека. В Турция тестовете се правят у дома. Всеки със съмнение за коронавирус се обажда на личния си лекар който праща мобилен екип. Идват "космонавтите" взимат секрет и дават парола за достъп в уеб сайт. След това си отиват. На другия ден проверявайте в сайта резултата. След това получавате обаждане че ви е забранено да излизате навън. Идва екип и оставя пакет с лекарства и листовка с указания.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените все още търсят отговорите. не разбирам защо и те медиатизират всяка своя мисъл, всяко свое предположение. Пътищата в науката никога не са прави и широки. Понякога грешкатае по-ценназакрайния резултат. Медиатизиран, този сложен и противоречив процес, обърква, плаши и обезкуражава хората. Отделям псевдонаучните публикации, чиито автори търсят евтин и бърз ефект заразвитието на кариерата си.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограниченията не само са излишни, ави водят до по-големи смъртност. Който иска да си седи в 5ъщи ш да се пази да го направи, кой го спира, това си е негово право.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много вирус носиш, чак симтоми нямаш, тц тц тц, страшна работа.
2
5
 
28
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
От обърканата от обяснения статия останах с впечатлението,че здравите заразяват останалите! А бе вие пиете ли си хапчетата??????
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При здравите пък процента смъртност е по-висок