Учени: Безсимптомните пациенти са с по-голям вирусен товар

Това може да е причината за увеличаването на пандемията
1 дек 2020 19:45, Петя Славова
36
Учени: Безсимптомните пациенти са с по-голям вирусен товар
Снимка: БГНЕС

Турски учени са установили, че количеството на вирусите на SARS-CoV-2 в организма на асимптоматичните пациенти е по-голямо, отколкото при пациентите със симптоми. Според тях това фундаментално отличава новия коронавирус от другите патогени и обяснява защо усилията на много страни за ограничаване на пандемията се провалят. Това заключение е публикувано на страниците на научното списание "Infection", съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Още по темата

Всички предишни изследвания показват, че асимптоматичните носители могат да разпространят инфекцията, дори ако нямат температура или кашлица. Но това, което турските учени откриха, е напълно неочаквано.

Авторите на изследването оценяват нивото на вирусно натоварване при шест типа пациенти, вариращи по възраст и тежест на заболяването. Така те се заемат да определят връзката между хода на заболяването и вирусния товар при COVID-19.

Изследователите са събрали проби от назофаринкса, гърлото, устната кухина и ректума, както и тестове за слюнка, кръв и урина от 60 пациенти с потвърден коронавирус. Една четвърт от тях не показват симптоми. Общо учените са анализирали 360 проби.

Установено е, че всички асимптоматични пациенти имат по-висок вирусен товар от тези със симптоми. В допълнение, с увеличаване на тежестта на заболяването и възрастта на пациента, този показател намалява.

"COVID-19 е сложен пъзел. Спешно са необходими вирусологични и имунологични изследвания, за да се събере всичко и да се види общата картина”, пишат авторите. “Нашето проучване, за разлика от други, показва, че асимптоматичните пациенти имат по-високо вирусно натоварване на SARS-CoV-2, отколкото симптоматични пациенти, а с нарастваща тежест на заболяването се наблюдава значително намаляване на вирусния товар".

Според учените ниското вирусно натоварване на SARS-CoV-2 корелира с фактори, които определят лошата прогноза на хода на инфекцията, като двустранно "мътно стъкло" на КТ на гръдния кош, нисък брой лимфоцити и старост.

Авторите предполагат, че по-високият вирусен товар при асимптоматични пациенти може да е само върхът на айсберга за проблемите, свързани с разпространението на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1 година имах турска пералня. За две години 3 пъти и сменяха мотора, а преди да я изхвърля се самозапали щеше да ми изгори къщатаДано науката да им е по добре
34
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Вие сте болни,омммм....Време е за чипосване,оммм....
33
0
 
7
 
! Отговори
До31 преди 3 години
Абе глъмче,ти не четеш ли бре моето момче?Заключението е публикувано в Британското медицинско списание: Journal of infection
32
7
 
4
 
! Отговори
мен преди 3 години
безсимптомните са заплаха! ако допуснем че симптомните са вече известни, описани и картотекирани, то значи останалите със сигурност са безсимптомни. предлагам мобилизиране и линчуване на подлите безсимптомни. нищо че са повече. ***
31
6
 
5
 
! Отговори
до кога бе преди 3 години
кога ще спрете да цитирате ТАСС - официоза на троловете и фалшивите новини и конспирации
30
3
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
В по- леко боледеващите Е ОТЧЕТЕ ПО- ГОЛЯМ вирусен товар, защото са го отчитали като ЦИРКУЛИРАЩ В КРЪВТА ВИРУС. НО ПАТОЛОГИЯТА У ЧОВЕКА се получава едва когато ВИРУСЪТ НАВЛЕЗЕ В КЛЕТКИТЕ, А ТАМ ПРОБИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГО ОТЧЕТАТ. Просто у леко боледуващите вирусът в кръвта е ПОВЕЧЕ, защото НЕ МОЖЕ или ВСЕ ОЩЕ не е навлязъл в клетките, щъдето се размножава. Тоест - пробата е вярна. Изводът - ГРЕШЕН.
29
3
 
5
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Най-големия товар е за НОЩ, но аз разчитам на тях!
28
2
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
товар носили,от 3 торби чимент
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Защото няколко страни без карантина се справят много по добре от страни с карантина!"Кои страни? Нова Зеландия ли? Или Япония?
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1001 нощ!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До-24 Къде е това?
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 20 - ами 'оспорвам' я карантината! Защото няколко страни без карантина се справят много по добре от страни с карантина!Нещо да кажеш?
23
4
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
,, всички да затворим в болниците,,Доста цинично се държиш на фона на свидните жертви, които даваме.Карантината ли оспорваш.Нали разбираш,че не правиш на инат на някое Правителство.
22
13
 
9
 
! Отговори
планетатанамаймуните преди 3 години
до какво ниво дойдохме в науката,здравия заразява болния,такава наука няма.Турчин доктор
21
3
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Много правилно си разбрал. Наричат се здрави заразоносители.Съществува и при други заболявания.Статията не е объркана, а просто е статия в ежедневник.Няма увод, както е в научните статии. Там се започва с обяснение на термините, независимо,че ще я четат специалисти.Ами то и въшки да имаш, докато не се усетиш може да ги разнесеш къде ли не.
20
5
 
9
 
! Отговори
объркано стана преди 3 години
Излиза че всички 'здрави' (ама безсимптомни вирусоносители) трябва да затворим в болниците, а болните - да оставим да чакат по стълбияата на болниците.Или нещо обърках?
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най-голям проблем и товар за СЗО са пациентите които са прекарали Корона вируса без да умрат!!
18
2
 
11
 
! Отговори
? преди 3 години
Това значи ли че децата като са безсимптомни го разнасят повече? Май май да. Играта загрубя месец след 15-ти септември - толкова колкото му трябва на вирусчето да почне да у-би-ва.
17
5
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
В Англия при първата вълна пациентите сами си вземаха секрети.В крайна сметка наистина си е разточителство да изложиш квалифициран персонал на излишен риск
16
4
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
БЕЗСИМПТОМНИТЕ са с повече вируси, а ???? Ми тогава юруш на заразяването и колкото повече - толкова по- добре?! А ха ха !!! САМО ДА НЕ СТАНЕ КАТО ОНЯ ВИЦ С НАУЧНИЯ РАБОТНИК И ЖАБАТА?? ЩОМ ОТРЯЗАЛИ И ПОСЛЕДНИЯ КРАК НА ЖАБАТА И Й КАЗАЛИ:"СКАЧАЙ!" - ЖАБАТА НЕ СКОЧИЛА. НАУЧЕН ИЗВОД :" КОГАТО НА ЖАБАТА Й ОТРЕЖАТ И 4ТЕ КРАКА - ТЯ ОГЛУШАВА!". ТА ТАКА.