Броят на самоубийства в Япония само за месец е по-голям от жертвите на COVID-19

2153 са отнели живота си през октомври, а коронавирусът е убил 2087
2 дек 2020 21:15, Нели Христова
101
Броят на самоубийства в Япония само за месец е по-голям от жертвите на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Ерико Кобаяши e на 43 години и се е опитала да се самоубие четири пъти. Тя е само на 22 години, когато прави първия си опит. Тогава Ерико има щатна работа в издателска къща, но заплатата й не стига, за да покрие сметките си за наем и хранителни стоки в Токио. "Наистина бях бедна", казва Кобаяши, която прекарва три дни в безсъзнание в болница след инцидента, пред CNN.

Още по темата

Сега, 21 години по-късно, Кобаяши е написала книги за борбата си за психичното здраве и има постоянна работа в неправителствена организация. Но коронавирусът отново връща стреса, който е изпитвала и преди.

"Намалиха заплатата ми и не виждам светлината в края на тунела", казва тя. "Непрекъснато изпитвам чувство на криза, че отново може да изпадна в бедност."

Експертите предупредиха, че пандемията може да доведе до криза в психичното здраве на хората. Масовата безработица, социалната изолация и безпокойството оставят своя отпечатък върху хората по цял свят.

А в Япония правителствената статистика показва, че през октомври самоубийството е отнело повече животи, отколкото COVID-19 през цялата година. Месечният брой самоубийства в Япония се е увеличил до 2153 през октомври, а общият брой на жертвите на коронавируса от началото на пандемията са 2087, съобщава министерството на здравеопазването.

Япония е една от малкото големи икономики, които разкриват своевременни данни за самоубийствата - най-новата информация за САЩ например е от 2018 г.

Данните от азиатската държава могат да дадат представа на другите страни цялостна картина за въздействието на мерките за ограничение на вируса върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

"Дори нямахме локдаун и въздействието на COVID тук е минимално в сравнение с други страни. Но все пак наблюдаваме това голямо увеличение на броя на самоубийствата", казва Мичико Уеда, доцент в Университета Васеда в Токио и експерт по самоубийствата. "Това предполага, че и други държави могат да видят подобно или дори по-голямо увеличение на броя на самоубийствата в бъдеще."

COVID влияе най-тежко на жените

Япония отдавна се бори с едно от най-високите нива на самоубийства в света според СЗО. През 2016 г. в Япония смъртността от самоубийства е 18,5 на 100 000 души. Тя се намира на второ място след Южна Корея в региона на Западен Тихи океан и почти удвоява глобалната средна стойност от 10,6 на 100 000 души.

Сложно е да се определят конкретните причини за високия процент на самоубийства в Япония. Дългото работно време, натискът в училище, социалната изолация и културна стигма около проблемите с психичното здраве са посочени като фактори, допринасящи за това.

Но през последните 10 години до 2019 г. броят на самоубийствата в Япония намалява, като през миналата година спада до около 20 хил. случая, според министерството на здравеопазването - най-ниският брой, откакто здравните власти в страната започват да водят статистика през 1978 г.

Пандемията обаче обърна тази положителна тенденция и отново започна нарастване на самоубийствата, като най-засегнати се оказаха жените.

Въпреки че те представляват по-малък дял от общия брой самоубийства в сравнение с мъжете, броят на жените, които отнемат живота си, се увеличава. През октомври самоубийствата сред жени в Япония са се увеличили с почти 83% в сравнение със същия месец на миналата година. За сравнение, самоубийствата при мъжете са се увеличили с почти 22% за същия период от време.

Има няколко потенциални причини за това - жените съставляват по-голям процент от работещите на непълно работно време в хотелиерството, хранително-вкусовата промишленост и търговията на дребно - където съкращенията са били най-големи. Кобаяши казва, че много от нейните приятелки са съкратени. "Япония пренебрегва жените", заявява тя. "Това е общество, в което най-слабите хора са съкращавани първи, когато се случи нещо лошо."

В глобално проучване на над 10 000 души, проведено от международна организация за помощ с нестопанска цел CARE, 27% от жените съобщават за повишени предизвикателства, свързани с психичното здраве, по време на пандемията, в сравнение с 10% от мъжете.

Заедно с притесненията относно приходите си, върху плещите на жените пада и отговорността за децата. Майките, които запазват работата си, са задължени да поемат и отговорностите за децата си след като те се приберат от училище, заедно с техните обичайни работни задължения. Повишената тревожност за здравето и благосъстоянието на децата също е натоварила допълнително майките по време на пандемията.

35-годишната Акари, която не иска да използва истинското си име, заявява, че тази година е потърсила професионална помощ, когато недоносеният й син е бил хоспитализиран за шест седмици. "Притеснявах се по 24 часа в денонощието", споделя тя. "Преди не съм имал никакви психични заболявания, но през цялото време бях наистина, наистина разтревожена."

А това чувство на тревожност се засилва, когато пандемията настъпила с още по-голяма сила и у Акари се появило притеснението, че синът й може да се разболее от COVID-19.

"Чувствах, че няма надежда, винаги обмислях най-лошия сценарий", казва тя.

"Място за теб"

През март 21-годишният студент Коки Озора стартира денонощна гореща линия за психично здраве, наречена Anata no Ibasho (Място за теб). Той казва, че горещата линия, организация с нестопанска цел, финансирана от частни дарения, получава средно над 200 обаждания на ден и че по-голямата част от обаждащите се са жени.

"Те са загубили работата си и трябва да отгледат децата си, но не разполагат с пари", казва Озора. "И така, те правят  опит за самоубийство."

Повечето обаждания идват през нощта - от 22:00. до 4 часа сутринта. 600 доброволци, които живеят в различни часови зони по света, са будни за да говорят с тях. Но вече броят им е недостатъчен за да успеят да справят с обема на съобщенията, споделя Озора. За да се справят с този проблем, доброволците са разработили система, която им посочва по-спешните случаи. Повечето млади хора търсят помощ не чрез обаждане, а чрез текстово съобщение, което включва някои основни ключови думи.

През април най-често срещаните съобщения са от майки, които изпитват затруднение да отглеждат децата си, като някои признават, че са мислили да убият дори собствените си деца. Сега най-често съобщенията са от жени, които са загубили работата си и изпитват финансови затруднения. Често срещано е и домашното насилие.

Натиск върху децата

Япония е единствената страна от Г-7, в която самоубийствата са водещият начин на смърт сред младите хора на възраст от 15 до 39 г. А самоубийствата сред младежите под 20 години са се увеличавали дори преди пандемията, показват данни на здравното министерство.

Затворените училища оставят децата извън социалните ситуации, а у дома те трябва да се справят със стресиращ домашен живот и натиск заради изоставане с домашните, казва Озора. На горещата си линия той е получавал съобщения и от деца под 5 години.

Децата имат и по-малко свобода да виждат приятелите си, което също допринася за стреса, според Нахо Морисаки от Националния център за детско здраве и развитие. Наскоро центърът проведе интернет проучване сред повече от 8 700 родители и деца и установи, че 75% от японските ученици показват признаци на стрес, причинен от пандемията.

Морисаки казва, че смята, че има голяма връзка между тревожността на децата и техните родители. "Децата, които се самонараняват, изпитват стрес, но не могат да говорят със семейството си, защото вероятно виждат, че техните майки или бащи също са стресирани и не са в състояние да ги слушат."

Психическото здраве все още е тема табу в Япония

В Япония все още има стигма срещу признаването, че някой изпитва психически затруднеия или самота. Озора казва, че често хората започват разговора с доброволците с фразата: "Знам, че е лошо да се иска помощ, но мога ли да говоря?"

Уеда казва, че "срамът" да се говори за депресия често спира хората. "Не е нещо, за което се говори публично, или с приятели, или някой друг, казва тя. - Това може да доведе до забавяне в търсенето на помощ, така че това е един потенциален културен фактор, който имаме тук."

Акари, майката на недоносеното бебе, е съгласна. Преди да се върне в Япония е живяла в САЩ, където според нея изглежда по-лесно да се потърси помощ. "Когато живеех в Америка, познавах хора, преминали през терапия. Това е често срещано нещо там, но в Япония е много трудно", споделя тя.

След финансовата криза през 90-те години процентът на самоубийствата в Япония нараства до рекордно висок процент през 2003 г., когато около 34 000 души отнемат живота си. Експертите казват, че срамът и безпокойството от съкращения, предимно при мъжете по това време, са допринесли за депресията и увеличаването на броя на самоубийствата. В началото на 2000-те японското правителство ускори инвестициите и усилията за предотвратяване на самоубийствата и осигури подкрепа за оцелелите. През 2006 г. е приет и Основния закон за предотвратяване на самоубийствата, който трябма да осигури подкрепа на засегнатите от проблема.

Но както Озора, така и Кобаяши твърдят, че това не е достатъчно: намаляването на степента на самоубийства изисква японското общество да се промени. "Срамно е другите да знаят за вашата слабост, така че криете всичко, държите го в себе си", казва Кобаяши. "Но трябва да създадем култура, която да приема, че хората имат слабости.

Въпреки че се налага да се справя с по-малка заплата и постоянна финансова несигурност, Кобаяши казва, че сега е много по-добра в това да се справя с тревожността си. Тя се надява, че говорейки публично за страховете си, повече хора ще направят същото и ще разберат, че не са сами, преди да е станало твърде късно.

"Излизам пред обществото и казвам, че съм бил психично болна и съм страдал от депресия с надеждата други да бъдат насърчени да говорят за проблемите си", казва Кобаяши. "Сега съм на 43 и животът ми е по-вълнуващ от всякога. Чувствам, че е добре, че все още съм жива."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
0
 
! Отговори
дон Пиедоне преди 3 години
Салто мортале на българцки
42
2
 
5
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
Как беше думата за българското харакири?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е нацията да просперира!
40
1
 
7
 
! Отговори
До В Япония преди 3 години
Писал си пълни небивашици. Е Япония най-разпространена е шинто, което е най-либералната издънка на будизма и няма нищо общо с ретроградните догми, които синописал.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са най-добър град за живеене по класациите, защо са първи по самоубийства по класациите?
38
6
 
18
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
до Hitman, промит мозък си ако гледаш някакви класациив япония средно по 30 хил души годишно умират сами от 1980та г или така наречения феномен Kodokushi работния ден на японеца е минимум 14 часа, спят на работа по 20-30 мин и пак бачкат, средно по 16 часа ,без почивен ден а за отпука даже не си и помислятдвустаен апартамент 35 кв.м на 5 км от центъра на Токио струва 500 хил доларабездомните хора имат право да спят в парковете в палаткиотвратителна страна с отвратителен народ, жестоки ***
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е едва началото на последствията от мозъчната пандемия
36
7
 
4
 
! Отговори
В Япония преди 3 години
Психическото здраве е табу заради силната будистка традиция, която не признава съществуването на някакъв субстанциален носител на психичния живот. Съществуват различни мигновени психични състояния, но не и индивидуална душа или субект. Същото се отнася и за тялото, което е просто постоянно изменчив агрегат от свойства. Всеки миг човек се самоубива и на негово място възниква нов агрегат. Самоубийството изобщо не е проблем за тази култура. Както и убийството.
35
10
 
15
 
! Отговори
Hitman преди 3 години
Долавям някакво чувство за превъзходство у коментиращите, което не е оправдано. Япония е на второ място по средна продължителност на живота - 84г. (87 г. за жените!)В топ 10 по най-ефективно здравеопазване. Пето място за най-малко смъртни случаи от предотвратими заболявания. През 2020 Токио оглавява класацията за най-добър град за живеене. В топ 10 за най-сигурните страни за живеене. Народ, които е превърнал стремежът към хармония и благоденствие в ежедневи. Вие сте тръгнали да злорадствате.
34
1
 
2
 
! Отговори
Maймyнaтa преди 3 години
До ззЕй Keнгyp, нищо не мош да кажеш ти, на мене
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полициятя в Брюксел аресува над 20 голи мъже на хомосексуална оргия в центъра на Брюксел заради нарушаване на забраната за събирания поради мерките срещу вируса. Сред тях е и депутат от Европейския парламент.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАРАКУРИ
31
4
 
3
 
! Отговори
РушофилЕте кво чакат преди 3 години
ми не следват примера?
30
9
 
3
 
! Отговори
отCиднейAaвстралия преди 3 години
ИЗВИНЕТЕ! В статията пише, след кризата от 90-те... амиии чакайте бе, тая криза не е свъшвала и до сега! Свалиха лихвените проценти на негативна територия, QE куонтитив ези, всички финансови лостове приложиха, но асетите и до днес не възтановиха цените си от 1990, а имотите падаха 15+ години и останаха долу до днес.Колко от вас са наясно с тия неща а ***? Тия глобално икономически процеси ги знаеме защото сме хората с по-високо IQ. А да ви кажа ли и бъдещето ви как ще върви икономика?
29
4
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Самоубийството не е решение...
28
5
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Моята не е японка но е от жълтата раса.Веднъж ми каза ,че ако бог ме прибере преди нея ще се самоубие за да ни погребат заедно.Знае ,че имам онкологично заболяване и ,че ще ме надживее.Казах и :Да не си посмяла.Ще те чакам.И когато си изживееш земния живот лично ще те взема на ръце и ще те отнеса до портите на Рая.Аз съм лош човек и ще отида където си поискам.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехааа! Ерико Кобаяши e на 43 години и се е опитала да се самоубие четири пъти.! Първия път, още преди 22 години! Още преди 22 години е опитала да се самоубие заради КОРОНА-ВИРУСА, тая японска кифла! Ако беше използвала способността си да вижда бъдещето, можеше да купи акции и биткойн, и да е ЕКСТРА! Ама не, иска да се трови! Ми, успех!
26
8
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Чувал съм,че на японките подгките им били като очите- много нацепени.Искам някой ден да наева някоя ипонка!
25
3
 
18
 
! Отговори
ttttttt преди 3 години
В Япония не съм бил, но съм чел няколко книги за там, свъзани със самурайския период. В тези книги за глупости се убиваха или си правеха сепуко. Макар времето на самураите да е минало, този манталитет явно е останал в тях. И въпреки високия стандарт си посягат. Нация, в която няма живец. Само работа, работа, работа до роботизираност на съзнанието.
24
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил съм две години там. Такива откачалки няма никъде. Ходят два часа преди работното време в офиса само за да не са вкъщи. Жените работят докато се омъжат, после домакини, но дефакто не правят нищо. Мъжете им не ги търпят, измислят си уж че имат работа за да не се прибират до късно. Толкова нещастни хора няма, това е дъното. Не искат да взимат отпуска, компаниите се чудят как да ги накарат. Искат да стоят в офиса. Това са някакви ненормалници абсолютни.