90% от джипитата не изписват антибиотици за COVID

Хората търсят помощ от лекар между втория и петия ден
Обновена: 4 дек 2020 11:07 | 4 дек 2020 10:17, Нели Христова
17
90% от джипитата не изписват антибиотици за COVID
Снимка: БГНЕС

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици.

Това показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.

"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват - на въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според него, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Най-често срещаните първи симптоми - това е температурата, като най-често проявяваната температура е 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни.

Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните.

"При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец", допълни доц. Киров.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

"Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни", категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
10450 преди 1 месец
Освен необлагаемата потребителска такса и съмнителни блонични срещу 20-тачка, с како дурго се занимават джи пи? Огпоменресурс от дипламирани лекари, превърнати в писарушки-печалбари. Заради техния интерес невъвеждат онлайн направления - губят потребителската такса. Включете ги в активното лечение на болни. Да си хванат сериозна специалност и дасе трудят за здравето на хората, а не да тичат от единия до другия кабинет, за да събиратпариците на пациентите си.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия джи пита са една измама.
Затова и не им казват лекари а джи пи.
Някакви нещастници, които се очаква да разбират от всичко.
Толкова скапана система на здраве опазване не сме имали никога.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излизат статии - че в Полша, Италия са хванали пилоти където пръскали със зараза? Възможно ли това според вас?
А антибиотици - може би не изписват 5 % от лекарите и те тези са по селата.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
Предписа ми го личната лекарка, която ме лекува 15 години. на листовката изрично пише за какво е, ти да не си фармаколог, който я оспорва. Според мен повишава имунитета, изкарах си курса и това е. Никога не бих си взел лекарство което струва близо 20 лева, профилактично да пия без да съм болен. Минуса е че ти прави лaйната черни, това видях като страничен ефект само от него, но е заради съставка вътре, голяма работа...
12
1
 
2
 
! Отговори
До Лъжа преди 1 месец
И аз така чувам. Масово изписват антибиотик за всеки случай.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едните викат стойте си в къщи пийте чай и чакайте да ви мине, другите не чакайте а незабавно търсете лекар да не се усложни. Е кой да слушаме след като и сред лекарското съсловие няма едно мнение!
10
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Резак преди 1 месец
Лекарите да лекуват така както биха лекували сезонните вирусни инфекции в други години. Да зарежат Ковид-протоколите, ако не искат да повишат бройките в статистиката.
9
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 1 месец
Авирон Рапид пие при болест само пълен ***. Извинявай, че ти го казвам. Това е хубав препарат, който се пие профилактично, НО НЕ и по време на болестни състояния...
8
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
А има ли официално направление към лекарите как да процедират в случай на корона?
7
1
 
7
 
! Отговори
Лъжа преди 1 месец
Всички изписват. Застраховка един вид - "вземам всички мерки"
6
5
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 1 месец
Изкарах го прословутия Вирус, може би доста по леко от някои хора, но 12 дни бях *** . Температурата нямах след 3-я, кашлицата отшумя на втория, аромат и вкус ми се появиха на 8-я ден отново. преди това мускулни болки и главоболие. Карах на витамини 4 дни и вдигнах тогава температура. Авирон Рапид + комбинация от Азитромицин Левокс, Витамини с цинк, селен, Б. Прополис 3 пъти дневно , пробиотик и 3 аспирина за застраховка, насилвах се да пия по 3-4 литра течности. Малко по крив грип ай стига..
5
3
 
9
 
! Отговори
Да, ама не преди 1 месец
Ами така ще кажат ,след като няма антибиотици по аптеките ,ама за тях във ВМА има
4
0
 
9
 
! Отговори
До личен лекар преди 1 месец
Точно-после да направи усложнение,изолират бактерии ,че да пиша обяснения след жалба ,как вирус не се лекува с антибиотик.Те Бойко и Нинова защото само на чай ,витаминчета и панадол са ги лекували ,а?!
3
1
 
18
 
! Отговори
Личен лекар преди 1 месец
Истината е ,че масово се изписват антибиотици ,защото се застраховат срещу наслагването на бактериални усложнения върху вирусната пневмония-пада локалния имунитет и допълнително правиш хубав бронхит-става "чудесна " бронхопневмония.Дори се прави опашка от втори антибиотик. На никой не му стиска да кара само на парацетамол и витамини.В Ковид отделенията всички са на венозни антибиотици-това е факт у нас и по света.
2
5
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Антибиотикът би излекувал евентуални бактериални последици от вируса. Срещу Sars-Cov2 не действа НИКОЙ антивирусен препарат. Затова е толкова опасен и да се сравнява със свинския грип, при който действат 11 препарата безотказно, е абсурдно. Ако имаш грип от тип А, например, и при първи симптоми започнеш Ремантадин по схема, моментално се оправяш и няма да се усложниш. А ти си пий антибиотиците, нЕма проблем, само показва бруталното ти невежество.
1
8
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
Антибиотиците и електричеството са най големите постижения на цивилизацията. Защо да не се възползваме, а да чакаме да се усложним? В началото на пандемията през април имах лошия късмет да се заразя и искаха да ме лекуват с тежки лекарства със десетки странични ефекти, а до последно избягваха антибиотици. Накрая с антибиотик от 15 лв ме закрепиха