Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза - ако искат

Разделят България на 6 региона в Националния план за ваксините
Обновена: 4 дек 2020 10:52 | 4 дек 2020 10:13, Веселина Йорданова
130

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус, когато у нас започне имунизация.

Всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането им ще бъде доброволно след ясно информирано съгласие, коя ваксина избират да им бъде поставена, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за представяне на националния план.

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Във втора фаза ще бъде ваксиниран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза са служители в системата на МВР, ВиК и други на първа линия, тоест служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания, ще бъдат ваксинирани в четвърта фаза от плана.

В пета фаза са включени уязвими групи от населението, за които има висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Здравният министър обясни, че планът подлежи на постоянна актуализация.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква отпашка, бе Дачо, за какви ваксини да се редя, като изкарах съвсем естествено и нормално това заболяването с цялата фамилия - леко и без последици.Ти като искаш си тури една сега, след юни- пак и така - на 6 месеца си слагай каквото си щеш. Но сред останалите хора си има и мислещи, които няма да се юрнат да изпълняват като овце това, което им нареждат политиците, изпълняващи също поръчките на фармацията. Кой те спира - трови се колкото щеш! Ама е нагло да го искаш от останалите.
71
3
 
15
 
! Отговори
Дачо 75, преди 3 години
С тоз мозък къде си тръгнал? Какво сравняваш? Ваксините ми по паспорт са ми правени като дете, без някой да ме пита. Освен това става въпрос за такива, минали дългогодишни изпитания, а не за няколкомесечни експерименти, за резултатите от които производител не поема отговорност.Ей, ков.и.ди.оти, че сте глу.павки е ясно, но сте и нагли - искате всеки да е паниран и слаб в акъла като вас. Е, няма да е тая. Слагайте си ако щете и по 10 ваксини. Кой ви спира? Но да насилвате разумните хора - това не
70
0
 
17
 
! Отговори
КОЙ и КОЛКО? преди 3 години
Кой ще плаща обезщетение и в какъв размер за смърт причинена от новите ваксини?
69
26
 
2
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Много сте ми смешни.Няма да си биете ваксина, защото не знаете какво има в нея.Ама имунизационния ви паспорт е пълен с все ваксини които знаете какво има в тях.Няма кой да ви накара на сила да си я биете ? Юни месец ще се редите на опашка..за да може да влезе ваксинирани в Гърция(защото те ще го искат).Важното е да пишем небивалици!
68
0
 
7
 
! Отговори
98765 преди 3 години
Значи в 5 фаза са "братята и сестрите". Предлагам да се "жертваме"за тях и да бъдат преместени в 1-ва!
67
0
 
17
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Имам съмнения, че доста медици ще откажат ваксината!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали пък филмите за зомбита са на път да станат реалност !Има много филми за зарази и хоп , появи се Ковид ! - после ваксини и Зомбиленд.В днешно време всичко е възможно и нищо не е изключено !
65
0
 
0
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
не си наясно, просто тези от Кържалийско ги пишат към другите РЗИта ти да не мислиш че ти казват пълната истина, наивник
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пък ние си мислехме, че с комунизма сме приключили, ама друг път
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Напълно достоверен източник ми каза, че ако си биеш една европейска ваксина и една американска, наночастиците вътре се объркват, настава конфликт и всичко си идва както си е било. Но ако след това си биеш и от китайската ваксина, ще можеш само с мисълта си да си поръчваш фалшиви стоки от алиекспрес.
62
1
 
32
 
! Отговори
Българи преди 3 години
Браво умен народ нищо , че сме подценени! Ваксината в парламента да си я турат! Първо те!!!!!!
61
1
 
29
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
От тази ваксина, модната индустрия ще е във възход. Панталони с 3 крака. Ризи с 3-4 ръчички. Очила за 3 уши. Надяваме се и сутиени с 3-4 чашки. Детското ще скочи още. Тек обувки, чифт шапки.
60
8
 
24
 
! Отговори
Конспирация? Не е преди 3 години
Мечтата на елита: убийство на човек с натискане на копче. Сега може да бъде осъществена. Няма кой да скрие като пуснат 5Г. Ще видите как маса народ пада като мухи по улиците. Наночипове с размер няколко микрона (милиарди пъти по малко от метъра) ще бъдат ижектирани в телата ви. Технологията досега е използвана само в медицината, а военните я преработиха за да може да се прикача към невроните ви и да ви предава мисли, които вие ще мислилте че са от бог. Ако не слушате командите ви изключват.
59
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо добро не ни чака с ЕС и Америка.Само бедствия,болести и мор.Пускат нещо,няма лекарство,но има ваксина-Бил Гейтс.Тези ненормални накараха хората да мислят,че са виновни.Ако ваксината увреди хората никой няма право да съди производителя.По рано е било друго-контрол,грижа за хората.Сега всичко частно,дори аптеките и фармацевтиката.Ако догодина пуснат друг вирус или има доста увредени хора ще кажат ами...вируса измени щама и ваксината не пази.Хората по света трябва да спрат болните мозъци!
58
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ваксинират с ваксина, за която няма никаква документация и никой не знае какво точно съдържа... Все едно да започнеш да строиш къща без никакъв архитектурен план. Наиситна взимат хората за ***...
57
12
 
16
 
! Отговори
Яко! преди 3 години
Те няма да искат. Всичките ми приятели лекари няма да се ваксинират. Ама тъ.пичките и злобни педагожки се кефя, че под строй ще ги ваксинират. Тези луди патици дано направят и много тежки странични реакции
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксинират над 240 хл.медици разбирай ако искат как знаете че има толкова балъци доброволци да се подлежат да ги експериментират за *** ни вземате то е ясно ама
55
1
 
24
 
! Отговори
ВЪПРОСИ преди 3 години
Не съм специалист,затова акъл не давам.Нека да говорят експертите.Но истинските,а не медийните.1.Как се разбра,че тази ваксина е безопасна,след като се прави от броени седмици,а много нежелани реакции могат да се появят след години?2.Защо този чисто медицински въпрос се превърна в геополитически и се закупуват само западни ваксини.Такива се произведоха и в Русия и Китай.Защо хората да не могат да си изберат сами.3.Защо се предприема противогрипна ваксинация по време на грипна епидемия?
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има ум няма да се ваксинира.
53
13
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До МедикМедик си, колкото аз съм физик :D