Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза - ако искат

Разделят България на 6 региона в Националния план за ваксините
Обновена: 4 дек 2020 10:52 | 4 дек 2020 10:13, Веселина Йорданова
130

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус, когато у нас започне имунизация.

Всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането им ще бъде доброволно след ясно информирано съгласие, коя ваксина избират да им бъде поставена, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за представяне на националния план.

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Във втора фаза ще бъде ваксиниран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза са служители в системата на МВР, ВиК и други на първа линия, тоест служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания, ще бъдат ваксинирани в четвърта фаза от плана.

В пета фаза са включени уязвими групи от населението, за които има висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Здравният министър обясни, че планът подлежи на постоянна актуализация.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
24
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Аз не мога да си бия ваксина тъй като приемам и други лекарства в същото време, туй че съм на първа линия не ме задължава с нищо не съм с предимство, не съм ВИП не съм нищо повече от другите хора. Ваксинирайте се вие политици, вие сте нашата опора и смели водачи.
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще избият първо лекарите да няма кой да ви спаси от катастрофалните събития следващи корона...
50
16
 
7
 
! Отговори
Дисциплиниран народ преди 3 години
Кърджали е с най-ниско ниво на заразеност,понеже много хора гледат и турска телевизия,а тя активно пропагандира спазването на противоепидемични мерки.Там мангъровци не се изказват!Кържалийци поддържат контакт с роднините си в Истанбул,Бурса и Измир и много добре знаят,как ги заключват в къщи от 17 ч. в петък до 6 часа в понеделник,без право на излизане и то при много по-ниско ниво на заразеност. Много кърджалийци имат респект към турската държава,приемат и спазват инструкциите й и в България!
49
16
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"великото", е че *** не иска да го ваксинират, но не иска да ваксинират и тези, които ... искат :D
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JonНанолипидната ваксина на Путин неутрализира квазибиомолекулярната ваксина на англосаксите.
47
6
 
15
 
! Отговори
Почти спря преди 3 години
Искат да ни сложат отровата, да видят богатите какъв ще е ефектът, сиреч страничните ефекти. Второ вече няма да има отгоре пари за първа линия. Ще ни върнат старите заплати от 900лв. Много са НАГЛИ тези алчни същества.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистката пак не разбрала. Медиците не са 240 000. Около 30000 лекари и около 45000 мед сестри и 10000 стоматолози. Останалото е помощен персонал и не са медици.
45
3
 
25
 
! Отговори
44, преди 3 години
И се разболяхме, и ни мина, и забравихме даже.Но виж, на паника не сме се поддавали. И отровиняма да си слагаме. Пък вие ако щете и по няколко си турете.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много всеки ков.*** да си постави веднага при първа възможност ваксина, че да престанат накрая да ни ги тикат и да не им идва на празните ти.квочи да насилват хората, които не желаят.Разчитаме на паникьорите и всички, поддаващи се на лесна заплаха - опазете разумните хора в държавата, поставете си първи ваксина!
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не смея.
42
2
 
3
 
! Отговори
MKII преди 3 години
До Яким Вълев ДоневМалии, къв голям специалист си. Молодец!
41
12
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
добрата новина, е че даже да не се ваксинират всички ще се изгради имунитет от ваксината.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато се разболееш и вземеш да викаш, че някой друг ти е виновен.
39
4
 
26
 
! Отговори
Jon преди 3 години
Защо само англо-сакски ваксини? Руска и китайска защо няма? Унгария, Южна Корея, Израел са малка част от държавите закупили руската ваксина!
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ваксинирането е лесна работа. И план има. Национален. Само че аз ще поизчакам година или две. Ей тъй - за всеки случай ...
37
13
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Простолюдието, ако щете се ваксинирайте. Никой не ви кара насила. 1000 пъти ви казаха, че ще е доброволно, обаче вие пак си повтаряте опорните точки и се правите на интересни. Пpocто племе сте, ей!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Сложете Бан на този платен ***,днес бг незабавно.
35
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкасините трябва да са задължителни. Това по желание е пълна глупост.
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От медицинска гледна точка по време на епидемия никога не се ваксинира,а сега сме в пандемия дори. Въобще много нелогично е всичко с тази ваксина. Оставаме с впечатлението,че всичко се прави панически,прекалено припряно,и бързо,и навява съмнения.
33
5
 
21
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ще убият лекарите! Да ги спасим!