Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза - ако искат

Разделят България на 6 региона в Националния план за ваксините
Обновена: 4 дек 2020 10:52 | 4 дек 2020 10:13, Веселина Йорданова
130

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус, когато у нас започне имунизация.

Всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането им ще бъде доброволно след ясно информирано съгласие, коя ваксина избират да им бъде поставена, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за представяне на националния план.

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Във втора фаза ще бъде ваксиниран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза са служители в системата на МВР, ВиК и други на първа линия, тоест служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания, ще бъдат ваксинирани в четвърта фаза от плана.

В пета фаза са включени уязвими групи от населението, за които има висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Здравният министър обясни, че планът подлежи на постоянна актуализация.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Искам да видя как всички тези от телевизора си слагат ваксината и ще помисля! Бащицата и всички депутати нека също да си сложат!
31
4
 
26
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 3 години
Мутафчийски , ти ще си сложиш ли ?!?! На теб , но й на семейството си ?!?! Хайде на бас , че няма да си сложиш ! Но ще кажеш , че пръв си си сложил ! Национални Предатели сте вие !!!
30
5
 
15
 
! Отговори
Сокче преди 3 години
243 600 са медиците, кой каза, че нямаме лекари?А ваксината има ли сертификат щото иначе е за прасета и крави!
29
5
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Като го видях тоя пумпал по 3 канала едновременно ми стана ясно, че се готви поредната балтия.Няколко неща запомних от статията...1ва, 2ра, 3та фаза на ваксиниране, 6 региона на ваксиниране, Национален план за ваксинация, Национален Щаб... Абе уж е доброволно, ама айде всички чинно в строя дружно да дупчим вените. Не знам на хиттттлер ли ми напомня или на стааалин...
28
2
 
14
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Който иска да си слага, който не и така. В крайна сметка всяка държава, институции, самолетни компании могат да си изберат какво да правят. Съответно хората, сами си избират дали ще седят вкъщи и няма да пътуват никъде или ще си сложат ваксина и ще ходят на почивки извън БГ
27
3
 
10
 
! Отговори
Дейвид Айк 3 преди 3 години
Много празни приказки и прах в очите на обикновените заблудени хорица - Но искам точно и конкретно някой от висшестоящите Медици и Политици да ми отговори и да се закълне в децата си - ЩЕ СИ "БОДНЕ" ЛИ ОТ КОНКРЕТНАТА "ВАКСИНА" ... На себе си... И най вече на семейството си ?!?! Примерно Генерал Мутафчийски и Б. Б. ?!?! ... Аз отговора го знам. Но те няма да отговорят ! Защото много добре знаят за какво става дума ... Ще прекарат няколко Ромски махали , защото там и без това изобщо НЕ разбират...
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така правите сметка да ваксинирате, като ваксинацията е доброволна?
25
3
 
10
 
! Отговори
Ако искат преди 3 години
Ами не, не искат!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фермите за норки са най-важни!!! Кой го светна министъра за съществуването на тези ферми?
23
6
 
24
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Здрав човек да си сложи ваксината на Бил Гейтс е все едно да си инсталираш уиндоус на компютъра - следва моментална съсипия и хронични неотстраними проблеми.
22
0
 
14
 
! Отговори
тоя вече тече преди 3 години
и от чешмитене щем да го гледамеботоксизкуствена косакомплексарно богат комплексардобре е осребрил лъжитебоко му е дал имотчета:)
21
5
 
28
 
! Отговори
Дейвид Айк 2 преди 3 години
Това е абсолютно БЕЗУМИЕ... Не знам как интелигентен човек може да повярва на тази "Бързо измислена ваксина" ... Има три варианта - 1. Ваксина отдавна има за този конкретен ВИРУС , но я пускат сега - Колкото повече паника и страх , толкова повече се е оскъпила ваксината за пуснатия от тях вирус! 2. Тази "Ваксина" за нищо НЕ става и просто я пробват ! Ако хиляди си отидат от нея - Да не мислите , че им пука ?!?! Това са "Косвени жертви" на опитите им ... 3. Някой сигурен ли е КАКВО ИМА В НЕЯ?!?!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
персонал във ферми за отглеждане на норки?????????
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гергана Паси: Който не е ваксиниран, да няма право да напуска страната Бившият министър по европейските въпроси с предложение за справяне с кризата.Бившият миниcтър пo eврoпeйcкитe въпрocи в кaбинeтa нa Ceргeй Cтaнишeв Гeргaнa Пacи, прeдлoжи вceки грaждaнин, кoйтo нe ce вaкcинирa прoтив кoрoнaвируcнa инфeкция, дa нямa прaвo дa нaпуcкa грaницитa нa Бългaрия.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плана им е като общите условия на A1. Супер е.
17
6
 
35
 
! Отговори
Медицинска сестра преди 3 години
Работя в ковид отделение и никога за нищо на света няма да си сложа ваксина. Казвам го и на болните, а вкъщи семейството ми е на моето мнение.
16
2
 
18
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 3 години
"Ваксина" ли ?!?! Много интересно каква с точност е тази "Ваксина" ... "направена" и "изработена" за НЯКОЛКО МЕСЕЦА ?!?! Повтарям - НЯКОЛКО МЕСЕЦА ! А не поне няколко години лабораторен труд и опити ! Това е тотално БЕЗУМИЕ за заблудени овце , които са прекалили с поръчковите медии ! Също така доста интересен въпрос е КОЛКО ОТ СВЕТОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЛИДЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ще си сложат точно от тази "Ваксина" ?!?! Или за тях има една друга ... Която действа ... И е истинската?!?! ...
15
4
 
12
 
! Отговори
русофил преди 3 години
Финална фаза на плана Ран-Ът. България трябва да ползва руската ваксина, защото тя е съобразена със славянския ген!
14
0
 
5
 
! Отговори
Не разбрах преди 3 години
В пьрва фаза на ковид ли
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко интересни факти за Pfizer, с чиято ваксина скоро ще бъдем набодени. Към всяка точка съм оставил и линк от сайтове като Wikipedia и търговският регистър на САЩ, където информацията може да бъде проверена от невярващите.1. Компанията Пфайзер е на 57мо място в света по приходи според Fortune, като в момента 30% от aциите й се търгуват на фонодовата борса с цена 37.23$ (към 29.11.20). Активите й са на стойност 164 милиарда долара. [https://en.wikipedia.org/wiki/Pfizer](https://en.wikipedia.org/wiki/Pfizer). 70% от собствеността й е разпределна между 3 офширни компании регистрирани в Дауа