Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза - ако искат

Разделят България на 6 региона в Националния план за ваксините
Обновена: 4 дек 2020 10:52 | 4 дек 2020 10:13, Веселина Йорданова
130

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус, когато у нас започне имунизация.

Всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането им ще бъде доброволно след ясно информирано съгласие, коя ваксина избират да им бъде поставена, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за представяне на националния план.

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Във втора фаза ще бъде ваксиниран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза са служители в системата на МВР, ВиК и други на първа линия, тоест служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания, ще бъдат ваксинирани в четвърта фаза от плана.

В пета фаза са включени уязвими групи от населението, за които има висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Здравният министър обясни, че планът подлежи на постоянна актуализация.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 3 години
А за тия, които не попадат в нито една група-няма ваксини :D
11
2
 
22
 
! Отговори
Натопорчев преди 3 години
Нека първо да започнат в римлянските махали и гета...!!! Нека бъдем толерантни...
10
5
 
10
 
! Отговори
Ако искат преди 3 години
Ами не, не искат!
9
4
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Аз няма да се ваксинирам, защото не че съм антиваксър, ама не виждам смисъл. Ако всички около мен имат ваксина, аз за какво да рискувам? Но ако положението стане офсайт бих си сложил на Moderna
8
5
 
18
 
! Отговори
Женята от Женева преди 3 години
До ПеркоПредстави си колко им е акъла на такива медици, и колко може да се разчита на тях, ако се подложат като експериментални зайчета.
7
3
 
19
 
! Отговори
ко преди 3 години
В България има над 240 хиляди медици?!
6
7
 
41
 
! Отговори
Ончо преди 3 години
Човек трябва да е ненаред на горния етаж, за да си постави доброволно някакво набързо скалъпено нещо, за което специалистите имат куп въпроси, и почти нямат отговори.
5
4
 
73
 
! Отговори
Перко преди 3 години
Не започвайте с медиците, че ако не дай боже ваксината се окаже фалш, съвсем ще я окъсаме. Що не почнете от депутатите и управляващите? Хем първите хора на държавата ще спасите, хем и да ги уморите все тая ...
4
3
 
11
 
! Отговори
да попитам преди 3 години
А Пернишката секта ще ги ваксинирате ли щото са жизнено важни за Бойко и Гешев в ресор репресии и мачкане на неудобните!
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пресконференция на тема Нероден Петко! Ваксина, която няма одобрение, няма срок на доставка за хора, които не искат да се ваксинират. Ама правим Пресконференция. Целта е медийте да не показват кората, които умират в домовете си поради линейки идващи след дни и тоталния провал на България да управлява епидемията.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да искат, трябва да искат, нали са герои! Ние ще им ръкопляскаме и ще мигаме с лампите.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как и кога ще стане това, като са поръчали само 125 000 ваксини, които нито са пристигнали, нито имат къде да ги съхраняват?