Ваксините на Pfizer вече заляха "тъмния интернет" за $1300

Съмнителни доставчици се представят за фармацевти
4 дек 2020 13:30, Нели Христова
74
Ваксините на Pfizer вече заляха "тъмния интернет" за $1300

Великобритания бе първата държава, която одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за масово използване и поръча първите няколко милиона дози. Днес те пристигнаха в Обединеното кралство, а масовата имунизация ще започне другата седмица. Нациите по цял свят също нетърпеливо очакват одобрение от регулаторите за ваксината, за която се твърди, че предлага 95% защита срещу Sars-CoV2. Но в някои страни процесът може да отнеме месеци.

И все пак в някои тъмни краища на Интернет "ваксината Pfizer COVID-19" вече е обявена за продажба. В така наречения "тъмен интернет" множество доставчици предлагат препарата на Pfizer/BioNTech за 1300 долара.

"Дозите на ваксината COVID-19 са разработени от Pfizer и BioNTec", се казва в описанието на един такъв продукт. "Можем да доставим във всяка държава."

Най-малко двама доставчици, с които Vice News разговарят по Wickr, твърдят, че са фармацевти и настояват, че са придобили ваксината чрез правителството и вече са я продали на множество клиенти. Един твърди, че има запас от около 560 дози. Когато са поискани доказателства за тяхната квалификация и фотографски доказателства за продукта, и двамата отказват. По-късно един от тях изпраща висококачествено изображение на флакон с етикет "Коронавирусна ваксина", което може да бъде намерено навсякъде в интернет.

Този вид пандемична печалба не е нещо ново. През април множество доставчици в даркнет, продаваха кръв от пациенти, преборили COVID-19, за близо 16 000 долара на литър, обещавайки на бъдещите купувачи "доживотен имунитет срещу коронавирус". След това, през септември, друг доставчик отново в "тъмния интернет" рекламира домашни комплекти за тестване на COVID - твърдейки, че е спечелил над 1,4 милиона долара, продавайки ги на болници с недостатъчно финансиране.

Всъщност "ваксини" се рекламират на пазарите в "тъмния интернет" още от април, заедно с постоянно разрастващия се рог на изобилието от фалшиви лекарства, тоници и тинктури. Сега, докато страните продължават да поставят нови рекорди за ежедневните инфекции, търсенето е по-силно от всякога.

И така, какви са шансовете хората всъщност да продават желаната ваксина Pfizer онлайн? И какво би означавало това за тези по света, които отчаяно искат да пропуснат опашката и да се имунизират срещу COVID възможно най-скоро?

Д-р Барбара Минцес, доцент в Центъра на Чарлз Пъркинс и Факултета по фармация към университета в Сидни, призовава потребителите да бъдат предпазливи.

"Тук има толкова много предупредителни знаци, че е трудно да се знае откъде да се започне", казва тя.

"Дори в обикновения интернет има циркулира въпроса: ако човек купува лекарство с рецепта или нещо като ваксина от интернет, всъщност получава ли това, което смята, че получава? Няма абсолютно никаква гаранция.

"Този случай обаче е особено странен, добави д-р Минцес. - Ваксината трябва да се поддържа при минус 70 градуса по Целзий. И това е преди дори да бъде пусната за употреба във Великобритания."

С други думи: флаконът с Pfizer не е нещо, което може да бъде изпратено по пощата, и не е ясно как точно тези продавачи - фармацевти или не - получават лекарството на първо място.

Дори да приемем, че ваксините на Pfizer, които се продават на пазарите в даркнет, са истински, д-р Минцес отбелязва, че тогава възникват редица етични и обществени здравни проблеми. От една страна: проблемът с намаляването на предлагането.

Понастоящем Великобритания е определила разрешение за спешна употреба за ваксината Pfizer, което временно обхваща ограничен брой специфични партиди от лекарството. Предполага се, че тези партиди ще бъдат разпределени сред най-нуждаещите се - възрастни и уязвими хора, както и здравни работници от първа линия.

Поставяйки строго ограничена и потенциално животоспасяваща ваксина на свободния пазар, доставчиците в "тъмния интернет" ефективно биха измъкнали лекарството от най-нуждаещите се и биха го доставили на своите високоплатени клиенти. Което води до втория проблем.

"Проблемът е в това, че продажбите на частния пазар ще доведат до ситуация, при която икономическото състояние на хората и тяхното богатство ще определят кой ще получи първо ваксината, а не тези, които задължително се нуждаят от нея", обяснява д-р Минцес.

Освен това и приемайки, че тези продукти наистина са ваксини на Pfizer, д-р Минцес посочва, че "няма нито едно публикувано проучване, описващо резултатите от клиничните изпитвания за ваксината. Така че това, което знаем по отношение на това, което прави и какво не прави, е много ограничено: има много неизвестни по отношение на ефективността, да не говорим за безопасността."

Опасността става още по-голяма в случай, че всичко е само измама. Освен възможността невзискателните купувачи да станат жертви на измамна продажба, няма как да се каже какво наистина има във флаконите, които се продават в даркнет. Д-р Минцес го сравнява със случаите, в които хората купуват виагра онлайн, без да знаят дали това, което приемат, не е токсично вещество. Но в този случай, дори и веществото да не е опасно, има допълнителен риск някой да се разхожда спокойно, мислейки, че е ваксиниран срещу COVID-19, а всъщност да е изложен на риск от заразата.

Според доктор Минцес подобни продажби са много притеснителни и заслужават вниманието на властите и регулаторите.

"Не знам колко хора всъщност биха влезли ​​в тъмната мрежа, за да купуват ваксини, но това ми звучи като нещо, което всъщност се нуждае от регулаторен отговор", казва тя. "Ако това е измамна дейност, това е един вид регулаторен отговор, но ако всъщност продават истинската ваксина като фармацевти, тогава има цял куп нива, в които това е неетична и престъпна дейност. "

"Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така“, заключава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Дива какаманга преди 3 години
Бахахахахахаха....
67
0
 
0
 
! Отговори
1300 гущера?! преди 3 години
Ха, ха... Да бяха го казали по-рано, някой можеше да се върже, но след тази новина никой няма да им се върже.
66
0
 
0
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
разправят че ваксината се предавала и по полов път,не само чрез инжекция.един ваксиниран може да реваксинира маса народ,що да се харчат грешни пари
65
0
 
4
 
! Отговори
Конспиративно преди 3 години
Никой няма да постави условие за ваксина или не пътуваш. Това противоречи на Европейската харта на правата на човека и ЕС ще бъде яко съден. Англичаните обаче могат да не я спазват от 31.1.2021 което ме навежда на мисълта.. тия да не би да са знаели какво ще става и да не би да имат план за пълна и задължителна ваксинация. Само си разсъждавам гласно...
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пониделник ще ходя до личния ,й ще го питам да ли си е купил ,фризер бря )
63
5
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Всеки, който откаже да се ваксинира (то умен човек на тоя свят няма как да откаже), ще си седи на къра...----------Тъй, тъй чад...Пък после шъ въ лекуваме от Анафилактическите последствия (в най-добрия случай) от набързо натъкмената Ваксина!Дедо първо шъ изчака до края на Септмври, преди началото на новия грипен сезон през Октомври, да види като как шъ ви съ отрази Ваксината, а после ако всичко е наред може да си я "боцнем" с бабата и да прескочим до Родос.Тъман и цените шъ паднат...
62
7
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Като чета великите конспиративни "мъдрости" на Българина осъзнавам ,че не случайно сме едни от най-бедните !!!
61
2
 
3
 
! Отговори
сорос преди 3 години
не на недоказаните ваксини
60
3
 
3
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
като с е знае кой произвежда ваксината и че няма още доказани какви отклонения дава в бъдеще и надеждност няма коментар
59
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В швейцарска компания работим, края на месеца отиваме всички до Цюрих за ваксинация безплатна от компанията. От януари насам няма да може да се пътува без ваксинация. Всеки, който откаже да се ваксинира (то умен човек на тоя свят няма как да откаже), ще си седи на къра (то и без това 99% от антиваксърите си ринат дъното на къра, така че).
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"цар" киро ще ги направи по хубави и по евтини.
57
5
 
8
 
! Отговори
Всички преди 3 години
Ваксини на бил гейтс ( пфайзер и модерна) да си слагат където искат. Филантропът си прави експерименти с хората. Преди 5 години в прав текст каза, че ще има пандемия и че населението на земята трябва да се намали. Семейтво Паси са много активни за масовото ваксиниране.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щели да ги чипират ахахах, ама вие вече сте чипирани деца, носите си го в джоба ако не сте разбрали. Седите пред другия мегачип на работа, вкъщи информацията за вас се събира и продава насам натам. Следят ви и какво купувате с банкова карта, ако нямата я със карта Била, Лидл, Метро и прочие. С карта за "намаление" за бензин и каквото се сетите.
55
3
 
9
 
! Отговори
Ваксина защо преди 3 години
При положение, че го изкарах и имам антитела, не мерси. Боцкайте си се
54
2
 
7
 
! Отговори
капан за шарани преди 3 години
Сигурно... Нали това беше една от двете ваксини, които се съхраняват на -70? И да е истинската ваксина едва ли тези двама фармацевти ще се разхождат с мобилен хладилник до всяка точка на света, т.е. платежоспособните шарани ще получат една прецакана ваксина, ако ще и истинската да е
53
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вземат да пукясат антиваксърите световното айкю ще скочи рязко.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиповете са в смартфоните. Вече всеки е чипиран с квадчипове и октачипове.
51
13
 
11
 
! Отговори
До до 46 преди 3 години
Чипизацият незнам каква идея е но само най-неуката прослойка БГ граждани си мислят,че ваксините са използват ,за да ни чипират --------Тъ, тъй чадо...Особено онези от вас които дори не са чували за Нанотехнологията и приложението й в областа на БиоФизиката.-)))))"Блаженни са бедните духом"!
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма безплатен обяд и сиренето е с пари. Правителствата лъжат народите си. Ето я капиталистическата пазарна либертарианска цена - 1300 долара.Всеки либертарианец, каролевец, иваннейковец, институтзапазарноикономенец ще ви каже това.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
spam news