Западните кандидати са ясни, но какво знаем за CoronaVac - ваксината на Китай?

Методът, който тя използва, е най-традиционният от всички
12 дек 2020 21:39, Нели Христова
43
Западните кандидати са ясни, но какво знаем за CoronaVac - ваксината на Китай?
Снимка: БГНЕС

Глобалната надпревара за производство на ваксина срещу COVID-19 продължава, а Китай изглежда е постигнал огромен напредък  - една от нейните главни разработки, тази на Sinovac, вече си проправя път в чужбина.

Партиди от ваксината CoronaVac пристигнаха в Индонезия и в страната вече се подготвят за масова ваксинация. Още 1,8 милиона дози трябва да пристигнат до януари. Но препарата тепърва ще завърши последните си клинични изпитания, което поражда въпроса: какво точно знаем за тази китайска ваксина?

Каква е разликата между ваксината на Sinovac и останалите препарати?

CoronaVac е инактивирана ваксина, която работи, като използва убити вирусни частици, за да изложи имунната система на вируса, без да рискува сериозен отговор на заболяването.

Ваксините Moderna и Pfizer са РНК ваксини - което означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото, карайки организма да започне да произвежда вирусни протеини, но не и целия вирус, което е достатъчно, за да обучи имунната система да атакува.

"CoronaVac използва по-традиционен метод за създаването на ваксини, който се използва успешно в много добре известни ваксини като тази против бяс", казва доц. Луо Дахай от Технологичния университет в Нанянг пред BBC.

"Ваксините с РНК са нов тип ваксини и понастоящем няма успешен пример, който да е използвани сред населението", добавя проф. Луо.

На хартия едно от основните предимства на Sinovac е, че може да се съхранява в стандартен хладилник при 2-8 градуса по Целзий, подобно на ваксината на Оксфорд, която е направена от генетично модифициран вирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата.

Ваксината на Moderna трябва да се съхранява при -20°С, а тази на Pfizer при -70°С.

Това означава, че както ваксината Sinovac, така и ваксината Oxford-AstraZeneca са много по-полезни в развиващите се страни, които може и да не успеят да намерят начин да съхраняват големи количества ваксини при толкова ниски температури.

Колко е ефективна?

Все още е трудно да се каже. Според научното списание Lancet, в момента разполагаме с информация само от първата и втората фаза на клиничните изследвания на CoronaVac.

Жу Фенгкай, един от авторите в списанието, казва, че тези резултати - които се основават на 144 участници във фаза 1 и 600 във фаза 2 - означават, че ваксината е "подходяща за спешна употреба".

През септември говорител на Sinovac заяви, че са били проведени тестове на повече от 1000 доброволци, от които "някои са показали само малка умора или дискомфорт ... не повече от 5%".

Компанията започна изпитания от фаза 3 в Бразилия - която отчете втория по големина брой на жертвите в света - по-рано през октомври. Те бяха прекратени за кратко през ноември след като един от доброволеците почина, но работата бе бързо възобновени, след като беше установено, че смъртта му няма връзки с ваксината. Партньорът на Sinovac в Бразилия, The Butantan Institute, заяви, че очаква Sinovac да публикува резултати от своите опити преди 15 декември.

Проф. Луо обяснява, че в този момент е трудно да се коментират ефикасността на ваксината, "предвид ограничената налична информация".

"Въз основа на предварителните данни ... CoronaVac вероятно е ефективна ваксина, но трябва да изчакаме резултатите от изследванията от третата фаза," каза той. "Тези проучвания са единственият начин да се докаже, че ваксината е безопасна и ефективна за използване на популационно ниво", казва той.

Колко дози могат да произведат годишно?

Sinovac ще може да произвежда 300 милиона дози годишно в новопостроеното си производствено предприятие от 20 000 кв. м, каза неговият председател пред държавната медия CGTN.

Както всички останали ваксини срещу COVID-19, и CoronaVac се поставя на две дози, което означава, че в момента е в състояние да имунизира само 150 милиона души годишно - малко над една десета от населението на Китай.

И все пак дози вече се доставят за Индонезия, а Sinovac е подсигурил сделки с Турция, Бразилия и Чили.

Не е ясно колко може да струва ваксината, но по-рано тази година се говореше за цена от 200 юана (29,75 долара) за двете дози. Bio Farma, която оперира в Индонезия, заяви, че на местно ниво ще струва около 200 000 рупии (13,60 долара).

Цената все още е много по-висока от тази на ваксината на Оксфорд, която струва 4 долара на доза, но по-ниска от тази на Moderna, която се продава за 33 долара на доза. Moderna заяви, че цели да достави 500 милиона дози през 2021 г., а AstraZeneca заяви, че ще произведе 700 милиона дози до края на първото тримесечие на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
4
 
! Отговори
Тестове преди 3 години
Тестовете на тази ваксина тъкмо бяха спряни в Перу защото един от тези които са я взели развил тежки странични ефекти, не може да си движи краката..така че освен че бори ковида и мори...
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Sinovac е подходяща за развиващи се страни. Точка.
36
4
 
3
 
! Отговори
Joy преди 3 години
Явно анти-ваксърският съюз не си е подновил домейна и членовете му са решили да оставят коментарите си под тази новина.И преди да поставяте плюсове и минуси под всеки стряскащ коментар относно ефикастността и ефективността на дадена ваксина, моля потърсете и проверете наличната информация! А дали китайската, руската, или Оксфордската ваксина са истинските ваксини, моля запознайте се с технологията зад mRNA ваксините: https://nature/articles/nrd.2017.243И Земята все пак се върти!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото нови изследвания показват,че MMR ваксината(морбили,заушка,ребеола) може да предпазва от ковид.Предполага се,че затова децата не боледуват или боледуват леко ,защото я получават на възраст около 12 месеца.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е изпитана върху 600-1000 души само.За разлика от РНК ваксините,които бяха тествани на 45,000 души.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли, че Китай постави знамето си на Луната?
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спешно да утепаме няколко вируса у "народното" собрание че да имаме и наша ваксина например Ваксибиби
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...след като един от доброволеците почина...***, ти като качествена (д)журналистка, вземи научи малко български - правопис, словоред по простите неща! Морфологията, синтакса, лексиката ще останат като непознати неща през житейския ти път! Добре, че нямам възможността за фонетично впечатление, защото сигурно няма да успея до тоалетната от смях!Приятен викенд д д!
30
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Всички ваксини са по-слабо ефективни при възрастните, заради по-слабата имунна функция, но конкретиката на тази по-слаба ефективност варира. Например, ваксината на Пфизер има средна ефективност 94,6%, а ефективността в групата на над 65-годишните е пак над 90%, което е дребно понижение. При Санофи разликата явно е много по-драстична, но конкретни числа не се споменават.
29
3
 
3
 
! Отговори
do 29 преди 3 години
Всъщност указът на Тръмп е обикновен PR фишек.И двете американски ваксини се произвеждат в Европа тази на Пфизер в Белгия, тази на Модерна в Швейцария. Ваксината на Джонсън и Джонсън / Янсен също ще се произвежда в Европа.
28
3
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
До до 25Чи те всичките са неефективни при възрастните хора. Все пак те са с най слаба имунна система .Не очаквайте чудеса при възрастните.Китайската ваксина е почти изцяло за износ. Китай не може да произведе достатъчно за собственото си население ,но те вече имат стаден имунитет и ще ваксинират само докторите.На края ще излезе че само ние сме се прекарали .По големите държави са заложили на китайската ,ама ще трябва и от руската и английската да купуват.И накрая само ние ще сме прекарани.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами великия ръководител на КНДР маршал Ким Чен Ун се е ваксинирал точно с тая ваксина !! Значи е напълно безопасна !!!! И трябва точно нея да закупи любимия на всички ни вожд!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕ 18 кое не ти е ясно Китайците са направили ваксина по метод , който се използва от времето на Пастъор
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Moже би трябва да се ориентираме към други ваксини, производители Онзи ден Тръмп подписа указ с който задължава американските производители на ваксини да снабдяват първо САЩ. Такива са Пфайзер , Модерна Я ги видим в близките години ,я не
24
1
 
5
 
! Отговори
до 25, част 2 преди 3 години
Разумността на такава диверсифицирана стратегия се потвърждава от случки като тази от тия дни, когато ваксината на Санофи се отложи за края на 2021 заради недостатъчна ефективност в групата над 50 години, поради което ще се доработва формулировката.
23
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Пълни глупости говориш.Европейската комисия има 6 предварителни договора за ваксини с 6 различни производителя. Пфизер са само един от тия 6. Целта е диверсификация когато предварителните договори са сключвани, още не беше ясно кой кога ще излезе, и дали изобщо ще има ефективен продукт. Предварителните договори са за 405 млн. бройки от КюърВак, 400 млн. от АстраЗенека, 400 млн. от Янсен, 300 млн. от Пфизер, 300 млн. от Санофи, 160млн. от Модерна.
22
2
 
7
 
! Отговори
преди 3 години
Всъщност официалната "китайска" ваксина е тази на Синофарм...По същата традицинна технология е, ползва неактивен вирус. Одобрена е в ОАЕ, има "спешно" одобрение в Китай и вече стотици хиляди ваксинирани там, и скоро чака финално одобрение. Междинните резултати от фаза 3 в ОАЕ показват 86% ефективност.
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pfizer се съхранява при --70 градуса. Другите при нормални условия. Pfizer не струва евтино защото към цената трябва да се прибавят и фризерите и електричество и т. н. Хамериканските изнудвачи ни налагат своята ваксина на висока цена докато има по добри и по евтини ваксини. Правителствата в Европа и Европейският съюз са мариoнетки абсолютно безсмислени са. Може направо да ни управлява Америка и ще спестим стотици милиони от заплатите на марионетки
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид създателите имат едно слабо място което ще и издаде скоро,слабото им място е полиция и жандармерия която не иска да се ваксинира,тоест няма да ги защитават,решение-ваксинацията няма да е задължителна не заради вас а заради башибозука от предатели със пагони,без тях плана няма да успее
19
2
 
27
 
! Отговори
V преди 3 години
Стана като със самолетите .За нас най скъпата и счупена ваксина за която трябват фризери при - 70 градуса защото трябва да са американски ,а не евтини и ефективни .Гладувайте за герб .Ааа гласувайте де ;)