Бизнесът със заведенията към властта: Отворете ни за празниците!

Коледа и Нова година били шанс на местата за настаняване да оцелеят
114
Бизнесът със заведенията към властта: Отворете ни за празниците!
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите са недоволни от думите на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени.

Още по темата
Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции, икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период, пише в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите, недоволни са от бранша.

От там изтъкват, че хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване.

Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единственият шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, заявяват от бранша.

За персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед. Но реално не им е позволено да работят, тъй като потенциалните им клиенти няма къде да се хранят на спокойствие. И дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците.

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според нас финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет, посочват от асоциацията.

От там настояват да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия - със 100% от дължимата им заплата, а държавата да поеме и всички осигуровки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
2
 
! Отговори
иванов преди 3 години
Никакво отваряне . Това е истината....На който не му харесва да го продава - това е положението
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия се оказаха най-наглите типове от всички "бизнесмени" ! Аман вече - опищяха света !Никакво отваряне - до фалит !
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никво отваряне, баба им все по кръчмите е висела!
104
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Тррябва да отворят на 01.04.(шегичка)
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До това еНяма да ви стъпя в тъпите болници, да ви заемам скъпоценните легла. Ако трябва и нотариално ще заверя декларация, само да ме оставите на мира с *** ви мерки и органичения.
102
5
 
5
 
! Отговори
u s b преди 3 години
Целта на цялата гимнастика е повече безработни да седят вкъщи,да съсипят икономиката и същите тези да бъдат облъчвани по цял ден с негативни новини|| Да ги държат в постоянен страх! Защо никой не протестира ,?! Показваме,че на голям % от българите ни харесва да ни третират като гъски,овци или кози! Кога и как искате да тръгнем нагоре ????С тази апатия и бездушие ли ???Знаете ли как се печелят човешки права и свободи ???? Имате ли ги ??!!
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно семейството не може да празнува без ресторант
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли ни е бизнесът Жалко е
99
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа, като имат резервация ще си пилешката пържола с гъбен сос за 150 лева по стайте.То друга тема, но доста *** трябва да си за да резервираш почивка за нова година виждайки какво се случва по света.
98
0
 
3
 
! Отговори
Пен преди 3 години
До до 66Имаш Fine din.... какво ? Говори така ,че и простолюдието да разбира. Не може всички да сме неграмотни като собствениците на Fine ... нещо си там.
97
6
 
23
 
! Отговори
Циркаджии преди 3 години
В лошия смисъл на думата. Наглеци! Здравните служители се жертват, за да лекуват и спасяват живот, а на вас само маси и кючеци са ви в главите, с гарнитура вечен рев и вой за пари. Никакво отваряне. Данните са ужасяващи, а вие искате песни и танци!
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги отворят но осигуряват ли си работниците на това което имдават Не после докторите виновни
95
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия тотално полудяха!! Никакво отваряне на кръчмите по празниците!! И без това яко сме я закъсали!
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е кое е по важно ресторанти или реанимации Отворете рестрантите за да се преотлнят реанимациите
93
13
 
3
 
! Отговори
X преди 3 години
За толкова време от пролетта до сега, не разбрахте ли, че по празниците като ресторантите са затворени, всичките ще се натъпчат по домовете си, къщи на село, вили и т.н. неограничен брой хора и файдата от затварянето - нула!
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведенията да стоят затворени можем да живеем и с храна сготвена у дома по добро е отколкото да давате луди пари да Ви сетвират дайте ги тези пари за развитие не за плюскане
91
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се наистина не разбират ли серозността на ситуацията или са завладяни от печалбарството явно да искст да печелят после докторите са виновни
90
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха. В цяла Европа са затворени, сърби и хървати налагат крути мерки, та тези си фантазират май.
89
4
 
21
 
! Отговори
без такива преди 3 години
Никакво отваряне ,задниците им няма да зараснат на баровците ,ако не са на заведение ,да си поръчат храна и пиене за вкъщи.Децата ни стоят затворени а те искат отваряне на заведенията ,да заминават на село откъдето са дошли и да правят соаретата там.
88
5
 
24
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
От барове, кръчми и ресторанти полза няма. Трябва да работят само производствата. В заведенията и училищата е най-голямата зараза. Двама мои приятели умряха от Ковид. На единия жена му не вярваше, че има вирус, сега плаче до Бога. Бяха ежедновно и ежевечерно по заведения. Съжалявам я, но не й прощавам.