Ще спечелят ли фармацевтичните компании огромни суми от ваксините?

Печалбата може да е краткотрайна
15 дек 2020 21:00, Нели Христова
55
Ще спечелят ли фармацевтичните компании огромни суми от ваксините?
Снимка: БГНЕС

Когато пандемията беше в началото си, учените ни предупреждаваха - отнема време да се изработи ваксина, така че не  очаквайте прекалено много, прекалено скоро. Но сега, десет месеца по-късно, вече имаме една ваксина, която е на път да бъде одобрена за прилагане в ЕС и вече се използва в САЩ и Великобритания. Още няколко препарата дават добри резултати, а компаниите зад тях са добре познати имена.

Още по темата

В резултат на това инвестиционните анализатори прогнозират, че най-малко две от тях, американската биотехнологична компания Moderna и германската BioNTech с партньора си, американския гигант Pfizer, вероятно ще спечелят милиарди долари през следващата година.

Ала благодарение на начина на финансиране на тези ваксини и броя на фирмите, които се присъединяват към надпреварата за тяхното създаване, всяка възможност за реализиране на големи печалби може да бъде краткотрайна.

Кой финансира създаването на ваксини?

Поради спешната нужда от ваксината правителствата и донорите са вложили милиарди евро в проекти за тяхното създаване и тестване. Филантропските организации като "Фондация Гейтс" и лица, като основателят на Alibaba Джак Ма и звездата на кънтри музиката Доли Партън, подкрепиха процеса за разработване на ваксина.

Общо правителствата са предоставили 6,5 млрд. евро според научната компания за анализ на данни Airfinity. Организации с нестопанска цел са осигурили близо 1,5 млрд. евро. Само 2,6 млрд. идват от собствени инвестиции на компании, като много от тях разчитат силно на външно финансиране.

Има добра причина, поради която големите фирми не се втурнаха да финансират проекти за ваксини. Създаването на ваксини, особено в условията на остра спешна здравна ситуация, не се оказа много изгодно в миналото. Процесът на откриване отнема време и далеч не е сигурен. По-бедните държави се нуждаят от големи доставки, но не могат да си позволят високи цени. А ваксините обикновено трябва да се прилагат само веднъж или два пъти. Лекарствата, които се търсят в по-богатите страни, особено тези, които изискват дневни дози, са по-голям източник на пари.

Фирмите, които започнаха работа по ваксини срещу други заболявания като Зика и SARS, вече се опариха. От друга страна, пазарът на грипни ваксини, който струва няколко милиарда долара годишно, предполага, че ако COVID-19, подобно на грипа, е тук, за да остане и изисква годишни имунизации, тогава това може да бъде изгодно за фирмите, които произведат най-ефективните и най-рентабилни продукти.

Колко ще ни струват ваксините?

Някои фирми не искат да бъдат виждани като компании, които печелят на гърба на световна криза, особено след като са получили толкова много външно финансиране. Големият американски производител на лекарства Johnson & Johnson и британската AstraZeneca, която работи с базираната в Оксфордския университет биотехнологична компания, се ангажираха да продадат ваксините си на цена, която просто покрива разходите им. Понастоящем изглежда, че AstraZeneca е най-евтината при $4 на доза.

Moderna, малка биотехнологична фирма, която от години работи по технологията, която стои зад нейната новаторска РНК ваксина, оценява своите ваксини много по-високо - до $37 на доза. Целта й е да реализира известна печалба за акционерите на фирмите, които са я финансирали (въпреки че част от по-високата цена ще покрие и разходите за транспортиране на тези ваксини при много ниски температури).

Това обаче не означава, че тези цени са фиксирани.

Обикновено фармацевтичните компании пускат ваксините си на различни цени в различните страни според това, което могат да си позволят правителствата.

Обещанието на AstraZeneca да поддържа ниски цени се простира само докато трае пандемията. Компанията може да започне да начислява по-високи цени още през следващата година, в зависимост от пътя на заболяването.

"В момента правителствата в богатия свят ще плащат високи цени, те са толкова нетърпеливи да се докопат до всичко, което може да помогне за прекратяване на пандемията", казва Емили Фийлд, ръководител на европейските фармацевтични изследвания в Barclays, пред BBC.

Щом се появят повече ваксини, вероятно следващата година, конкуренцията може да доведе до понижаване на цените, обяснява тя.

"Междувременно не бива да очакваме частни фирми - особено по-малките, които не продават други продукти - да произвеждат ваксини, без да търсят печалба", твърди Расмус Бех Хансен, главен изпълнителен директор на Airfinity.

"Имайте предвид, че тези компании поеха значителен риск, движеха се много бързо и инвестициите в научноизследователска и развойна дейност бяха значителни", казва той. "Ако искате малките фирми да продължават да правят пробиви в бъдеще, трябва да ги възнаградите."

Но някои твърдят, че мащабът на хуманитарната криза и публичното финансиране означава, че не е време за бизнес, както обикновено.

Трябва ли компаниите да споделят своите технологии?

С толкова заложено на картата има призиви за обединяване на ноу-хауто зад новите ваксини, така че други фирми, в Индия и Южна Африка например, да могат да произвеждат дози за собствените си пазари.

Елън Хоен, директор на изследователската група "Лекарствено право и политика", казва, че това е трябвало да бъде условие за получаване на публично финансиране. "Мисля, че беше неразумно от страна на нашите правителства да дават тези пари без никакви условия", казва тя.

"В началото на пандемията, казва тя, големите фармацевтични компании не проявявали интерес към надпреварата за ваксина. Едва когато правителствата и агенциите се намесват с обещания за финансиране, те започват да работят по това." Хоен не вижда защо те трябва да имат изключителни права да се възползват от резултатите.

"Тези иновации стават частна собственост на тези търговски организации и контролът върху това кой получава достъп до иновацията и достъп до знанията за това как да ги направим остава в ръцете на компанията4, обяснява тя. Въпреки че има известно споделяне на интелектуална собственост, тя казва, че това не е достатъчно.

В крайна сметка фармацевтичните компании ще имат ли огромни печалби?

Правителствата и организациите вече се ангажираха да купят милиарди дози на определени цени. Така че през следващите няколко месеца фирмите ще бъдат заети да изпълняват тези поръчки възможно най-бързо.

Тези, които продават на страни с по-дълбок джоб, ще започнат да виждат възвръщаемост на инвестициите си, докато AstraZeneca, въпреки че има сделки за доставка на най-голям брой дози, ще покрива само разходите си.

След като тези първоначални договори са изпълнени, е по-трудно да се предвиди как ще изглежда новият ваксинен пейзаж. А той зависи от много неща: колко дълго трае имунитетът при ваксинираните, колко още успешни ваксини ще бъдат одобрени и дали производството и дистрибуцията вървят гладко.

Емили Фийлд от Barclays смята, че прозорецът за печалба ще бъде "временен". Дори първите участници да не споделят интелектуалната си собственост, вече има над 50 ваксини в клинични изпитвания по целия свят.

"След две години на пазара може да има 20 ваксини", казва Фийлд. "Ще бъде трудно да начислим печалба."

Тя смята, че въздействието в дългосрочен план ще има повече връзка с репутацията. Успешното въвеждане на ваксини може да помогне за отваряне на вратите за продажба на COVID терапии или други продукти. "В това отношение цялата индустрия ще се възползва", съгласен е Расмус Хансен от Airfinity.

"Това е една от сребърните облицовки, които могат да излязат от пандемията", казва той.

В бъдеще той очаква правителствата да инвестират в пандемични стратегии по начина, по който го правят сега в отбраната, разглеждайки това като необходим разход за неща, които се надяват да не използват.

Най-обещаващото от всички и една от причините, поради която пазарната стойност на BioNTech и Moderna се е повишила, е, че ваксините им предоставят доказателство за концепцията за тяхната РНК технология. "Всички бяха впечатлени от ефективността им", казва Емили Фийлд. "Това може да промени света на ваксините."

Преди Covid BioNTech работи върху ваксина срещу рак на кожата. Moderna преследва базирана на РНК ваксина за рак на яйчниците.

Ако някое от тези успее, тогава печалбите могат да бъдат огромни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АсенПовечето от фармацевтичните компании са публични акционерни дружества, чиито акции се търгуват свободно на фондовите борси, така че щом си сигурен че ще падат големи печалби, продавай апартамента и купувай акции.
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е казал, че тези ще спечелят само от ваксините. Просто Ковида им дойде твърде подозрително добре и рязко ще им раздвижи този позамрял клон на бизнеса. Казано на корпоративен език - ще им оправи P&L-а и екселите ще светнат в ярко зелено за четвъртото тримесечие.След тива ще си минат към обичайните профит мейкъри - лекарствата за хрема, чистене на бронхи, кашлица, температура и т.н
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До колкото знам правителството на САЩ не финансира създаваните на ваксина срещу Ковид 19, вместо това Тръмп раздаде договори за покупката на 100 млн. броя ваксини на всяка фармацевтична компания която създаде доказано ефективна ваксина, според мен доста по удачен вариант.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те компаниите пуснаха вируса точно, за да спечелят с ваксината си после.
42
1
 
12
 
! Отговори
упс преди 3 години
Тя попринцип фармацията фармацията печели повече от некой незаконни дейности взети заедно още от 80 те години досега.
41
3
 
6
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Не няма да спечелят, даже ще пращаме ДМС Фицър, да ги подкрепим. Тялото 40 е много заблуден, ваксини за 5 долара няма, това че ти ще платиш 20 лв. не значи, че здравната каса (държавата) не плаща по 150 200 лв. на бройка. Милиарди ваксини в следващите няколко години, говорим за стотици милиарди може би трилион приходи, съответно десетки или стотици милиарди печалба за може би 50 човека.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да със сигурност ще спечелят огромни суми, но това е нещо нормално, ненормално е да лъжеш, че продаваш за да си покриеш производствените разходи, смешно е да вярваш на подобни твъдения и пак да искаш едва ли не фармацевтичните компании да ти подаряват ваксини граничи с глупостта. Реално цената на една ваксина не може да е висока, защото тук е ясно че се търси масовост, тоест достъпност.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Методът се нарича Проблем-реакция-решение. Създаваш някакъв проблем, който предизвиква точно определена предвидима масова реакция от населението...и след това предлагаш точно определено решение, което е в твоя полза. Изтренираха това преди 19 години с бутането на небостъргачите и последвалите събития. Сега ни треснаха с пандемия - тук все още чакаме да видим решението. Интересното е каква е крайната цел.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си докарат някой трилион долара, живи-здрави
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, няма да спечелят. Те са благотворителни дружества. Даже от себе си ще дадат.
36
8
 
3
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Не.Ваксините са най-нерентабилните продукти на фармацията. От една страна са супер евтини, от друга имаш твърде много клиенти и само няколко да имат проблеми те съдят. Затова от много време не се инвестират никакви средства в тях, защото няма смисъл. Ако не беше така щяхме да имаме ваксина преди да се появи ковид 2.Дори една от големите компании да продаде 1 милиард ваксини на 5 долара печалба, това за тях е нищо. Годишно правят по 20-30 милиарда чиста печалба.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се сетих за филмът Хлапето на Чаплин. Хлапето ходеше да троши прозорците, а Чарли беше стъклар и случайно се явяваше на точното място в точното време. Това ще вземе да се окаже най-гениалната бизнес стратегия на всички времена.В момента ни прилагат точно този изпитан номер. Скоро Амазон и разните клоуни арабели от петролния бизнес, ще бъдат отнесени именно от тия с лекарствата. Софтуеристите тоже.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 36Никой не е пускал нищо генномодифицирано. Няма как да стане. Просто е невъзможно.Виж, това не са ти шев и кройки! Вече е секвентиран и записан целият човешки геном!Това е огромно постижение благодарение на мощните суперкомпютри.Но, учените и досега си блъскат главите кое генче каква болест отключва, ами ако се комбинира с друго генче може да отключи нещо трето... и не знаят!Ако накълцат една РНК резултатът ще е непредсказуем просто... а най-вероятно няма да направят нищо.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините евтини, обаче лекарствата скъпи и недостъпни, ако изобщо ги има.Ремдесивир е едно от тях, което обаче се прилага само интравенозно, в болница и струва бая пари.Иначе противогрипното лекарство Тамифлу го има по всички аптеки. И то не е евтино, но е по джоба на много. И се пие на хапчета.Лошото на всички противовирусни лекарства е, че трябва да се пият още при първите симптоми на проява на вируса. След това може да е късно.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковида е на път да отвори Кутията на Пандора за фармацефтичните фирми. Те и досега печелеха милиарди, пускайки разни грипчета в циркулация всяка зима, но с тази генномодифицирана гадост направо ще превъртят играта. Тези рязко ще издухат софтуерните гиганти...не случайно чича ви Бил се е огледал именно там и дискретно влага по някой милиард тук таме.Логиката сочи, че тези изро.ди само загряват с Ковида. Все пак идеята е да се сведе населението до под милиард...що да не изкараме и кинтаж от това.
31
2
 
3
 
! Отговори
потърсете в гоогле преди 3 години
Евреи ционисти в България. Прочетете и после мислете.
30
3
 
3
 
! Отговори
План- небето преди 3 години
чакайте от небето бацили и ваксини и спринцовки . Както корабите със заразена царевица за кравите по времето на Виденов и после специални лекарства за кравите. Сега сценария е върху хора.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До #29Напълно съм съгласен! Кой каквото и да ти говори, знай че става въпрос за пари! Пандемията не само показа недъзите на нашето здравеопазване, но и алчността на управляващите. Нека хората да знаят кого биха подкрепили в изборите за ново правителство.
28
2
 
10
 
! Отговори
всеки да си знае преди 3 години
Преди няколко години, моя роднина си направи ваксина за грип тип?. Това беше първата й ваксина и изкара първият си грип след ваксината. Мазало.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Не знам, защо точно "се играе този цирк", но е наивно да мислиш, че производителите на ваксини имат такова влияние върху световната политика. За Бил Гейтс, рептили и илюминати също смятам за излишно да се говори.