Ще спечелят ли фармацевтичните компании огромни суми от ваксините?

Печалбата може да е краткотрайна
15 дек 2020 21:00, Нели Христова
55
Ще спечелят ли фармацевтичните компании огромни суми от ваксините?
Снимка: БГНЕС

Когато пандемията беше в началото си, учените ни предупреждаваха - отнема време да се изработи ваксина, така че не  очаквайте прекалено много, прекалено скоро. Но сега, десет месеца по-късно, вече имаме една ваксина, която е на път да бъде одобрена за прилагане в ЕС и вече се използва в САЩ и Великобритания. Още няколко препарата дават добри резултати, а компаниите зад тях са добре познати имена.

Още по темата

В резултат на това инвестиционните анализатори прогнозират, че най-малко две от тях, американската биотехнологична компания Moderna и германската BioNTech с партньора си, американския гигант Pfizer, вероятно ще спечелят милиарди долари през следващата година.

Ала благодарение на начина на финансиране на тези ваксини и броя на фирмите, които се присъединяват към надпреварата за тяхното създаване, всяка възможност за реализиране на големи печалби може да бъде краткотрайна.

Кой финансира създаването на ваксини?

Поради спешната нужда от ваксината правителствата и донорите са вложили милиарди евро в проекти за тяхното създаване и тестване. Филантропските организации като "Фондация Гейтс" и лица, като основателят на Alibaba Джак Ма и звездата на кънтри музиката Доли Партън, подкрепиха процеса за разработване на ваксина.

Общо правителствата са предоставили 6,5 млрд. евро според научната компания за анализ на данни Airfinity. Организации с нестопанска цел са осигурили близо 1,5 млрд. евро. Само 2,6 млрд. идват от собствени инвестиции на компании, като много от тях разчитат силно на външно финансиране.

Има добра причина, поради която големите фирми не се втурнаха да финансират проекти за ваксини. Създаването на ваксини, особено в условията на остра спешна здравна ситуация, не се оказа много изгодно в миналото. Процесът на откриване отнема време и далеч не е сигурен. По-бедните държави се нуждаят от големи доставки, но не могат да си позволят високи цени. А ваксините обикновено трябва да се прилагат само веднъж или два пъти. Лекарствата, които се търсят в по-богатите страни, особено тези, които изискват дневни дози, са по-голям източник на пари.

Фирмите, които започнаха работа по ваксини срещу други заболявания като Зика и SARS, вече се опариха. От друга страна, пазарът на грипни ваксини, който струва няколко милиарда долара годишно, предполага, че ако COVID-19, подобно на грипа, е тук, за да остане и изисква годишни имунизации, тогава това може да бъде изгодно за фирмите, които произведат най-ефективните и най-рентабилни продукти.

Колко ще ни струват ваксините?

Някои фирми не искат да бъдат виждани като компании, които печелят на гърба на световна криза, особено след като са получили толкова много външно финансиране. Големият американски производител на лекарства Johnson & Johnson и британската AstraZeneca, която работи с базираната в Оксфордския университет биотехнологична компания, се ангажираха да продадат ваксините си на цена, която просто покрива разходите им. Понастоящем изглежда, че AstraZeneca е най-евтината при $4 на доза.

Moderna, малка биотехнологична фирма, която от години работи по технологията, която стои зад нейната новаторска РНК ваксина, оценява своите ваксини много по-високо - до $37 на доза. Целта й е да реализира известна печалба за акционерите на фирмите, които са я финансирали (въпреки че част от по-високата цена ще покрие и разходите за транспортиране на тези ваксини при много ниски температури).

Това обаче не означава, че тези цени са фиксирани.

Обикновено фармацевтичните компании пускат ваксините си на различни цени в различните страни според това, което могат да си позволят правителствата.

Обещанието на AstraZeneca да поддържа ниски цени се простира само докато трае пандемията. Компанията може да започне да начислява по-високи цени още през следващата година, в зависимост от пътя на заболяването.

"В момента правителствата в богатия свят ще плащат високи цени, те са толкова нетърпеливи да се докопат до всичко, което може да помогне за прекратяване на пандемията", казва Емили Фийлд, ръководител на европейските фармацевтични изследвания в Barclays, пред BBC.

Щом се появят повече ваксини, вероятно следващата година, конкуренцията може да доведе до понижаване на цените, обяснява тя.

"Междувременно не бива да очакваме частни фирми - особено по-малките, които не продават други продукти - да произвеждат ваксини, без да търсят печалба", твърди Расмус Бех Хансен, главен изпълнителен директор на Airfinity.

"Имайте предвид, че тези компании поеха значителен риск, движеха се много бързо и инвестициите в научноизследователска и развойна дейност бяха значителни", казва той. "Ако искате малките фирми да продължават да правят пробиви в бъдеще, трябва да ги възнаградите."

Но някои твърдят, че мащабът на хуманитарната криза и публичното финансиране означава, че не е време за бизнес, както обикновено.

Трябва ли компаниите да споделят своите технологии?

С толкова заложено на картата има призиви за обединяване на ноу-хауто зад новите ваксини, така че други фирми, в Индия и Южна Африка например, да могат да произвеждат дози за собствените си пазари.

Елън Хоен, директор на изследователската група "Лекарствено право и политика", казва, че това е трябвало да бъде условие за получаване на публично финансиране. "Мисля, че беше неразумно от страна на нашите правителства да дават тези пари без никакви условия", казва тя.

"В началото на пандемията, казва тя, големите фармацевтични компании не проявявали интерес към надпреварата за ваксина. Едва когато правителствата и агенциите се намесват с обещания за финансиране, те започват да работят по това." Хоен не вижда защо те трябва да имат изключителни права да се възползват от резултатите.

"Тези иновации стават частна собственост на тези търговски организации и контролът върху това кой получава достъп до иновацията и достъп до знанията за това как да ги направим остава в ръцете на компанията4, обяснява тя. Въпреки че има известно споделяне на интелектуална собственост, тя казва, че това не е достатъчно.

В крайна сметка фармацевтичните компании ще имат ли огромни печалби?

Правителствата и организациите вече се ангажираха да купят милиарди дози на определени цени. Така че през следващите няколко месеца фирмите ще бъдат заети да изпълняват тези поръчки възможно най-бързо.

Тези, които продават на страни с по-дълбок джоб, ще започнат да виждат възвръщаемост на инвестициите си, докато AstraZeneca, въпреки че има сделки за доставка на най-голям брой дози, ще покрива само разходите си.

След като тези първоначални договори са изпълнени, е по-трудно да се предвиди как ще изглежда новият ваксинен пейзаж. А той зависи от много неща: колко дълго трае имунитетът при ваксинираните, колко още успешни ваксини ще бъдат одобрени и дали производството и дистрибуцията вървят гладко.

Емили Фийлд от Barclays смята, че прозорецът за печалба ще бъде "временен". Дори първите участници да не споделят интелектуалната си собственост, вече има над 50 ваксини в клинични изпитвания по целия свят.

"След две години на пазара може да има 20 ваксини", казва Фийлд. "Ще бъде трудно да начислим печалба."

Тя смята, че въздействието в дългосрочен план ще има повече връзка с репутацията. Успешното въвеждане на ваксини може да помогне за отваряне на вратите за продажба на COVID терапии или други продукти. "В това отношение цялата индустрия ще се възползва", съгласен е Расмус Хансен от Airfinity.

"Това е една от сребърните облицовки, които могат да излязат от пандемията", казва той.

В бъдеще той очаква правителствата да инвестират в пандемични стратегии по начина, по който го правят сега в отбраната, разглеждайки това като необходим разход за неща, които се надяват да не използват.

Най-обещаващото от всички и една от причините, поради която пазарната стойност на BioNTech и Moderna се е повишила, е, че ваксините им предоставят доказателство за концепцията за тяхната РНК технология. "Всички бяха впечатлени от ефективността им", казва Емили Фийлд. "Това може да промени света на ваксините."

Преди Covid BioNTech работи върху ваксина срещу рак на кожата. Moderna преследва базирана на РНК ваксина за рак на яйчниците.

Ако някое от тези успее, тогава печалбите могат да бъдат огромни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, за Бог да прости ще ги раздават
65
0
 
0
 
! Отговори
Счетоводител на Б.Г. преди 3 години
Даже ще сме на загуба и данъци няма да платим.
64
2
 
0
 
! Отговори
я измисли преди 3 години
ти ваксина щом си умен ,стига си правил сметка на друг-т,,,панар
63
0
 
8
 
! Отговори
I преди 3 години
Нищо няма да спечелят, производителите са добри хора с благородни намерения и ще дадат от личните си спестявания само и само да спасят милиарди хора, за да има Световно щастие и благоденствие! Мдаа... :D
62
2
 
1
 
! Отговори
ясно виждам преди 3 години
Нека се върнем към Научния Комунизъм така както го учихме в университета.Социализъм, това е Държавно управление. Или с други думи, намеса на държавата в икономическия живот. Докато Капитализъм е когато фирмите са на собствена стопанска сметка.Следователно, докторите въведоха комунизъм с ограниченията които наложиха. Ако живеехме при капитализъм, трябваше свободните медии да ни информират за опасностите и мерките за предпазване, но без административни ограничения.
61
6
 
2
 
! Отговори
язък преди 3 години
А Путин се надяваше на принадена стойност за да избави потъващата си държава от блатото. А то, никой не му купи физиологичния разтвор. Само дето похарчи пари за пропаганда.
60
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
всичко е за пари и то за много пари човешкият живот няма никакво значениекои ще носи отговорност при смърт или осакатяване за това не се говори а самоза ваксини и пари
59
1
 
15
 
! Отговори
а не бе, швепс преди 3 години
А не няма да спечелят.Само ще направят премия, която ще забие надценката на наркомафията в пъти :)
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами разбира се че затова се прави - за паризатова постоянно се увеличават милионерите и пропорционално беднитев момента капитализма е в ерата на началото на 20 век - дивкато имаше соц лагер - щът нещът трябваше да се грижат за хопата сисега няма противопоставяне и всички са под ножа- капитала не прави нищо от добро сърце
57
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо лошо да спечелят милиарди. Те и за това работят за да печелят. Ако не печелят ще спрат да работят и тогава пандемията ще унищожи от 70 до 140 милиона души. Камунизма умря и всичко друго като намаляване на печалбите им с принудителни мерки е спекулация и подигравка с труда на хиляди хора заети в този бизнес.
56
3
 
16
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Горките...ще натрупат милиарди само за една година. Жал ми стана
55
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фондацията на Гейтс била "филантропска" организация, хахахаха. Либерастките дезинформационни "медии" бълват ежеминутна пропаганда. Комунизма се завръща с пълна сила.
54
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които иска да се боцка, аз на село си ми е добре. Ако пък дойдат да ме накарат ги заблъсквам с лопатата.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на загуба са
52
0
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Общо 2,5 милиарда долара федерални пари наля Тръмп в Модерна, като около милиард бяха за R&D, а останалите за купуване на ваксини при постигната ефективност.
51
0
 
7
 
! Отговори
преди 3 години
Какви "сребърни облицовки", ***?"Silver lining" е идиом със смисъл на "добра страна" на нещо противоречиво.
50
2
 
13
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Майко мила!Да ги ожалиш фарм. компании! Те са направо Майка Тереза и не се интересуват от $$$$
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше да спечелят, Били нямаше да си вкарва парите в тях
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро на пазара ще има много ваксини.Една от китайските ваксини ще дава имунитет за десет години и масово ще се продава по света. Изобщо скоро ще има голяма конкуренция, а големите фармацефтични компании и без ваксина за ковид си печелят. Така че чак свръхпечалби няма да има
47
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да умре от тези ваксини, които са тествани вече. Виж, от боцкане на дрога доста народ е измрял