Решено е: Без заведения, спортни зали и събития до 31 януари

Ангелов: Не сме доволни, искаме българите да са здрави
Обновена: 17 дек 2020 11:36 | 17 дек 2020 10:10, Веселина Йорданова
380

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари, ресторантите и спортните зали също. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС.

Моловете също остават затворени с приетите изключения за тях. Продължава забраната за събития, конференции и конгреси.

Не сме доволни от данните за пандемията у нас, призна Ангелов, като подчерта, че не иска българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави.

За последната седмица излекуваните от вируса са 18907. За последното денонощие са излекувани 2575 души.

Заетостта на болничните легла на национално ниво е 52% за неусложнени пациенти, като е увеличена в Шумен - 76%, в Бургас - 70%, в Търговище - 68% и др. Заетостта за усложнени пациенти е 44% от леглата.

По заболеваемост България е на 14-то място в ЕС и на 3-то на Балканите, а по смъртност на второ място след Словения в ЕС и на първо на Балканите.

Има основания за оптимизъм, но плах, заяви доц. Ангел Кунчев. Същото мнение изрази и шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. Здравните власти бяха категорични, че по отношение на смъртните случаи и заетите реанимационни легла оптимизмът е недостатъчен.

Мутафчийски призова всички да се ваксинират, "за да спре тази агония", а здравните специалисти да се информират и да бъдат достойни за очакванията на пациентите си.

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да останат до 31 януари 2021 г., като изключения да бъдат направени за учениците от 1 до 4 клас, детските градини и местата за хранене към хотелите, предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб вчера на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

- разрешаване на учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

- разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЙорданЗависи от заведенията. В ресторантите е така, но на места, където се играят хора например, не е точно така. Във всеки случай няма никакъв смисъл да се затварят ресторанчетата. За година корана не видях нито една логична мярка в нито една държава по света. Който си мисли, че съществува политик, дето да го е грижа за хората, лъже се. Преди 100 години може и да е имало такива, днес ги няма.
289
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"От къде и как плешивкото ще знае, какво ще стане след 3-4 месеца?"Ами - ако гледаш разгарящ се пожар, липса на желание за гасене и мантри, че "това е самоограничаващ се процес" и "като изгорят 70%, огъня сам ще утихне" е близко да акъла какво ще стане, не мислиш ли?
288
1
 
4
 
! Отговори
Сашко преди 3 години
радвам се че има будни и истински българи-хора останали......нашите управници изпълняват заповеди..предстои унищожаване на човешкото в нас.Мерките са за унищожение на хора и здравеопазване...живота който си искаме от преди няма да се върне никога,не се заблуждавайте!Отпускане -затягане докато ни сварят бавно бавно!Ковид21 следва,ваксинирането ще стане задължително с времето...банките и борсите лека полека ще изчезнат...единственото спасение е народа да вземе властта в ръцете си....
287
0
 
3
 
! Отговори
до287 преди 3 години
и не само джъмбо,и технополиси и маркети работят а илиенци затвориха-май искат да пазаруваме в определени магазини
286
0
 
3
 
! Отговори
предатели преди 3 години
Безстращния боец Гошко е един доносник,снима донася и разглася на чужди държави български обекти и инвестиции заради него рискуваме да се набутаме няколко милярда...
285
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се мре, яко ще се мре ?!?!?! От къде и как плешивкото ще знае, какво ще стане след 3-4 месеца? Защо при 100 болни на ден имаше пълен локдаун, а при 200 умрели на ден, частичен локдаун?Кой ще даде смислени отговори? После някой да ми каже, че всичко започна от пазара в Ухан.
284
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите да прости!
283
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
малко са ви били 500г...
282
13
 
10
 
! Отговори
Съдията дред преди 3 години
Няма кой да издържи толкова събудете се хора и да се вдигнем на бунт живеем в скапана държава и най вече придажна
281
0
 
11
 
! Отговори
решения на ТЕЛК 50% преди 3 години
До истинатаПри 80% заключение за трудова неработоспособност ти одобряват само 50%.Заявяват ти че си пазели хляба!
280
0
 
16
 
! Отговори
истината преди 3 години
До всичко затворетеДепресията от чумната пандемия сред българите е довела до Османско ни заробване!
279
2
 
11
 
! Отговори
Установено е днес, преди 3 години
Че Османското нашествие през 14-ти век е настъпило в резултат на чумната епидемия.
278
6
 
7
 
! Отговори
всичко затворете преди 3 години
Червясало е от комунисти,доносчици,агенти, предатели,лъжци,крадци и убийци от БКП
277
0
 
5
 
! Отговори
Srxconn.Com преди 3 години
До АнонименЩе ни избави от златотърсачки за жителство,брак и пари чрез забременяване!За чаша мляко няма да купуваме цяла крава!! Интересчийките няма да ги има!Селските хубавици да си ходят на село.
276
6
 
14
 
! Отговори
--- преди 3 години
ЗАТВОРЕТЕ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ,КАТО НЯМА РАБОТЕЩИ КАФЕНЕТА,ЕТО ПРИМЕР,ВЧЕРА ПРЕД КАУФЛАНД БЕШЕ ГЪМЖИЛНИК ОТ СЕЛЯНИ
275
3
 
13
 
! Отговори
Йордан преди 3 години
В заведенията рискът да се заразиш е минимален, защото клиентите стоят седнали на едно място и не обикалят какно в големите вириги!!! няма логика!!!!!!!!!!!
274
6
 
10
 
! Отговори
Миньорче преди 3 години
Успокойте се господа и другари опозиционери рано или късно ще се здрависате с Ковид и тогава като Гошо *** ще бегате във ВМА при Мутафа ...
273
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой пък ще ходи по хотели, да не би там ковида да отива на СПА и хората да си живеят спокойно. Супер нагли са управляващите, нали те имат хотели и сега гонят печалби.
272
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе ? А Джъмбо защо работи? Не е хранителен магазин.
271
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се, че в България няма здравеопазване. С търговия не може да се лекува. Не нужна здравна каса, джипита които вместо доктори са писарушки, щом трябва пациента да прецени на какъв доктор да отиде, а не той. Губене на време в направления. Само се разкарват хората, а лечение няма. Пълен провал и се вижда.