Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на Pfizer-BioNTech?

Още една ваксина е на път да бъде одобрена в САЩ
18 дек 2020 13:45, Нели Христова
143
Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на  Pfizer-BioNTech?
Снимка: БГНЕС

В САЩ още една ваксина е на прага да бъде одобрена - тази на Moderna. Този препарат е подобен на вече одобрения, разработен от Pfizer-BioNTech, която вече се използва както в страната, така и във Великобритания, а скоро и в Европа. Но има и няколко основни разлики, най-важната от които е, че ваксината на Moderna не трябна да се съхранява при супер ниски температури и не се нуждае от студена верига за доставка. Това я прави по-достъпна за по-малките страни и за кварталните поликлиники.

Още по темата

Какво е Moderna?

Докато Pfizer е фармацевтичен гигант, Moderna - съкратено от модифицирана РНК - е биотехнологична компания, базирана в Кеймбридж, Масачузетс. Тя е създадена през 2010 година, но никога не е пускала продукт на пазара и не е получила одобрение за нито една от деветте ваксини, които разработва. Също така никога преди това не е стигала до трета фаза на изследвания на даден продукт.

Учените от компанията вече са си сътрудничили с изследователи от Националния здравен институт за ваксина срещу друг коронавирус - MERS. Когато китайските изследователи споделиха геномната последователност за новия коронавирус в средата на януари, те започнаха разработката на ваксина с известно предимство.

Ваксината, наречена mRNA-1273, е получила помощ от Националния институт по алергии и инфекциозни болести. Американският орган за научноизследователска и развойна дейност по биомедицински изследвания, известен като BARDA, подкрепя клиничните изпитвания на късен етап и помага за увеличаване на производството.

Работи ли препаратът на Moderna?

Ваксината Moderna е ефективна при предотвратяване на заразата с коронавирус като цяло, както и при ограничаване на тежки COVID-19 инфекции.

Ефективността на ваксината срещу COVID-19 е около  94,1%, а пълният имунитет идва до 14 дни след втората доза.

В проучването на Moderna 15 000 участници получават плацебо, което е инжекция с физиологичен разтвор, който няма ефект. В продължение на няколко месеца 185 от тях се заразяват с COVID-19, като 30 развиват тежки форми на заболяването. Един от тях почива.

Други 15 000 души получиха ваксината и само 11 от тях се заразиха с COVID-19. Никой от 11-те не се e разболял тежко.

Ваксината е била ефективна при различни възрастови групи, пол, расова и етническа група и хора с медицински съпътстващи заболявания, свързани с висок риск от тежък COVID-19, според. Около 10% от участниците в изследването са чернокожи, а 20% са испанци или латиноамериканци.

Как работи ваксината?

Подобно на ваксината на Pfizer, Moderna доставя пратеник РНК, или иРНК, което е генетична рецепта за направата на парче от шиповете, които стоят на върха на коронавируса. Веднъж инжектирана, имунната система на организма произвежда антитела към шиповете. Ако по-късно ваксинирано лице е изложено на коронавирус, тези антитела трябва да са готови за атака на вируса.

По-специално ваксината Moderna съдържа синтетична иРНК, която кодира структура, наречена "гликопротеин, стабилизиран преди преливане" на вируса.

Ваксината съдържа също мастни материали, наречени липиди, трометамин, трометамин хидрохлорид, оцетна киселина, натриев ацетат и захароза.

Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на Pfizer?

Двете ваксини са много сходни, но имат няколко ключови разлики, които правят ваксината на Moderna "по-гъвкава", както каза министърът на здравеопазването и човешките услуги в САЩ Алекс Азар миналия месец.

Ефикасност: И ваксината Moderna, и ваксината Pfizer-BioNTech показват сходни нива на ефективност от близо 95%.

"Изглежда, че са приблизително еквивалентни", казва д-р Пол Офит, член на консултативния комитет на FDA за ваксини, пред CNN.

Структура: И двете ваксини разчитат на иРНК или пратеник РНК, за да работят, макар и с малко по-различни структури и добавки.

"Въпреки че и двете са РНК ваксини, те имат различни РНК молекули, различни така наречени системи за доставяне на липиди, което означава вид мастна капчица, в която се намира пратеникът РНК", обясни Офит. "Ето защо те имат различни характеристики за съхранение и обработка."

Студено съхранение: Най-важното е, че ваксината на Moderna не трябва да се съхранява при супер ниски температури, като тази на Pfizer.

Ваксината Pfizer трябва да се съхранява при около  -75 градуса по Целзий, около 50 градуса по-студена от всяка ваксина, използвана в момента в САЩ. Ваксината може да се постави в хладилник само до пет дни преди използването й.

За да отговори на това, CDC създаде сложен набор от изисквания за работа и съхранение, известни като "студена верига", които включваха скъпи свръхстудени фризери и много сух лед.

Ваксината на Moderna може да се поддържа на около -20 градуса по Целзий или на температурата, която предлага домашен фризер. Тя може да се съхранява и в хладилник в продължение на 30 дни, преди да стане нестабилна.

Тези разлики предполагат, че ваксината на Pfizer може да се използва повече в големи институции с изградена инфраструктура като болници, докато ваксината на Moderna може да бъде по-полезна за по-малки заведения като поликлиники и дори аптеки.

Дозировка и време: Ваксината на Moderna се прилага на две дози от 100 микрограма, дадени в интервал от 28 дни. Ваксината на Pfizer се прилага като две дози от 30 микрограма, дадени в интервал от 21 дни.

Възраст: Ваксината на Moderna ще се използва при хора на 18 и повече години, докато ваксината Pfizer е разрешена за хора на 16 години и нагоре.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
3
 
! Отговори
Видео преди 3 години
"Проф. Бакди за опасностите от ваксината срещу к-19"Преведено на български, тази седмица излъчено по немската телевизия, ако вече не са го свалили от ютюб.
39
3
 
15
 
! Отговори
10 преди 3 години
9 ваксини имали до сега, но нито една не била одобрена през последните 10 години А тази - хоп за пет месеца вече решиха, че става.
38
2
 
8
 
! Отговори
Давайте наред! преди 3 години
А сега сравнете със руските, дайте цените и нека "потребителя" на 'свободния' пазар реши!:) Успех!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината може да бъде смъртоносна за хора които вече са изкарали вируса, може да доведе до хипер-реакция на имунната система която вече има антитела и до трагичен край. А много хора са изкарали вируса и дори не знаят за това, докато тестовете не дават никаква гаранция, видя се че PRC тестовете са чиста измама.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
избор майка -кеф ти Модерна, кеф ти Файзер!НО МЕН ТРЪМП МЕ РАЗОЧАРОВА- УЖ НА СТРАНАТА НА НАРОДА, А НЕ ЗАПОЧНА СЪДЕБНО ПРЕСЛЕВАНЕ СРЕЩУ 2 ТЕ ФИРМИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА КОВИД!!
35
3
 
11
 
! Отговори
рБийш преди 3 години
10 ваксини имали до сега, но нито една не била одобрена. А тази - хоп за пет месеца вече решиха, че става.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже има голямо бързане и голям напън, почвам да се надявам - може би, добрият вариант е, бързат толкова, понеже пандемията преминава, и който продаде ваксина сега, продаде, след половин година няма да трябва? Като испански грип, или САРС?
33
2
 
3
 
! Отговори
А Общотото е: преди 3 години
бала -бала- бла- бла ....бла. - за повече информациа - прочете листовката!:)
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ваксините е указано, че не трябва да се ваксинират на бременни, а на жени които са ваксинирани не трябва да забременяват следващите два месеца защото могат да родят деца с увреждания. Можете да си представите за какво става дума! Но каква е гаранцията, че и след 1 година да забременеят, детето няма да е с увреждане като Thomas Quasthoff например, както може да се види от неговите снимки и клипове в ютюб, чиято майка се е доверявала на медицината.
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОБРЕ Е СКАЛЪПЕН МАТРЯЛА, НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ ОБАЧЕ РАКОВИТЕ СЛУЧАИ И ОПЛОВИЯ СТЕРИЛИТЕТ.НО... ТЕ ЩЕ СТАНАТ ЯСНИ ВПОСЛЕДСТВИЕ.А И ГАРАНЦИИ ЗА БЕЗВРЕДНОСТ МОШЕНИЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ДАДАТ!
30
5
 
5
 
! Отговори
За разките ОК! преди 3 години
А приликите?И двете праят това за което са измислени - прибират едни пари... и ако имате късмет нищо не ви се случва.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаам аз ли съм глyпав, или за такъв ме вземат, но 196 от 30 000 не ми се струва представителен процент.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибата в морето, ние масата сервираме. Тия ваксини докато стигнат до *** от Каспичан ще мине една година време. Цял свят има да се ваксинира.
27
1
 
3
 
! Отговори
УРА преди 3 години
Да живее Американската Ваксина , тя има живот 3 месеца .Руската не се знае дали ще е ефективна като Новичок - няма ефект и не може да убива .БАН казаха че до края на годината ще има БГ Ваксина . РСМ обяви че БАН Ваксината е Македонска .ЕС се чуди дали да ходи пак на Свадба защо са ги били и изнасилили - Полша , Украйна и Унгария казаха че Отиват задъжително на Свадбата за СП .Въобще това са Новините .
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига бе! ай сиктир!Направихте ни професори по медицина!То бива пропаганда!
25
1
 
4
 
! Отговори
PR или реклама? преди 3 години
Трябва да вярваме сляпо щотото тука имащите лаборатории и електронни микроскопи са малко?
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата е с микрочипове на сивите извънземни, а втората е с микрочипове на рептилите. Ако ви чипират с първата, ще отидете до съзвездието Орион, а с втората - до Марс.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се ваксинирам и размисля и поискам да ме отваксинират имат ли противотрова или пътя е едонопосочен към светлината в края на тунела ?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едната е за бели, другата е за черни.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едната спаружва тестисите, а другата мозъка, но и двете накъдрят косата.