В очакване на празниците: Най-лесно вирусът се предава сред приятели

Учени алармират да сме внимателни с традиционните сбирки
22 дек 2020 18:37, Петя Славова
45
В очакване на празниците: Най-лесно вирусът се предава сред приятели
Снимка: pexels.com

В очакване на традиционното събиране на семейството в края на годината, Институтът Пастьор публикува резултатите от проучване на обстоятелствата и местата на зартазяване с коронавируса, пише френския вестник "Монд".

Още по темата

Както отбелязва вестникът, досега френските власти са обосновавали решението си да затворят ресторанти, разчитайки на работата на китайски и американски учени. Преди няколко дни бяха публикувани резултатите от дългоочакваното френско проучване в подкрепа на правителствената стратегия. Всъщност, според Арно Фонтейн, директор на епидемиологията на нововъзникващите заболявания в Института Пастьор, "това проучване показва висок риск от заразяване с вируса на SARS-CoV-2 по време на хранене и частни събирания", предава "Фокус".

Първата част от проучването разчита на изявленията на 30 330 души от базата данни за COVID-19, която съдържа информация за контактите на заразените. Според респондентите, които знаят източника на инфекцията си, преобладаващото мнозинство от инфекциите са възникнали извън дома: в семейния кръг (33,1%), в професионална среда (28,8%) и накрая в приятелска среда (20,8%). Изследването също така показа централната роля на времето за хранене в разпространението на вируса. В семейството и при общуване с приятели инфекцията се е случвала главно по време на хранене - съответно 45% и 53,1% от случаите. На работното място основното място за заразяване са общи офиси (34,5%), следвани от заведенията за обществено хранене (24,3%).

Втората част от изследването се фокусира върху рисковите фактори. То сравнява отговорите на 3426 души, които са дали положителен тест за коронавирус с отговорите на 1713 свидетели. Проучването показа, че най-голям брой инфекции се случват при частни събирания (със семейство или приятели) (19%). Общественият транспорт не представлява допълнителен риск, а рискът е още по-малък за хората в автобуса или трамвая. В допълнение към баровете и ресторантите е установен повишен риск от инфекция при посещение на фитнес зали, но не и при пазаруване. Освен това, колкото повече хора живеят в една и съща къща, толкова по-голям е рискът от инфекция, особено ако децата ходят на училище.

Изследването има редица грешки, отбелязани от самите автори, привлича вниманието "Mond". Първо, то се е провело през октомври и ноември, по време на комендантския час, а след това и общия режим на изолация, когато приемащите клиенти заведения, бяха частично или напълно затворени. Освен това анкетираните в първата част на проучването са по-млади от общото население, сред тях има повече жени и социално-икономическият им статус също е над средния. И накрая, данните се основават изцяло на доброволни изявления, чиято точност не може да бъде проверена.

Според вестника тези резултати потвърждават това, което вече е известно за предаването на вируса. Появява се главно чрез капчици от устата и носа при говорене, кашляне или кихане, както и чрез микроскопични спрейове при дишане. "Когато сваляте маската си, особено докато ядете, излагате себе си на повишен риск от инфекция", предупреждава вестникът. Както подчерта Арно Фонтан, "изключително важно е да се сведе до минимум този риск по време на събиранията, които ще съпътстват празниците".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируси винаги е имало.Най-големият вирус е невежеството на хората и това че не се развиват.Хората са на Земята..да се учат, да трупат опитност, да плащат за грешките си в предишни животи и този. Да се развива душата.Да служи на БОГ.Да дава, както прави слънцето.Да обича ближния,както обича себе си.В Имунната система е здравето на физическо ниво.Тя се унищожанва от лекарства и ваксини.Мисълта е тази която променя формите.Където е БОГ няма болести.Весели празници!
37
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 години
Та до днес сред неприятели ли се предаваше само? Сега остава и полово да ни дискриминира тоя вирус и...
36
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
В заглавието едно, а пък вътре друго, мамули с мамули.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До преди 17 години всяка зима се заразяват с грип в градския транспорт, с който ходих на работа. Преместих се в друго жилище и ходя пеша на работа и от тогава не съм боледуват от грип, а сега и от Ковид-19, който е много по-заразен от грипа. Богатите французи, които са анкетирали, ходят с кола на работа и не се заразяват в обществения транспорт.
34
1
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Компрометирано изследване.
33
1
 
13
 
! Отговори
успех преди 3 години
Най-много вируси идват от НТВ и БТВ.Там направо е фрашкано с вируси.Спрете да ги гледате и ще сте по здрави!
32
4
 
2
 
! Отговори
Тъпи Бедняци преди 3 години
ВирОсите се предават най-лесно при секс.Няма да забравя преди 2 години с една го правихме 2 пъти, след това бате - и двамата на легло... ударил ни ковида... Не ни било добре, а-у..Накрая спряхме да се търсим, то щото аз тия чатове не ги харесвам, а пък тя си помислила нещо, че не я искам.И после като си дадохме втория теч, нищо не беше същото и от тогава не сме се виждали. ИмАло да става.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто съм спрял новините вируса изчезна, а за празниците ще се погрижа по телевизора да вървят само музикални канали или канали, до които здравните власти нямат достъп. Защото съм сигурен, че ще направят всичко възможно да т празника на всички с предупрежденията си.
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В очакване на празниците: Най-лесно вирусът се предава сред приятели"В такъв случай ще поканя непознати.
29
0
 
11
 
! Отговори
Bili преди 3 години
га децата ми са с грип - на гости не ги водим. обща култура.
28
4
 
9
 
! Отговори
І преди 3 години
100 % вярно. Бях на парти с Генади и Иван. Иван не мога да го понасям. Хванах вируса от Генади. Защото сме приятели. Ха сега кажете, че не е верно ?!
27
1
 
8
 
! Отговори
Bili преди 3 години
за ваксината - бившия началник на ФДА е в борда на директорите на Пфайзер...нема конфликт на интереси...
26
3
 
9
 
! Отговори
Bili преди 3 години
вирус има...под 60 години смъртност 0.02%. над 80 е тежко. ако се събирате с приятели над 80 е проблем...
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус нема бе,не разбархте ли!Яжте и пиите до насита!Всичко е шаш и измама!И по-малко гледайте телевизия!
24
0
 
7
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 22Бабата на Макрончик, която се е маскирала на Хеллоуин още преди години като негова съприга (и после забравила да си измие страхотиите) развива активна дейност по оправдаване на неговата некадърност.
23
19
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До ЗападнякПрости българи дори не си мият зъбите ... не са виновни, че имат лош дъх по рождение ...
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксината вече е готова, тя е много ефикасна 99% и е супер безопасна.Ще изляза когато се ваксинирате всички."Толкова е безопасна, че директора на фармацевтичната компания още не смее да се ваксинира.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знм за 5G шапки, но е интересно да погледнеш, колко близо по дължина на вълната е 5G до микровълновата печка. Тоест, тази, в която си топлим храната. Сравнено с вълните, които ще използваме, за да говорим по телефона. Просто от любопитство надникнете колко сходни са.
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В очакване на празниците: Най-лесно вирусът се предава сред приятели"Празнуването ще го направя както си му е редът и изобщо не ми дреме за предупрежденията ви. Цяла година ви слушам глупостите и ми е писнало да ми давате наклон как да ходя по улицата, как да пазарувам, как да ходя на работа, а сега и как да съм празнувал коледно-новогодишните празници.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече съм 100% сигурен че медиите вземат пари, за да плашат хората. Някой ден съдбата ще ви го върне !! Като започват да ви се случват нещастия нека да ви светне една лампа в главата. Живота винаги намиста гадните хора. И аз съм го изпитал.. изстрадал съм си повечето хитрини в които съм причинил нещо лошо на друг човек