Митовете за ваксините: Безопасни ли са и да се ваксинират ли хората с алергия?

Данните за препаратите могат да бъдат открити онлайн
23 дек 2020 20:30, Нели Христова
198
Митовете за ваксините: Безопасни ли са и да се ваксинират ли хората с алергия?
Снимка: БГНЕС

Как може ваксините срещу COVID-19 да са безопасни, след като са създадени, тествани и одобрени за рекордно време? Как може да вярваме на нещата, които властите ни казват? Ваксините винаги са били в основата на конспирации и митове, а тези, срещу коронавирус, са като магнит за фалшиви новини. Ето кои са най-често срещаните твърдения около ваксините и истина ли са те?

Ваксините за COVID-19 бяха прибързани. Няма как да знаем дали са в безопасни

Вярно е, че ваксините срещу коронавирус, са създадени за рекордно кратко време. Но това не е защото са прибързани, а защото бяха резултат от внимателна подготовка. Технологията, която лежи в основата както на ваксината на Pfizer, така и на Moderna, се разработва в продължение на повече от десетилетие и е създадена именно за пандемична ситуация.

Тази технология plug-and-play се нуждае само от генетичния код на нов вирус, а той бе достъпен само дни след идентифицирането и изолирането на новия коронавирус.

Ваксините обикновено се развиват бавно, защото - противно на общоприетото схващане - те не водят до големи печалби за фармацевтични компании, така че производството не се увеличава, освен ако няма гарантиран пазар. В този случай правителствата по цял свят платиха милиарди предварително, така че компаниите да се чувстват сигурни да продължат да правят ваксини, а в същото време и да започнат клиничните изпитания.

Тези изпитания преминаха бързо заради самата пандемия. Толкова много хора се заразяват в целия свят, че изобщо не отнема много време, за да се каже дали ваксината може да предпази хората от инфекция. В допълнение, болниците и академичните лаборатории, които проведоха тестването, ускориха собствените си процеси, като ежедневно изпращаха документи, вместо да чакат седмици, за да ги подадат на партиди.

Учените във Великобритания, САЩ и Европа прегледаха тези документи и решиха - ваксините на Pfizer и Moderna са безопасни. А всеки, който не е убеден в това, може да прегледа данните онлайн. Данни са публикувани и в медицинските журнали.

Хората, които имат алергии, не могат да се ваксинират

Вярно е, че хората, които имат алергии към специфичните съставки в тези ваксини, не трябва да ги получават. Но това е доста кратък списък с алергии, тъй като съставките не са често срещани.

Старомодните противогрипни ваксини се отглеждат в яйца и някои хора с алергии към яйца са предупредени да не се ваксинират с тях. Но дори грипните ваксини са преформулирани през последните години, така че коронавирусните ваксини не се правят с помощта на яйца. Те също не съдържат и консерванти, които могат да предизвикат алергии.

"Честно казано, анафилаксията и други сериозни алергични реакции се считат за потенциален риск при всяка лицензирана ваксина", казва д-р Елиса Малкин, асистент-професор по медицина в Университета Джордж Вашингтон и съ-изследовател по клиничното изпитване за ваксината Moderna в GW.

"Не е изненадващо, че тъй като повече хора се ваксинират, ще се появят алергични реакции. Очакваме те да са необичайни и редки", казва Малкин пред CNN.

Не са наблюдавани алергични реакции в клиничните изпитвания на ваксините Moderna и Pfizer, в които са участвали малко под 80 000 души. Тъй като те се разпространяват сред милиони хора, вероятно все пак ще се появят редки случаи.

Един здравен работник, претърпял алергична реакция във Феърбанкс, Аляска, в петък, излезе с изявление, че ще бъде ваксинирана отново. "Анафилаксията е рядък, но очакван потенциален страничен ефект, който е лечим и няма дългосрочни последици за здравето като COVID", заяви тя. "Бих взела ваксината и бих я препоръчала на всеки, въпреки реакцията ми. Виждала съм от първа ръка страданията и смъртта на пациенти с COVID и моята неблагоприятна реакция към ваксината избледнява от това, което инфекцията на може да причини."

Ваксините могат да променят вашето ДНК

Този слух плъзва, тъй като и двете ваксини - на Pfizer и Moderna -  използват генетичен материал. Но те не променят ДНК-то. Те всъщност използват РНК.

Бившият директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Том Фридън излезе с тази аналогия: "Ваксината с мРНК всъщност не съдържа самия вирус. Мислете за това като за имейл, изпратен до вашата имунна система, който показва как изглежда вирусът, инструкции за унищожаването му и след това - като Snapchat съобщение - изчезва. Удивителна технология", написа той в Twitter. 

Ваксината е по-опасна от самия COVID-19

Докторът от спешното отделение на университета Браун д-р Меган Рани отговаря на този мит. Тя отбелязва, че поне 1% от хората, които хващат коронавирус, умират от него. "Други 10-20% са хоспитализирани. Други 30% или повече имат дълготрайни симптоми. Ваксината е далеч по-безопасна, само с незначителни временни странични ефекти", пише Рани в Twitter.

Както при ваксиналните изпитвания на Pfizer, така и на Moderna не са наблюдавани тревожни странични ефекти.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз идвам на този сайт само да прочета някой забавен коментар и да се посмеем с хората, които имат чувство за хумор. А за сериозни неща си имам любими сайтове.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти му махаш оковите,то само посяга към тях ! Тва е !Пр()ст народ !Изумен съм колко *** има на този свят !Все някой ги чипира,следи,убива,меши им ДНК.Алоууу,професори,ако е вярно,че лекари,политици и всички тези авторитети свързани с пандемията имат за цел вашите конспиративни глупости,защо ще им е толкова грандиозен проект,който заради самата си мащабност буди подозрения.Има хиляда начина,власт имащите по света да ви " подчинят" без и да разберете-питейна вода,радиация,обикновени лекарства
146
0
 
0
 
! Отговори
До 177 преди 3 години
Дай линк !!! Не ти вярвам !!
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казаха ли ви го ? Отговориха ли ви на въпросите ? Какво искате повече ? Пак ли ще оборвате и философствате ? Пуууу...аман от всезнайковци ! Елементарно е да поставяте под съмнение всеки гений,всяко ново! Всичко непонятно за вашия ум не означава,че не е възможно!Еволюцията и ускорен развой на процесите има и в медицината,стига да се вложи нужния ресурс.Едно време баба ви е варила петела цяла нощ,докато не се появи тенджерата под налягане и петела да е готов за 1час.Примери колкото искаш!
144
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
нямам нищо против ваксините но тази няма да си я сложа....
143
0
 
1
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
до 177Вместо да изтърсваш кюрфишеци, по-добре кажи кое в написаното от мен не е вярно? И не научно доказано? Бива ли да сте толкова продажни за семки!??? В някоя медийка ли си вадиш коравия залък?
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 176За какви дела срещу Тръмп говориш, не знам. Обясни! Но че Байдън ще съкрати делата срещу себе си, ако стане президент. е сигурно. Ако не решат да го сменят с Камилата Харис де. Нищо че за нея никой не е гласувал. Дори нейната партия и даде един процент само.
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ютуб е пълно с клипове, на които политици ги ваксинират с празни спринцовки или такива , на които капачките на иглите не са свалени.развенчайте този мит!
140
6
 
19
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
И да продължа: Освен това безумното затваряне на училища и детски градини, след като децата го изкарват по леко от грип и не го разнасят. 'Случайното' безхаберие в старческите домове, където дори от грип умираха с хиляди. Намеците за забрана на неваксинирани да се качват на самолети- като че ли ще заразят ваксинираните? И т.н. безумия. Как искате хората да ви вярват? След като дори една свястна ваксина срещу обикновен грип не е създадена? Дори аз съм сигурен че е всичко това е бизнес шашма
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Е не а нищо само дето инжекциите с Новокаин се използват като упойка. А и сред страничните ефекти са описани загуба на съзнание, парализа на долните крайници....... И още една незначителна подробност, не препарат който се пропагандира да бъде прилаган на милиарди хора по света.
138
1
 
9
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Вярно е че ваксините не са прибързани! Просто Тръмп съкрати процеса на бюрокрация. Което в статията е пропуснато да се спомене-по уважителни причини. Но изпитанията са си същите както при всички ваксини до сега. Проблема е с лъжите за вируса! И то не от "конспитативните теоритици", а от продажните медии. Как нормални хора да ви вярват, като всеки ден лъжете за 'брой заразени" , брой 'починали", колко полезни били локдауните и маските, как дори да сте изкарали вируса трябвало да се ваксинират
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рушофилски тролЕми не знам под какво ги водят ама е факт че ваксината на Астра зенека (така наречената Оксфордска ваксина) излезе пълна боза и официално се обърнаха към Русия за помощ да правят от Спутник в и Астра зенека една ваксина. Та те така.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе този сайт както винаги съобщава стари новини. Явно са пропуснали факта че МЗ публикува листовката н производителя на ваксината и в нея пише всеки да съобщава за нежелани реакции. Тълкувайте го както искате. Пише още че има случаи на пареза на лицеви нерв, анафилактичен шок..... Ама и листовката На Пфайзер сигурно е фалшива новина според тоя сайт.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 162 Covid-19 Нищо подобно, в Русия ваксинацията си върви съвсем нормално - в Москва и другите големи градове се ваксинират много медици. Засега няма достатъчно дози за всички желаещи, защото се извършва ваксинация в армията и полицията. През януари нещата ще тръгнат още по-добре
134
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Аз я изкарах лятото гадната Корона, ама ако е вярно, че имаш антитела само 6 месеца и после пак може да се заразиш не е Ок ситуацията. Затова ще изчакам тази на Moderna и ще си сложа от нея. Тази на Pfizer нещо не ме кефи с това условие за съхранение на -70 градуса
133
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има нещо сигурно, то е, че истината точно от жълта преса няма да научим.
132
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият министър на здравеопазването - проф. Ангелов каза, че ваксините въобще не са тествани и нищо не се знае за действието им - просто котка в чувал. Взимаме ги на юнашко доверие. Вика "Кво да ви кажа, нищо нито е тествано, нито имаме начин да я тестваме, просто зимайте и се бодете, па квото стане."
131
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хябаво ги съветвате, че като са алергични да не се имунизират. Но колко от хората знаят, че са алергични? Алергиите са много видове. Алергици са и хората със сенна хрема. Те са над 20% в Блъгария. Хората може да са отключили алергия и все още да нямат представа, че са алергични.
130
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло е странно монтьори, дападжии, продавачи в магазини, обикновенни бибитковци по цял ден да обсъждат ваксини и вируси. Хора съвземете се вече ...вие неразбирате нищо от това. Това са неща 5 живота няма да ви стигнат да го разберете. Айде успокойте се и си яжте кренвиршите :)
129
3
 
1
 
! Отговори
въй преди 3 години
До Анонимен-Пфайзер измислиха ,,СИАЛИС,,за сърце ,защото сваля кръвооотока и намалява кръвното,но пък това довежда до кръвонапълване на органите около таза и от там при стимулация се получава ерекция.Да , но ТАДАЛАФИЛ СИ Е ЗА СЪРЦЕ! ИНАЧЕ виаграта е СИДЕНАФИЛН,БЛИЗО ДО ЙОХИНБИНА ,КОЙТО СИ Е ТОЧНО ЗА ЕРЕКТИВНОСТ)))))Опс ...мило момиче(джендърчъ))) купи си -,,ЛИБИСЕКС" ЗА 1,20 КАТО ЗА ТЕБ. Има и едно ,,БУТАКУРИН",НО МОЖЕ ДА СИ ГО ВЗЕМЕШ ОТ СЪСЕДА-ИНТЕРНЕТ НАРКОМАНИНО)))))