Митовете за ваксините: Безопасни ли са и да се ваксинират ли хората с алергия?

Данните за препаратите могат да бъдат открити онлайн
23 дек 2020 20:30, Нели Христова
198
Митовете за ваксините: Безопасни ли са и да се ваксинират ли хората с алергия?
Снимка: БГНЕС

Как може ваксините срещу COVID-19 да са безопасни, след като са създадени, тествани и одобрени за рекордно време? Как може да вярваме на нещата, които властите ни казват? Ваксините винаги са били в основата на конспирации и митове, а тези, срещу коронавирус, са като магнит за фалшиви новини. Ето кои са най-често срещаните твърдения около ваксините и истина ли са те?

Ваксините за COVID-19 бяха прибързани. Няма как да знаем дали са в безопасни

Вярно е, че ваксините срещу коронавирус, са създадени за рекордно кратко време. Но това не е защото са прибързани, а защото бяха резултат от внимателна подготовка. Технологията, която лежи в основата както на ваксината на Pfizer, така и на Moderna, се разработва в продължение на повече от десетилетие и е създадена именно за пандемична ситуация.

Тази технология plug-and-play се нуждае само от генетичния код на нов вирус, а той бе достъпен само дни след идентифицирането и изолирането на новия коронавирус.

Ваксините обикновено се развиват бавно, защото - противно на общоприетото схващане - те не водят до големи печалби за фармацевтични компании, така че производството не се увеличава, освен ако няма гарантиран пазар. В този случай правителствата по цял свят платиха милиарди предварително, така че компаниите да се чувстват сигурни да продължат да правят ваксини, а в същото време и да започнат клиничните изпитания.

Тези изпитания преминаха бързо заради самата пандемия. Толкова много хора се заразяват в целия свят, че изобщо не отнема много време, за да се каже дали ваксината може да предпази хората от инфекция. В допълнение, болниците и академичните лаборатории, които проведоха тестването, ускориха собствените си процеси, като ежедневно изпращаха документи, вместо да чакат седмици, за да ги подадат на партиди.

Учените във Великобритания, САЩ и Европа прегледаха тези документи и решиха - ваксините на Pfizer и Moderna са безопасни. А всеки, който не е убеден в това, може да прегледа данните онлайн. Данни са публикувани и в медицинските журнали.

Хората, които имат алергии, не могат да се ваксинират

Вярно е, че хората, които имат алергии към специфичните съставки в тези ваксини, не трябва да ги получават. Но това е доста кратък списък с алергии, тъй като съставките не са често срещани.

Старомодните противогрипни ваксини се отглеждат в яйца и някои хора с алергии към яйца са предупредени да не се ваксинират с тях. Но дори грипните ваксини са преформулирани през последните години, така че коронавирусните ваксини не се правят с помощта на яйца. Те също не съдържат и консерванти, които могат да предизвикат алергии.

"Честно казано, анафилаксията и други сериозни алергични реакции се считат за потенциален риск при всяка лицензирана ваксина", казва д-р Елиса Малкин, асистент-професор по медицина в Университета Джордж Вашингтон и съ-изследовател по клиничното изпитване за ваксината Moderna в GW.

"Не е изненадващо, че тъй като повече хора се ваксинират, ще се появят алергични реакции. Очакваме те да са необичайни и редки", казва Малкин пред CNN.

Не са наблюдавани алергични реакции в клиничните изпитвания на ваксините Moderna и Pfizer, в които са участвали малко под 80 000 души. Тъй като те се разпространяват сред милиони хора, вероятно все пак ще се появят редки случаи.

Един здравен работник, претърпял алергична реакция във Феърбанкс, Аляска, в петък, излезе с изявление, че ще бъде ваксинирана отново. "Анафилаксията е рядък, но очакван потенциален страничен ефект, който е лечим и няма дългосрочни последици за здравето като COVID", заяви тя. "Бих взела ваксината и бих я препоръчала на всеки, въпреки реакцията ми. Виждала съм от първа ръка страданията и смъртта на пациенти с COVID и моята неблагоприятна реакция към ваксината избледнява от това, което инфекцията на може да причини."

Ваксините могат да променят вашето ДНК

Този слух плъзва, тъй като и двете ваксини - на Pfizer и Moderna -  използват генетичен материал. Но те не променят ДНК-то. Те всъщност използват РНК.

Бившият директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Том Фридън излезе с тази аналогия: "Ваксината с мРНК всъщност не съдържа самия вирус. Мислете за това като за имейл, изпратен до вашата имунна система, който показва как изглежда вирусът, инструкции за унищожаването му и след това - като Snapchat съобщение - изчезва. Удивителна технология", написа той в Twitter. 

Ваксината е по-опасна от самия COVID-19

Докторът от спешното отделение на университета Браун д-р Меган Рани отговаря на този мит. Тя отбелязва, че поне 1% от хората, които хващат коронавирус, умират от него. "Други 10-20% са хоспитализирани. Други 30% или повече имат дълготрайни симптоми. Ваксината е далеч по-безопасна, само с незначителни временни странични ефекти", пише Рани в Twitter.

Както при ваксиналните изпитвания на Pfizer, така и на Moderna не са наблюдавани тревожни странични ефекти.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак за пари става дума.Преди да се ваксинирате,трябва да подпишете декларация,че НЯМА ДА ТЪРСИТЕ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ(ако Ви се появят нови здравословни проблеми).
127
3
 
7
 
! Отговори
LipSinc преди 3 години
Ще се ваксинирам 5 години след като цялото ГЕРБ се ваксинира и си ваксинират семействата.
126
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега не видях един гербаджия да каже "аз ще се ваксинирам и ще ваксинирам и децата си".
125
2
 
16
 
! Отговори
Седай Минакура преди 3 години
Давам моята ваксина на автора на платената сорросоидна статия. Да си хакне две за по-сигурно. Обаче така като гледам обществената нагласа мисля че ще хартисат още много ваксини и ковидглупакът ще може да си ги забучи всички и да ходи по улиците като некои гротесков извънземен таралеж избягал от извратен японски постиндъстриъл хентай.
124
1
 
5
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Вие още имате вяра на държавата обаче. Това е добре... за Бойко и Шиши.
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм против ваксината, но се чудя как изобщо ще спазят условията на съхранение като се има предвид маймунската история с фризера в Бургас. Те даже не можаха да изчислят дали ще мине през врата. Освен това тази ваксина идва 5 дози в опаковка. Тоест 5 изтегляния със спринцовката, в нея винаги се зарежда малко повече, за да се изхвърли въздуха преди поставяне, не вярвам, че толкова прецизно може да се действа и според мен всяка пета доза ще е по-малко от нужното количество и следва да не се слага
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата на мързелите. Не го карайте да работи, че управлява много важни хора, процеси и така нататък.Пълна скръб.Ако искате да успеете, просто правете износ. И не се интересувайте от тая пропаднала държава, тук всичко е разсипано.Няма нищо, което държавата да ви предложи. Стойте на страна от държавата и от българите и няма да сгрешите.Правете износна дейност - на територията на друга държава. Това е начина тук.Иначе нямате шанс. Ама никакъв.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смятали, че ваксината е дяволско създание и ще м пораснат рога и опашка като на него. Хеле, накрая ги ваксинирали и шарката изчезнала-------Тогава е имало шарка, а сега няма вирус. Тогава никой не е бил ваксиниран насила. Тогава и кралят се е ваксинирал.
120
0
 
10
 
! Отговори
Позор преди 3 години
200 000 безделника администрация, 200 000 безделника банкери... 2 млн пенсионера... 2млн циганинaдържавата се крепи на 20-30 хиляди работещи хора и вместо да им духa, ги тероризира.
119
0
 
5
 
! Отговори
Антианалосвещичкър преди 3 години
Не на аналнитe свещички!
118
0
 
2
 
! Отговори
Беден IT $20,000 кеш преди 3 години
Няма пари. Кво да правим?Ало, държавата? Данъци, манъци... да продължаваме ли да плащаме или да ви натирим в калта?Безделници.
117
0
 
8
 
! Отговори
Ще ме ваксинирате преди 3 години
само през трупа ми
116
0
 
2
 
! Отговори
Истината 2020 преди 3 години
Аз пък съм анти-аналносвещиксър.Също съм и анти-напукопетинсър.Но ваксината я гълтам като мъжко семе.
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото аспирина е безопасен,толкова и ваксините!
114
1
 
0
 
! Отговори
HTML "програмис преди 3 години
се събуди......простакПрограмираш ли?
113
1
 
1
 
! Отговори
Беден IT $12000 кеш преди 3 години
До пияница мистикТи още ли не си в затвора?
112
1
 
0
 
! Отговори
Курвата която преди 3 години
теИзсра.Каква кака снощи бе малоyмен?Сега разбра ли?
111
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето като излязла в Англия първата ваксина срещу шарка, селяните започнали да се бунтуват, защото смятали, че ваксината е дяволско създание и ще м пораснат рога и опашка като на него. Хеле, накрая ги ваксинирали и шарката изчезнала, на никого не са пораснали рога и копита, нито е станал безплоден. Когато с кралски указ селяните били заставени да отглеждат картофи пак имало бунтове - смятали, че това е дяволско растение. Ей така - слухове, суеверия и невежество; Някои нарочно плашат хората -да създават хаос
110
0
 
0
 
! Отговори
Не разбирам преди 3 години
До Анонимен"Не, като твоята кака снощи!!!"Каква кака снощи бе малоyмен?
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като тая кака? Или как?Не, като твоята кака снощи!!!