Ще растат ли пазарите през идващата 2021 г.?

Най-важният урок от кризата - да се управлява правилно рискът
Обновена: 27 дек 2020 16:10 | 27 дек 2020 16:10, Екип на Investor.bg
31
Ще растат ли пазарите през идващата 2021 г.?
Снимка: БГНЕС

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г.".

Изминалата година е уникална със своя срив на световната икономика и с възстановяването след това. Вярно е, че е имало подобни кризи като мащаб и преди, но не и такива държавни и монетарни стимули, които да заличат ефектите от нея. Пазарите отбелязаха и двете събития със силни движения на цените.

В последните две-три години имаше няколко основни събития, които активно влияеха на глобалните капиталови пазари - политиката на Доналд Тръмп, особено свързана с инициираните „търговски войни“, Brexit и действията на водещите централни банки. В края на миналата година се очакваше същите тези събития, придружени от изборите в САЩ, да окажат най-сериозно влияние на пазарите.

Разразилата се Covid пандемия оказа тотална доминация и беше със сигурност най-важното събитие с отражение върху движението на цените на активите през 2020 година. На второ място се нареждат действията на централните банки и правителства, защото тяхната активност измъкна капиталовите пазари от пропастта, в която пропаднаха през първото тримесечие. Изборите в САЩ бяха дългоочаквани, с прогнози за значителен ефект върху пазарите, особено в случай на победа на Байдън, както се случи, но до допълнителна волатилност не се стигна.

Така обобщиха най-важните събития, оказали влияние върху движението на акциите инвестиционните консултанти от „Реал Финанс“ Веселин Моров и от "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев.

„2020 година показа, че дори когато смяташ нещо за ужасно надценено, то спокойно може да продължи да става по-надценено. Една от най-популярните фрази на Джон Мейнард Кейнс, макар да не съм привърженик на Кейнсианската теория, е доста подходяща, а именно: „Пазарът може да остане в неравновесие много по-дълго, отколкото някой може да остане платежоспособен“. Това е изключително вярно и всеки трябва да си го припомни, когато реши да използва маржин или да скъсява пазара, заяви Моров.

Според Цачев най-важният урок, на който ни научи новата криза, е необходимостта да се управлява правилно рискът. „Не съм убеден, че този урок е научен, защото нито през февруари, нито през септември и дори сега не виждаме адекватно застраховане на риска. Дори напротив, фондовият пазар привлича все повече неопитни инвеститори, които използват опции или други маржин продукти, да търгуват с повече капитал, отколкото разполагат. И макар че в краткосрочен период такава стратегия носи печалби, пазарът е доказал, че може много бързо да си ги прибере", коментира той.

В същото време мнозина световни експерти изразиха позиция, че победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ ще облагодетелства европейските акции.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: растежпазариикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 3 години
какъв растеж какъв пазаркакъв урок какво управление и на какъв риск. Алабализми
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Всъщност 30те гърми всичко след десетилетие ръст на борсата, през 70те, 80те, 90те(дотком), 2007-8 има пак сривове с огромни загуби. Така че балони се пукат постоянно и важното е да знаеш кога да спреш лакомията за повече и да дадеш назад. За съжаление никой не може да определи точно критичната точка на пукане. Дано този път ни се размине, защото евтинията не значи да можеш да си позволиш да купиш. Обикновено крах на имотите примерно значи и крах на доходите на свързаните бизнеси, банки
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18И? Най-добрите лекари, адвокати, инженери, златари, шивачи и т.н. да не би да нямат такива или по-високи доходи? Майстор строител с репутация да го търсят за супер луксозни къщи, мебелист, автомонтьор(да прави тунинги или да подържа скъпи коли) да не стоят на 500лв?Винаги топ 1-2, 5% от една професия са с огромни доходи. Това не променя дали има криза за всички или не.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вкарах 10 бона в модерна и изкарах 23
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не казвам, че сегашните фондови пазари нямат добра доходност, просто много "инвеститори" в един момент ще "изгорят". Просто човек не трябва да е прекомерно алчен. Който разпродаде навреме, ще спечели много.
16
0
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Сервитьорите вече не носят сметката. Те са на борсата. А тези, които в момента им плащаме помощите, носим сметката.
15
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Да ти кажа, слабо ме вълнува дали е нормално или не. Средната ми доходност на година е минимум 12% и тази не е по-различна. И това от 10 години насам. Иначе казано тегля огромни кредити (имам адекватното обезпечение и ликвидност за целта) и наливам във фондове, акции и какво ли не и съм на плюс.
14
0
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Амиииии, било квот било! Вече идва сервитьора със сметката защото купона свършва!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тази доходност е следствието от наливането на кеша. Далеч по-малка беше преди "ковид-19". Сегашната ситуация е далеч от нормална.
12
1
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
7% е слабичко, аз съм с точно 14%. Мисли къде да влагаш.
11
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Жалко, но фактИЗКЛЮЧИТЕЛНО УМЕН ПОСТ!!!ТЕСЛА Я КАЧИХА В ПЪТИ НАД ЦЕНАТА И ЗА ДА РАЗПРОДАВАТ НА БАЛАМИТЕ!!А ПОЛУ ФАЛИРАЛИЯ НИО БЕШЕ КАЧЕН РЕДОМ С ТЕСЛА ЗА ДА ЛЪЖАТ, ЧЕ ПОКАЧВАНЕТО ПРИ ТЕСЛА Е ИСТИНСКО!
10
3
 
6
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Някои от 10 години чакат да гърмят балоните, но единственото което виждам е че жилищата са все по-скъпи , златото и то , бит-койна на мах, даже и фалиралата Тесла само тази година поскъпна няколко пъти, китайската Нио и тя на МАХ, борсата в САЩ на исторически нива . Имам малко пари във 4-5 фонда и въпреки лошата година съм със 7% доходност.
9
1
 
6
 
! Отговори
Basi преди 3 години
На *** цял живот чака да гръмне балона, та да се облажи и той с панелка у дружба на тънка цена. Ама с ракията, чичо славчо и боко тиквоческите новини, нема как да види по-далече от носа си...
8
1
 
7
 
! Отговори
Менелай преди 3 години
Всичките напечатани пари се изливат във фондовите пазари. Инвесторите също подмамени наливат пари, защото за момента това е привидно най-рентабилната и ликвидна инвестиция. В комбинация с надутия имотен пазар, където обикновения спестовник влага, сякаш някой целенасочено иска да взриви икономиката. Когато балоните гръмнат, кой ще прибере разликата? Кой има полза светът да обеднее? Доста нагласено изглежда всичко.
7
2
 
13
 
! Отговори
Чекмеджун преди 3 години
Много ръст се очаква да има в шкафчетата ми. Ще се нагуша хубаво.
6
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Там винаги има ръст. Каквато и да е икономиката, тях не ги влияе
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глад я чака обслужващата класа, защото няма кого да обслужва, накратко казано. Квалифицираните ще станат в пъти по-търсени и техните доходи ще скочат много. Именно те ще плащат помощите на сервитьорите без работа. Който е мислил за черни дни, няма от какво да се притеснява.
4
4
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Глад ни чека,голем глад и апашлък.Ич не си мислете,че нящо жа са упрай.Гответе съ за най лошото.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарите се балонизират - и борсовите и тези на стоките. Налива се много кеш и няма къде да отиде - ръст по време на криза на борсите и инфлация при стоките.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задава се невиждана криза.