Великобритания първа в света одобри ваксината на AstraZeneca

Компанията обяви ефективност на препарата в 70% от случаите
Обновена: 30 дек 2020 10:06 | 30 дек 2020 10:00, Елка Василева
15
Великобритания първа в света одобри ваксината на AstraZeneca
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания стана днес първата страна, одобрила ваксината срещу COVID-19, разработена от британско-шведската компания AstraZeneca съвместно с Оксфордския университет.

Това стана, след като страната регистрира два поредни дни - в понеделник и вторник, рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие.

Още по темата

Епидемията в страната се ускори в началото на зимата на фона на идентифицирането първо във Великобритания на нов, по-силно заразен щам на вируса.

В началото на този месец Великобритания стана първата държава, одобрила ваксината срещу COVID-19 на американската компания Pfizer и германската BioNTech.

По-рано AstraZeneca обяви, че нейната ваксина е ефективна в 70 процента от случаите. За сравнение Pfizer претендира за 95 на сто ефективност.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип българина харесва всичко руско, ама само на приказки. Аз не знам някой да ходи да бере ягоди в Русия, да емигрира в Русия. И не виждам масово да се карат Лади.Не режете дърва със новите Дружби ами търсите масово Щилки. Не съм запознат с ваксината им, но на фона на всичко останало, което произвеждат е леко обезпокоително. Ще съм доволен да прочета за качествено руско производство, който има информация да сподели. Без пропаганда за Су та и С400 моля
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно че до края на януари ще има 3 ваксини срещу китайския вирус които са одобрени за ползване Пфайзер, Модерна и АстраЗенека. Но дали ще имаме право на избор с каква ваксина да се ваксинираме?
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Само че сега руснаците ще дадат няколкото липсващи съставки на англичаните,за да стане и ваксината на Зенека с над 90% успеваемост."Брех тия руснаци, големи факири бе. Не могат да направят една тенджера ама иначе правят ваксини на галактическо ниво.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зенека подписа договор с руснаците за съвместа дейност.Ваксината на Зенека и Спутник-V са изградени по стара класическа технология и имат много общо помежду си.Само че сега руснаците ще дадат няколкото липсващи съставки на англичаните,за да стане и ваксината на Зенека с над 90% успеваемост.Фактически това ще бъде английски Спутник-V.Ще има действие около две години,като Спутника.Няма лошо,общата цел е една.И със сигурност ще са по-сигурни и безопасни ваксини от американските РНК измишльоти
9
6
 
1
 
! Отговори
Рекох преди 3 години
Добре ще е, ако англичаните наблегнат на собствената си ваксина, че е евтинка. Това ще означава, че Пфайзер и Модерна ще стигнат по бързо и в достатъчни количества до нас. Още към края на Февруари ще има драматичен спад в заболеваемостта в страните с най-напреднала имунизация.До края на Февруари Израел ще набоде 2 млн. души, Турция 20 млн. Чака ни нормален лятен купон!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините не са ли мъгла, надежди и очаквания? Истината не е ли в лекаство срещу вируса със 100 % положителен ефект?Руснаците съобщиха, че са разработили и изпитват лекаство срещу вируса.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълната текуща схема на ефикасността на ваксината на AstraZeneca е 62%.На запад Русия не била на мода, очерняли я, санкционирали я, но когато Руският Фонд за Преки Инвестиции предложи на разработващите "оксфордската ваксина" AZD1222, AstraZeneca да се комбинира със "Sputnik V", чиято ефективност е 95-96%, наглосаксите с радост приеха и я одобриха.Дали няма да излезе абсолютно точен руският виц:Гестапо перекрыло все выходы, но Штирлиц вышел через вход.За кой ли път Путин отново ги матира.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази сутрин се събудих рано и в добро настроение.Направих си едно кафе и веднага бастър копче да видя каква е хавата с вируса.Прочетох коментар 2 и си сложих термометъра.Поставих си оксиметъра на пръста - показва 98% SpO2 /сатурация/ и 71 пулс.Гърлото не ме боли.Нямам кашлица.Нямам хрема.Не съм отпаднал.Кафето ми мирише на кафе.Нямам екзема.Мускулите не ме болят.Дишам свободно.Нямам температура ......Примрях от страх.Та това са типичните симптоми на безсимптомен COVID-19.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз плаща 18 долара за една доза от ваксината, а Израел - 30, както пишат медиите. За Pfizer това има голямо значениеей големи пари ще паднаттришлиони ще се печелят новите най-богати в света май ще са от тия компании
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ee като се събраха двете ваксини руската и оксфордската работата тръгнаама нали всички се борят за пусти пари и никой не го е еня за населениетои се плюят едни други неможеш им хвана края - кое лъжа кое истинау нас платените де.бил.челта плюят руската ама не съм прочел руснаци да плюят някоя от чуждите ваксиниа днеска руснаците обявиха ча почват изпитания на лекаство за вируса със 100 % положителен ефект дано да е верно- всички мечти за парите от милиардите дози ваксини ще се изпарят
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До и в джобове мильониТе и да ви кажат защо мислите, че ще разберете? Като ви знам как гледате картинки самолети с варели и си мислите, че с това ви пръскат представям си ако ви кажат как равят ваксините... (и само да вметна, че тези самолети с варелите дет Меркел ги гледа са тестови самолети а варелите са пълни с вода за да се симулира пълен самолте. И това е нещо нормално в индустрията)
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя си е тяхно производство. ЕС няма да я одобрят, защото UK вече е трета страна и напук на Брекзит. Ще се ваксинират само тепс нея, както и братушките със Спутника
1
2
 
12
 
! Отговори
и в джобове мильони преди 3 години
Интересно, но досега НИТО ЕДНА статия в медиите за видовете ваксини, как работят, как се създават и какво точно СА! Само съобщения за тая или оная фирма за ваксини, тия или ония където били или не били против, но НИЩО ПОЛЕЗНО.