Опасните оръжия на Майката природа: Чакат ни още смъртоносни вируси

Новата Болест Х може да се крие навсякъде, където хората са нанесли щети
31 дек 2020 20:55, Нели Христова
99
Опасните оръжия на Майката природа: Чакат ни още смъртоносни вируси
Снимка: БГНЕС

Показвайки ранни симптоми на хеморагична треска, пациентка стои тихо на леглото си, а двете й деца отчаяно искат да излязат от тази болнична стая, която играе ролята на килия в град Ингенде, Демократична република Конго (ДРК). Жената и двете й деца чакат резултатите от теста за ебола. Нейната самоличност е тайна, за да я предпази от порицание от местните, страхуващи се от инфекция с Ебола. Срещу болестта вече има ваксина и лечение, които са намалили скоростта, с която убива.

Но въпросът, който се крие в съзнанието на всички, е: Ами ако тази жена няма ебола? Какво ще стане, ако вместо това тя е пациент нула от "Болест X", първата известна инфекция на нов патоген, който може да обхване света толкова бързо, колкото COVID-19, но такъв, който има 50% до 90% смъртност, подобно ебола?

Това не е част от научна фантастика. Това е реален страх, основан върху научни факти.

"Всички трябва да се страхуваме", каза лекарят д-р Дадин Бонколе. "Ебола беше неизвестна. COVID беше непознат. Трябва да се страхуваме от нови болести."

Опасност за човечеството

Човечеството се сблъсква с неизвестен брой нови и потенциално фатални вируси, излизащи от тропическите гори на Африка, според професор Жан-Жак Муембе Тамфум, който е помогнал за откриването на вируса Ебола през 1976 г. и оттогава е на първа линия в лов за нови патогени.

"Сега живеем в свят, в който ще се появяват нови патогени", каза той пред CNN. "Това представлява заплаха за човечеството."

Като млад изследовател, Муембе взима първите кръвни проби от жертвите на мистериозно заболяване, което причинява кръвоизливи и убива около 88% от пациентите и 80% от персонала, който работи в болницата на мисията Ямбуку, когато болестта беше открита за първи път.

Флаконите с кръв бяха изпратени в Белгия и САЩ, където учените откриха червеевиден вирус. Нарекоха го "Ебола", като реката, която се намира близо до огнището в страната, която тогава беше известна като Заир.
Идентифицирането на Ебола разчита на верига, която свързва най-отдалечените части на тропическите гори на Африка с високотехнологични лаборатории на Запад.

Сега Западът трябва да разчита на африкански учени в Конго и други държави, за да действат като стражи, които да предупреждават за бъдещи болести.

В Ингенде страховете от срещата с нов, смъртоносен вирус остават много реални дори след възстановяването на пациента, показващи симптоми, приличащи на ебола. Нейните проби бяха тествани на място и изпратени до Националния институт за биомедицински изследвания на Конго (INRB) в Киншаса, където бяха допълнително тествани за други заболявания със сходни симптоми. Всички се върнаха отрицателни, болестта, която засегна жената, остава загадка.

Говорейки ексклузивно за CNN в столицата на ДРК Киншаса, Муембе предупреди за много други зоонозни болести - тези, които прескачат от животни към хора, които предстои да ни заплашват.

Жълтата треска, различни форми на грип, бяс, бруцелоза и лаймска болест са сред онези, които преминават от животни към хора, често чрез вектор като гризач или насекомо. Преди те са причинявали епидемии и пандемии. И очевидно ще продължат да причиняват.

ХИВ се появи от вид шимпанзе и мутира в съвременна чума по целия свят. SARS, MERS и SARS-CoV-2 са коронавируси, които са прескочили върху хората от неизвестни "резервоари" - терминът, който вирусолозите използват за естествени гостоприемници на вируса от животинското царство. Смята се, че COVID-19 произхожда от Китай, вероятно от прилепи.

Мисли ли Муйембе, че бъдещите пандемии могат да бъдат по-лоши от пандемията на коронавирус през 2020 г. и по-апокалиптични? "Да, да, мисля, че е така", отговаря той.

Възходът на новите вируси

През 1901 г. е идентифицирана първата инфекция, причинена от вирус, прескочил от животно на човек - жълтата треска. От тогава учените са открили поне още 200 вируса, за които е известно, че причиняват болести при хората.

Според изследване на Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета на Единбург, нови видове вируси се откриват със скорост от три до четири годишно. По-голямата част от тях произхождат от животни.

Експертите казват, че нарастващият брой на нововъзникващите вируси до голяма степен е резултат от екологичното унищожаване и търговията с диви животни. Тъй като естествените им местообитания изчезват, животни като плъхове, прилепи и насекоми оцеляват там, където по-големите животни се унищожават. Те могат да живеят заедно с хората и често се оказват векторите, които могат да носят нови болести на хората.

Учените свързват минали огнища на ебола с човешкото нахлуване в тропическите гори. В едно проучване от 2017 г. изследователите са използвали сателитни данни, за да установят, че 25 от 27 огнища на ебола, разположени по границите на биома на тропическите гори в Централна и Западна Африка между 2001 и 2014 г., са започнали на места, които са преживели обезлесяване преди около две години. Те добавиха, че зоонозните огнища на ебола се появяват в райони, където гъстотата на човешкото население е висока и където вирусът има благоприятни условия, но че относителната важност на загубата на гори е частично независима от тези фактори.

През първите 14 години на 21 век в тропическите гори на басейна на река Конго беше отсечена площ, по-голяма от размера на Бангладеш. ООН предупреди, че ако настоящите тенденции на обезлесяване и нарастване на населението продължат, дъждовните гори в страната може напълно да изчезнат до края на века. В този случай животните и вирусите, които носят, ще се сблъскат с хората по нови и често катастрофални начини.

Това не трябва да се случва.

Мултидисциплинарна група учени, базирана в САЩ, Китай, Кения и Бразилия, е изчислила, че глобална инвестиция от 30 милиарда долара годишно в проекти за защита на тропическите гори, спиране на търговията с диви животни и земеделието би била достатъчна, за да компенсира разходите за предотвратяване на бъдещи пандемии.

В списание Science, групата обяснява, че изразходването на 9,6 милиарда долара годишно за глобални схеми за защита на горите може да доведе до 40% намаляване на глобалното обезлесяване в райони с най-висок риск от разпространение на вируси. Това може да включва стимулиране на хората, живеещи в тях, и прехрана от горите, както и забрана на широко разпространената сеч и комерсиализацията на търговията с диви животни. Подобна програма в Бразилия е довела до 70% спад в обезлесяването между 2005 и 2012 г.

Докато 30 милиарда долара годишно може да звучат много, учените твърдят, че инвестицията бързо ще се изплати. Пандемията от коронавирус ще струва само на САЩ около 16 трилиона долара през следващите 10 години, според икономистите от Харвард Дейвид Кътлър и Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ. МВФ изчислява, че в световен мащаб пандемията ще струва $28 трилиона загубена продукция между 2020 и 2025 г. спрямо прогнозите преди пандемията.

Системата за ранно предупреждение

Сега Муембе управлява INRB в Киншаса. Запазени са старите офиси, където той за първи път е работил върху Ебола, но са построени и нови, по-модерни, благодарение на САЩ, Япония, СЗО и ЕС. С лабораториите от ниво 3 по биобезопасност, способността за секвениране на генома и оборудването от световна класа, тези съоръжения не са акт на благотворителна помощ - те са стратегическа инвестиция

Тези лаборатории INRB са системата за ранно предупреждение на света за нови огнища на известни болести като Ебола и - може би по-важното - за онези заболявания, които тепърва ще откриваме . "Ако патоген се появи от Африка, ще отнеме време да се разпространи по целия свят," каза Муембе. "Така че, ако този вирус бъде открит рано - като в моята институция тук - ще има възможност за Европа и останалата част от света да разработят нови стратегии за борба с тези нови патогени."

Муембе има разузнавателни подразделения на фронтовата линия на войната срещу нови патогени. Лекари, вирусолози и изследователи работят дълбоко във вътрешността на ДРК, търсейки известни и непознати вируси, преди те да успеят  да причинят нови пандемии.

Саймън Пиер Ндимбо и Гай Мидинги са еколози и ловци на вируси в северозападната провинция Екватор на ДРК, където се намира Ingende. Те са върхът на копието при проследяване и проследяване на признаци на възникващи инфекциозни заболявания (EIDs). По време на неотдавнашна експедиция двойката събра 84 прилепи, старателно ги изважда от мрежите си и завърза скърцащите животни и ги слага в торби.

"Трябва да бъдете внимателни - ако не, те хапят", обясни Мидинги. Ухапване от едно прилеп може да бъде моментът, в който нова болест прави скок от животни към хора.

Ндимбо казва, че техният приоритет е да търсят признаци на инфекция с ебола при прилепите. Последното огнище на болестта в провинция Екватор е проследено до предаване от човек на човек, но също така и до нов щам, за който се предполага, че е дошъл от горския резервоар. Но никой не знае къде или какво точно е този резервоар. В лабораторията се взимат кръвни проби на прилепите, изследват за ебола, преди да бъдат изпратени в INRB за допълнителни тестове. След това животните се освобождават.

През последните години при прилепите са открити десетки нови коронавируси. Никой не знае колко опасни могат да бъдат за хората.

Точно как Ебола е заразила хората за първи път остава загадка, но учените вярват, че зоонозни заболявания като Ебола и COVID-19 правят скок, когато дивите животни са заклани. Сготвеното месо, например от примати, не е напълно безопасно, но най-голямата заплаха идва от "мокрите пазари".

Там има млади крокодили - със завързани муцуни и крака, които се гърчат един върху друг. Търговците предлагат бъчви с гигантски сухоземни охлюви, костенурки и сладководни костенурки. На други места има черни пазари от живи шимпанзета и по-екзотични животни, някои от които се търгуват в частни колекции, а други се насочват към тигана.

"Болест X" може да се крие в някое от тези животни, донесени в мегаполиса от бедни хора, обслужващи вкусовете на богатите за екзотични ястия и домашни любимци.

Учените свързват тези мокри пазари с много зоонозни заболявания. Вирусът на грип H5N1, известен като птичи грип, и SARS се появиха именно от тях. Точният произход на коронавируса, който причинява COVID-19, не е потвърден. Но най-голямото подозрение за неговия източник е паднало върху мокрия пазар в Ухан, където се продават живи животни и се колят за месо.

След като нов вирус започне да циркулира сред хората, последиците от кратка среща в края на гората или на мокър пазар могат да бъдат опустошителни. COVID-19 показа това. Ебола го е доказала. И в повечето от научните публикации има предположение, че ще има повече зарази, докато хората продължават да унищожават местообитанията на дивите животи. Това не е "АКО", а "КОГА".

Решението е ясно. Защитете горите, за да защитите човечеството - защото Майката Природа има смъртоносни оръжия в оръжейната си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я наблегам основно на хлеба. Боко и сие повеке да ядат.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние мърсиме МайкатаЗемя, тя ще се отърве от нас, двукраките ***. Амин!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чуя ,че майката природа създала вирус и се сещам за еволюцията на маймуните,Илон Мъск е прав,време е да се сложи край на всички тези глупости
29
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
за това ли Грипните Вируси на Жегата през Лятото изчезват. Усещаш ли се как си противоречиш или си просто промит мозък, фен на Крета, дето няма оригинална мисъл!
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затоплянето на климата ще доведе до увеличаване броя на всичките тези вируси и бактерии. В допълнение, бактериите са се адаптирали към антибиотиците и в момента човечеството разполага с много тесен спектър от антибиотици за лечение. Така ще се завръщат стари болести като проказа, туберкулоза и наистина ще останат живи само най-приспособените. Хората, които сега имат затлъстяване, редовно консумират алкохол и не спортуват, с хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови болести са пътници.
27
2
 
20
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Майката природа не създава вируси,вирусите са дело на изкуствения интелект като човека.
26
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко ако прочете тази...статия ще бъде...вечен кат премиер.Ковида го...опапа,ама още колко са...задават,не мой каза и здравния му министър,а...спасителят на народа е...един.
25
2
 
14
 
! Отговори
Днес е много зле преди 3 години
Много сте зле!"Супер" статия за позитивно начало. Добре, че от такива като вас нищо не зависи.
24
1
 
10
 
! Отговори
Има една Книга преди 3 години
казва се "Последите Крале на Шангхай : Юдеиските Династии, които създадоха Комунистически Китай" - тази година е бестселъра в категория История по продажби в Окупиран Хонконг. Авторът й има Пулицер награда, не е луд конспиратор, както веднага биха цензури го обвинили. Препоръчвам я, има много какво да се научи, как и защо се достигна до събитията през 2020, а Природата няма нищо общо!!
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всички трябва да се страхуваме", каза лекарят д-р Дадин Бонколе.Страхувайте се бре. Те всички болести идват от Африка и Азия, дето се плодят като плъхове и живеят в крайна мизерия. Накрая им посаждаме няколко гъбки за редуциране, вдигаме високи стени около развития свят и спираме да се страхуваме.
22
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Поредния бонго-бонго търси зелени пари за бели дни.
21
6
 
5
 
! Отговори
Фашистки вирус преди 3 години
Природата (Създателя на вселената) ако поиска може да ни ликвидира за 24 часа. Нищо не можем да направим освен да си живеем живота докато можем.А нещо да кажете за опасните оръжия на Бил Гейтс и компания? В САЩ вече са докладвани над 5000 случая на тежки странични ефекти след ковид ваксинация. Някой са частично парализирани а има и и не малко умрели.
20
2
 
32
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Не знаех, че на лабораторията в Ухан казват "Майката природа".
19
2
 
11
 
! Отговори
Опасните Оръжия на преди 3 години
Китайската Комунистическа Партия! Майката природа такива лоши неща - не прави!!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баро Вкаров, легнувай.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яде ми се салатен боб с праз и лютеница.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 с маски.2021 и с КАСКИ!!!!Метеорити ще валят!!!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си мислите, че 2020г. беше лоша, чакайте да видите какво ви чака 2021! Или не бе, не бе, ще си носим маските и ще си направим ваксините и ще се върнем скоро към стария начин на живот, нали?
14
2
 
18
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Болестта X съществува и тя е рак и в повечето случаи е нелечима, метастазира и е изключително непредвидима... Тази болест често би могла да се предизвика от голям брой вируси внесени в човешкото тяло от т.н имунизации... Всички лекари много удобно пропускат да отбележат, че някак си бумът на ракови заболявания в последните десетилетия съвпада точно с въвеждането на голям брой задължителни имунизации срещу редки и изчезнали отдавна болести...
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А па я имах доверие на тя пушка,а она раждасала.Сега как ше гърмим на Новата Година?!