Новият щам на COVID-19 по-лесно се разпространява сред младежите

Очаква се броят на заразените в Англия да намалее след ваксинацията
2 яну 2021 15:52, Анисия Иванова
30
Новият щам на COVID-19 по-лесно се разпространява сред младежите
Снимка: БГНЕС

Новият вариант на коронавируса е много по-заразен и увеличава репродуктивното число с от 0,4 до 0,7, съобщи Би Би Си. Репродуктивното число във Великобритания сега е между 1.1 и 1.3, а трябва да е под 1.0, за да започнат да намаляват случаите на заразени.

Разликата между вирусните типове е "доста екстремна", каза проф. Аксел Ганди от Лондонския имперски колеж. "Има огромна разлика в това колко лесно се разпространява вариантът на вируса - обясни той. - Това е най-важната промяна във вируса от началото на епидемията".

Предаването на новия коронавирус се е утроило по време на карантината в Англия през ноември заради новия вариант, докато при предишната версия тя е намаляла три пъти.

Ранните резултати показаха, че вирусът се разпространява по-лесно сред ненавършилите 20 години, особено сред децата в прогимназия. Според най-новите данни обаче той се разпространява бързо във всички възрастови групи, уточни проф. Ганди, който е в изследователския екип.

Репродуктивното число показва колко души заразява носител на вируса. Ако е над 1, епидемията се разраства.

Очаква се броят на заразените да намалее с увеличаването на ваксинираните хора. Ранните проучвания показват, че ваксините ще са ефикасни и срещу новия вариант на коронавируса, припомня БТА.

Новият вариант е наречен VOC 202012/01 от английската здравна служба. Той беше открит през ноември, но се смята, че се е появил в Югоизточна Англия през септември. Няма данни да е по-смъртоносен, но заради увеличаването на болните, натискът върху болниците нараства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Най- голямата измама на века - не че няма вирус, но се лекува точно както грипа плюс лекарства против повишената съсирваемост на кръвта. Лечението е с цялата комбинация от лекарства, но докторите забравят за някои - например често не дават сиропи за суха кашлица, които вършат добра работа особено в началото!!!
21
2
 
10
 
! Отговори
Analizator преди 3 години
Инфодемията няма край,Стриктно се спазват стъпките по план,-програмата,все повече насаждане на страх,което води до масово психясване о държане в подчинение
20
1
 
9
 
! Отговори
999 преди 3 години
А ВАКСИНИТЕ НЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ЗА ПОД 16 ГОДИНИ, ДАЖЕ ПОД 18Г. НЯКОИ....!!
19
2
 
3
 
! Отговори
ТОЧНО преди 3 години
КАТО ПРИ ГРИПЕН ВИРУС " УХАН 95" - В-К ТРУД.
18
1
 
4
 
! Отговори
Да да преди 3 години
И преди е ивало разпространение сред младежите, но понеже не боледуват тежко - почти не са изследвани. Никой не прави пср на 10 годишни, освен за пътуване извън страната.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за младежите са чисти глупости. Нямат и представа как са се разпространявали другите щамове сред младежите и не могат да правят никакво сравнение. Някакви статистически оценки, някакви предположения, някакви "може би", "твърде вероятно" и подобни.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно се чудих кога ще пуснат версията на нано-вируса за младежи...
15
10
 
17
 
! Отговори
Обаче ние преди 3 години
Сме твърдоглави и дебелокожи. Знаем, че е опасен вируса, обаче си говорим глупости за социализация по време на пандемия и отваряме училищата.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои младежи.Тези дето плюваха в лицата на възрастните ли?
13
3
 
7
 
! Отговори
да попитам преди 3 години
Някой депутат (знаем, че са по авантата, далаверата, парите, здравето, просперитета и личното облагодетелстване) ваксинирал ли се е?
12
4
 
20
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Аз ще предложа да заключим сега всички млади хора вкъщи, навън да излизат само пенсионерите. Така със сигурност ще преборим вируса
11
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно естествено при положение, че младите не се пазят и постоянно са в контакт с приятелите си...
10
8
 
20
 
! Отговори
младеж преди 3 години
хе хе , прапагндата въри с пълна пара , ама нема се ваксинирам .
9
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, браво, за всекиго по нещо. Страхувайте се овци! И си миите ръчичките редовно!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето новия модел за тази година: VOC 2020Догодина следва BАU 2021.и тнт.....
7
4
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Пълно е с учени и професори у светот, вече стават повече от напечатаните банкноти.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи ден писахте, че нямало кислородни бутилки вече в Англия. Свършил кислорода в болниците. Лошо-много лошо става положението.
5
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро, свате!Те това им разправят на младите майки.. ама те: "НЕ.. не щем да ги търпим в къщи-да отиват на училище, че на един маникюр не съм била от пантивека."Една онзи ден се канеше да го пуснела във фризер горкото. И то що.... ?Щото искаше кутия с желирани бонбони. Не само по-бързо се предава при децата, но и при безсимптомни деца има поражения по съдове и органи.
4
4
 
16
 
! Отговори
НАЛИ? преди 3 години
ОЩЕ ПО-ЗАРАЗЕН, и вече опасен и за младежите! Да се ваксинираме, другари! Само така ще спасите баба! Само така ще си върнете живота! Дано не излезе ОЩЕ ПО-ПОЗАРАЗЕН вирус скоро! Вие ще сте виновни, понеже не се ваксинирате!
3
11
 
20
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Това са лъжи за да се настройват отделните групи от населението една срещу друга...