Китай не допусна екипа на СЗО, който ще изследва началото на пандемията

Визите на експертите още не са одобрени
6 яну 2021 13:05, Нели Христова
41
Китай не допусна екипа на СЗО, който ще изследва началото на пандемията
Снимка: БГНЕС

Екипът на Световната здравна организация (СЗО), който трябваше да разследва произхода на COVID-19 в град Ухан, не е бил допуснат в Китай. Един от членовете му вече се е върнал обратно у дома, а другият е в транзит в трета държава.

СЗО заяви, че проблемът е липсата на разрешения за виза.

Дългоочакваното разследване беше договорено с Пекин през декември след дълги преговори със СЗО.

Вирусът е открит за първи път в Ухан в края на 2019 г., като първоначалното огнище е свързано с мокрия пазар в града.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че е "много разочарован", че Китай все още не е финализирал разрешенията за пристигането на екипа "като се има предвид, че двама от членовете му вече са отпътували, а други не са могли да излетят в последния момент".

"Уверен съм, че Китай ще ускори вътрешната процедура за да може екипът възможно най-бързо да пристигне в страната", каза той пред репортери в Женева във вторник, обяснявайки, че е бил в контакт с висши китайски служители, за да подчертае, "че мисията е приоритет за СЗО и международния екип".

СЗО работи в продължение на месеци за изпращане на 10-членен екип от международни експерти в Китай с цел проучване на животинския произход на пандемията и как точно вирусът е преминал за първи път към хората.

Миналия месец беше обявено, че разследването ще започне през януари 2021 г.

Двамата членове на международния екип, които вече са заминали за Китай, са тръгнали рано във вторник, обявиха от СЗО.

COVID-19 е открит за първи път в китайския град Ухан в централната провинция Хубей в края на 2019 г. Първоначално се смяташе, че вирусът произхожда от пазар, продаващ екзотични животни за месо. Предполагаше се, че именно там вирусът е направил скок от животни към хора.

Но произходът му не е напълно ясен. Сега някои експерти смятат, че пазарът може да не е мястото, където се е появил вируса, а първото огнище на новата зараза.

Някои изследвания предполагат, че коронавирусите, способни да заразят хората, може да циркулират неоткрити в прилепите от десетилетия. Не е известно обаче какъв междинен животински гостоприемник е предал вируса между прилепите и хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Ако това го беше направила някоя западна държава, наште кому нета щяха да ореват орталъка, а сега са тихи като тревички !
33
0
 
7
 
! Отговори
Байко преди 3 години
Тези от СЗО, начело с ***, който ги представлява, трябва да бъдат завързани в някое мазе. Естествено с всички противоепидемични мерки, като маска и дистанция. Да им хвърлят храната на пода, но без да ги развръзват. Престъпници!!
32
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Абе, а малко по последователно моля! Когато Тръмп реши да излезе от СЗО, оревахте орталъка, че СЗО били солот.шаци на Китай! Сега пък - работят срещу Китай? Последно?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все тая. Ако ги пуснат, СЗО ще изкалъпят доказателства на база престоя си в Китай, ако не ги пуснат, ще ревнат, че не ги били пуснали. Ами ако вкарат някоя еврогейска зараза???
30
1
 
0
 
! Отговори
Останало им е преди 3 години
още малко да поработят със шредера. Един, два дни... после да заповядат да ги проверяват.
29
1
 
1
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Не съм ходил в Ухан . И нямам "смучка" на гъ*, хм, .... гърба от страстна китайка , която после да е ходила на пазара в града от където е тръгнала заразата .Долни инсинуации.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на китай размажете тези долни убийци в затвора
27
6
 
14
 
! Отговори
Мухаха преди 3 години
А някой ще запита ли как така СЗО 6 месеца преди неволно изпуснатия в Ухан вирус организира и проведе в НюЙорк среща на американски бизнес , медицински и държавни лица за да ги запознае с опасностите и последиците от световна коронавирусна пандемия . EVENT 201 . И после се чудим как американски компании УТРОИХА печалбите си по време на пандемията . "Модерна" се оказа че разработва ваксината си от 2016г. Случайност ? Едва ли .
26
5
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 3 години
САЩ млъкнаха и вече не искат да съдят Китай за разпространение на коронавируса ЗАЩОТО се оказа че те са спонсорирали експериментите с коронавируси от лабораторията в Ухан и са сертифицирали всички лаборанти там съобразно американските стандарти за безопасност.Сега разни други държави и организации напъват за съдят Китай ама САЩ набързо ще им затвори и на тях устата .
25
2
 
0
 
! Отговори
13, преди 3 години
ти като виден спец по чумата, били ни разяснил що през последните 100-на години въпросната бжолест нещо хич не си пада по масовките. Без да си кривим много душата, не е като хич да я е отнямало, но за няколко случая годишно по света, да не го правим на въпрос.Глобално погледнато предпоставките все са в нейна полза: повечко население по света и по-нагъсто, при преобладаващо по-лоши условия, хигиена и достъп до лечение; трайно навлизане и смесване на човешките местообитания с животинските и т.н.
24
2
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
като Саддам разработваше оръжие за Масово Унищожение, дали чакаха Визи или Ракетите Заваляха?!
23
3
 
3
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Тия от фирма сзо да ходят в африка в лабораториите на б г където се създават вируси/ваксини и ги боцкат африканците за някой долар Още през есента на 2019 са открити в Франция и Италия крити първите болни / пазят се кръвни изследвания в болниците / . Това са на емигранти от Африка и е много преди приказката за китайската супа от прилепи .
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали Китай бяха честни и открити бе ?!Прав е Тръмп, китаеца само от дърво и бой разбира.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят къде да пуснат новия щам Ковид-21.Повечето страни обаче се усетиха и затегнаха мерките.Най-бързо се разпространява в моловете,ама ги затвориха,даже и другите магазини затвориха.Остава най-населената страна Китай.Нарочно пускат вируси тия.Това е нов бизнес.
20
2
 
6
 
! Отговори
Китай преди 3 години
Трябва да бъде съден и да заплати за всеки отнет човешки живот. Никакви компромиси, за тия разминаващи се като плъхове инбицили.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо са им въобще визи след като са СЗО ?Иначе много разочарован бил африканеца Тедрос. Калинката на Китай.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носят нов вирус и затова китайците не ги пускат.Не очакваха така да успеят да се справят с Ковид-19 и сега им носят нещо по-силно.Уж щели да проучват,абе дрън,дрън.Прави са китайците да се страхуват от такива навлеци.
17
10
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Никаква СЗО ! Това са агенти на ЦРУ ,които ще манипулират разследването с цел да обвинят Китай ! А всъщност заразата плъзна от USA !!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Вероятно трябва да се държи икономическа отговорност на Китай
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно агенти на - цру под прикритие, кои знае какви золуми се канят да правят - да не са луди да ги пуснат без да са ги проучили