Вирусолог: Да се страхуваме от ваксината е наивно!

"Вирусът може да предизвика много повече проблеми"
93

Треска за ваксини - колко траен ще е имунитетът им и каква е готовността на българите да се ваксинират?  

"Трябва да се страхуваме от вируса, защото да се страхуваме от ваксината е наивно. Вирусът може да предизвика много повече проблеми, отколкото която и да е ваксина." Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"Аз бих се ваксинирала и не виждам защо трябва да ме притеснява това", посочи тя.

По нейните думи няма как да сме сигурни колко трае имунитетът: "производителите очакват от 2 до 5 години, но времето ще покаже дали е така".

"Целта на ваксината, независимо какъв подход е използван за направата ѝ, е да се създаде имунен отговор. Може да се наложи и изменение на ваксината заради промяната на вируса", коментира проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

И увери, че РНК ваксините въобще не съдържат вирус, така че няма как хората да се разболеят от тях.

"Към момента най-добре е да се придържаме към протокола, към този интервал на поставяне на двете дози", отбеляза вирусологът.

"Когато ваксината дойде, се оказа, че не сме съвсем готови за нея, защото се появява страх. Може би поне от 30 години се работи по РНК ваксини. Всеки ден се срещаме с различни вируси и не би трябвало да се притесняваме от ваксините", категорична бе проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че хората, които са с тежки алергични реакции, трябва да уведомят лекуващия екип и да бъдат следени известно време след поставяно на ваксина.

"Затова са се насочили учените към РНК ваксини, защото РНК да влезе в генома на човека, в ДНК, е доста трудно. Няма как ваксина, която не е преминала изпитанията за безопасност и ефективност, да е стигнала до клиниката", подчерта вирусологът.

По нейните думи "с коя ваксина да се имунизират хората, е интересен казус, който ще бъде решаван в движение".

"Ще бъде създадена организация и ще има изнесена информация за всяка ваксина, така че хората да знаят какво съдържа и просто да не се ваксинират с нея, ако имат алергия", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подписвам отказ от хоспитализация ако вирусът ме тръшне толкова жестоко, но тази декларация че могат без последствия да ме инвалидизират, психират, стерилизират, убият не я подписвам.
39
1
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Поднебесната отново взеха правилното решение: класическа ваксина, приложена масово и точно по имунизационен период. И това след като тотално ограничиха заразата. Съвсем ще забравят за този вирус, който първи изолираха и класифицираха. А джендърите пак ще скимтят, че комунистите лъжат. Хахаха
38
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оо, вий, вий всичките сте и диоти неграмотни и жалки "диванни" вирусолози! Жената просто обяснява. Не се ваксинирайте в никакъв случай, оставете да има ваксини за нормалните и разумните хора. След няколко месеца ще се молите поне за 1 доза...
37
3
 
16
 
! Отговори
дърт преди 3 години
Да се страхуваме от "ваксината" е наивно, а да се надяваме от ефекта и още по-наивно.
36
3
 
13
 
! Отговори
????? преди 3 години
МИ ТИ КО ЧАКАШ МЪЪЪЪЪЪ ?????
35
2
 
13
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А ако се касае за имунитет 3-6 месеца, един от четиримата вирусолози изолирали и характеризирали ХИВ и то точно американеца то каза : общият имунитет от полиомиелитната и БЦЖ ваксини през първите четири месеца доказано повлиява и този вирус. И е много по разумно да се ползва масова реваксинация с тези утвърдени ваксини за ограничаване на пандемията, отколкото да се прилагат набързо нови. Особено експериментални и особено масово.
34
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЕМИТЕ ДНЕС БЯХА:-ВАКСИНАТА Е БЕЗВРЕДНА! ТАЗИ СТАТИЯ-ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ЩОТО ПОВЕЧЕТО ГО ОДОБРЯВАТ - ТЕМАТА ЗА ГАЛЪП ПРОУЧВАНЕТО-ТОВА , ЧЕ НЯМА ИЗБОР ,А Е САМО ЕДНА ВАКСИНА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ :D СУТРЕШНАТА ТЕМА ЗА И ДВЕТЕ ВАКСИНИ СА ЕДНАКВО БЕЗВРЕДНИ И ЕФИКАСНИ!--------------------ВСЕКИ ДЕН НЕПРЕСТАНЕН ТОРМОЗ
33
0
 
19
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 3 години
ЖИВОТА СИ Е МОЙ ! АЗ РЕШАВАМ !
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирай се,но не задължавай хората да се ваксинират,тялото си е тяхно и само те могат да решават какво да си вкарват или да не си вкарват в тялото!Колко ти плащат за пропагандата?Факт е,че искат да заробят хората,децата и ги контролират тотално,факт е,че си правят екперименти с живи хора,без позволението им и ги нараняват или увреждат или убиват ако си пожелаят!
31
0
 
5
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Га видя жителите на максуда да се бият за ваксини, тогава ще се ваксинирам евентуално и аз ахахахахахха
30
0
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност, ваксината с атенюиран вирус теоретично би трябвало да има по дълъг имунитет заради поликлоналния серум и иначе казано повече антитела към повече антигени от вируса. Това колко дълго ще се произвежда едно антитяло или колко дълго ще се реплицира една клетка убиец за съответния антиген не може да се каже, но колкото повече, толкова повече. Тук важи тази мисъл. Затова и преболедувалите някаква инфекция винаги са с по дълготраен имунитет.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то си е за страх. Трябва да си някакъв психопат да си набиеш нещо такова смело, смело. Защото еди кой си казал. Аз вирусът го изкарах, три дни беше цялата история. Защо трябва да се ваксинирам, мен вече не ме е страх от вирусът, но виж от ваксината си ме е страх. Глобален експеримент с иновативна технология.
28
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
Наивно е да си биеш нетествана ваксина.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма как ваксина, която не е преминала изпитанията за безопасност и ефективност, да е стигнала до клиниката"МОЛЯ ВИ!!ЗАСРАМЕТЕ СЕ! ТОВА Е УЖАСНО!!!ДИРЕКТНО СИ ПИ...KAEТЕ НА АВТОРИТЕТА, с подобни абсолютно комични лъжи, очевидни за всички! И на рекламната си кампания не помагате изобщо!
26
0
 
5
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Не се страхува, но моля не ни подценявайте ! Всеки човек има правото да тежи кога и коя ваксина да използва. След дълго четене на научни публикации в утвърдени медицински, университетски сайтове сайтове , съпоставяне и консултация с близък експерт по темата, със семейството ми, близките и приятелите взехме решение да изчакаме края на тази година ,когато ше е налична ваксината разработена от френският институ " Луи Пастьор" на Sanof- GSK.
25
0
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Стига с тоя вирус ве. Дефицитите във всички системи за миналата година в САЩ надхвърлили три трилиарда .Малеее .. Долара си отива а те ни занимават с грипа. Той вече е стар грип.
24
0
 
28
 
! Отговори
ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС преди 3 години
Защо го пишете тогава бе, в 22.38 часа? Пропагандата НИКОГА ли не спира? Защо не напишете за вече десетките случай на починали, получили гърчове, с парализирани лица, тежки алергични реакции? Защо не напишете за Ню Йоркския старчески дом, където не е имало никакви ковид случаи, и две седмици след масово ваксиниране, са умрели 12 от сстарците? "НЕ СЪДЪРЖАЛИ ВИРУС", нали това е проблема, експериментални ***, карат клетките да правят кой-знае какво? ВЕСЕЛИНО, ЛЯГАЙ СИ!
23
0
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Само като й видях снимката и разбрах!
22
1
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Аз бих се ваксинирала"Ключовата фраза. И аз "бих" дарил шкафчетата си с евро и злато на безработните... ама не съм толкова глупав.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немският учен Угур Шахин, изобретатил ваксината, бил ли е ходжа, преди да стане учен?