Година след пандемията Китай се обрисува като победител, но така ли е?

Държавните медии са предупредени да не отразяват годишнината
12 яну 2021 21:30, Нели Христова
85
Година след пандемията Китай се обрисува като победител, но така ли е?
Снимка: БГНЕС

Година след появата на COVID-19 в музея в Ухан се появи изложба, която разказва разтърсващата история за това как жертвите на града в жестока 76-дневна блокировка доведоха до триумф над коронавируса и в крайна сметка до ново начало.

Изглежда, че не са спестени разходи за шоуто, което включва холограма от медицински персонал, движещи се из болнична стая, сърдечни писма от здравни работници на първа линия и копие на място за масова карантина, пълно с легла, миниатюрни китайски знамена и чаши за четки за зъби.

Но изложбата поразява и с това, което не е било включено в нея. Не се споменава за  Ай Фен - един от първите лекари, предупредили за новата болест в Ухан или решението на Джан Йонджън, лекар от Шанхай, да сподели генома на вируса със света въпреки заповедите на властите.

Посетителите са поканени да поставят виртуална хризантема на стена на мъченици, която включва Ли Уейнлианг, офталмолог в болница в Ухан, чиято смърт от вируса доведе до траур в цялата страна. Но липсата на кратката му биография също е подозрителна: д-р Ли е порицан от правителството, че е предупредил колегите си за вируса, от който по-късно е починал.

Китай прекара голяма част от изминалата година, опитвайки се да завърти разказа за пандемията като безспорна победа, водена от управляващата комунистическа партия. Държавните новинарски медии до голяма степен игнорират грешките на правителството и описват реакцията на Китай като доказателство за превъзходството на неговата авторитарна система, особено в сравнение с тази на САЩ и други демокрации, които все още се борят да овладеят бушуващи огнища.

Тези усилия са още по-спешни сега, когато на 23-ти януари ще се отбележи годишнината от блокирането на Ухан. През последните седмици правителството нае армия от цензуриращи, която да изчисти интернет от критичното отразяване на огнището в Ухан. Термини като "първа годишнина" и "подаващ сигнал" са изтривани понякога от китайски сайтове.

Неотдавнашна директива за пропагандата изрично забрани отразяването на годишнината от появата на вируса, според журналисти в държавните информационни бюра, които са били информирани за заповедта. Вместо това пропагандните агенции пуснаха видеоклипове и примамливи статии, които изобразяват Ухан като прероден град, но същевременно омаловажават трайната скръб и гняв на жителите на града.

Похвалата за успеха на Ухан е заслужена. Откакто локдаунът приключи през април, животът в града - отдавна известен като оживен търговски център, където туристите се стичат да ядат сусамени юфка, да слушат пънк музика и да зърнат могъщата река Яндзъ - до голяма степен се нормализира. Докато през 2021 г. много хора в опустошените от вируси държави прекараха сами празниците в домовете си, китайските държавни медии се пръскаха от изображения на претъпкани новогодишни празници в Ухан.

Но тъй като национализмът и обществената подкрепа за партията очевидно се увеличават, напористата кампания за ребрандиране е знак, че китайските лидери нямат голям интерес да се спират на миналото или да преразгледат грешките си. Тяхната цел, казват експертите, е проста: да гарантират, че нищо не подкопава триумфалния разказ на партията.

"Отговорът на Китай беше представен като огромна победа за Китайската комунистическа партия", казва Дейвид Бандурски, съдиректор на China Media Project, изследователска програма, свързана с университета в Хонг Конг, пред The New York Times. "За китайските лидери историята е написана.“

Китайските власти публикуваха малко подробности за това как ще отбележат мрачния повод.

Засега единственото събитие в официалния календар е излизането на документален филм на 22 януари "Дни и нощи в Ухан". Той е обявена като трогателна почит към "обикновените герои" на града и включва песен, наречена You Are So Kind от известната китайска актриса Джоу Сун, чиито нежни текстове, по думите на една държавна медия, са предназначени да предават "топла сила".

Вниманието на държавните медии в Ухан се фокусира най-вече върху процъфтяващия туризъм и икономическото възраждане на града. Видеоклип, създаден от C.C.T.V., се опитва да разкаже приказка за смелост и жертва по време на локдауна, позовавайки се на интервюта с работници в една от железопътните станции в града. В рамките на три дни той имаше повече от 2,5 милиона гледания в Weibo.

Друго широко разпространено видео, публикувано наскоро от държавния вестник Changjiang Daily, включва бизнес мениджъри от компании като Lenovo и Gree, които възхваляват града за бързото му възстановяване. "Това, което не ме убива, само ще ме направи по-силен", казва разказвачът, докато звучи драматичната оркестрова музика на заден план.

Длъжностните лица също разиграват темите за възраждане и прераждане. Уан Чжунлин, най-добрият държавен служител в града, говори високо за амбициите на Ухан на декемврийски форум за насърчаване на икономическото развитие по река Яндзъ. "Не забавяйте усилията, положени за да се преврънете в международен мегаполис", каза той за Ухан. "Издигнете се от пепелта и постигнете слава за пореден път."

Възходът в пропагандата беше извършен заедно със засилен контрол върху медиите. Преди година китайските новинарски издания - които понякога са цензурирани по-слабо от обикновено в първите дни на криза - публикуваха някои от най-тежките изобличения за бавния отговор на правителството срещу вируса и провалите в системата на здравеопазването.

Но през последните седмици, казват китайски журналисти, редакторите са им казали да избягват да обръщат внимание на годишнината от локдауна. Някои споделят, че са били инструктирани да се откажат от плановете за интервю с хора, загубили роднини в най-ранните етапи на заразата.

Правителството подчерта посланието си към медиите миналия месец, когато осъди Джан Джан, 37-годишен граждански журналист, документирал изпитанието на Ухан, на четири години затвор. Тя е първият човек, за когото е известно, че е изправен пред съдебен процес за описване на хронологията на заразата в Китай.

Цензурата около годишнината е част от продължаваща кампания за прочистване на гласове, които поставят под съмнение официалния разказ. Активистите са задържани, а откровени роднини на хора, починали от вируса, са тормозени. Проучване от миналата година от Citizen Lab от университета в Торонто установи, че хиляди ключови думи, свързани с пандемията, са били цензурирани в WeChat, популярно приложение за съобщения, а много от изтритите публикации са били критични към китайските служители.

Властите са особено чувствителни по отношение на усилията да отдадат почит на д-р Ли, офталмологът от Ухан, чиято смърт предизвика редки призиви за свобода на словото в Китай.

Няколко скорошни статии, припомнящи действията на д-р Ли, бяха изтрити от интернет. В същото време Global Times, подкрепен от държавата националистически таблоид, се опитва да прекрои наследството на лекаря, превърнал се в герой за много китайци.

"Наблюдателите казаха, че д-р Ли не е фигура, представляваща опозиция или конфронтационна сила с китайските власти, както съобщават някои международни политици и медии", се казва в скорошна статия. "По-скоро д-р Ли беше обикновен герой със смелост да говори истината."

Целта на правителството е "да създаде одобрена от държавата версия на колективната памет на пандемията на коронавируса за обществеността", казва Лотос Руан, изследовател в Citizen Lab.

В рамките на официалния разказ за пандемията има много герои. Но най-големият лидер на Китай Си Дзинпин несъмнено е звездата.

В изложбената зала във Ухан посетителите са посрещнати с голяма снимка на Си Дзипин, който изглежда строг, докато председателства заседанието. Дълъг почти 50 фута хронология описва героичните мерки, които той е предприемал по време на кризата, ден след ден. По време на шоуто той е представен като решителен лидер, контролиращ огнището почти от самото начало, въпреки че има доказателства, които показват, че истината не е точно такава.

"Китайският народ показа устойчивост, старание и смелост", се казва в заключителния текст. "И Китайската комунистическа партия, както винаги, поставя хората и живота им на първо място."


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
гледайте го преди 1 месец
Има един прекрасен Китайски филм в тубата,казва се ЖИВИ.гледайте го прекрасен филм,донякъде и тъжен и леко комичен,филма е върхът
79
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Между другото, права си Дианче за мао и криворазбрания му комунизъм на простолюдието. През този период Китай наистина има някакъв застой, но след това нещата си идват на мястото. Това се опитвам да обясня, комунизъм на простолюдието не може да съществува, а йерархията се базира на личните качества. Точно такъв комунизъм си представяте, комунизъм на простолюдието.
78
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Ами разбира се, всичко е закономерно. Китай от доста време са лидери по импакт в lifesciences и във всяка научна публикация на краварите в тази област има поне 40% китайци. Как няма да победят ?
77
1
 
2
 
! Отговори
Да да Така е! преди 1 месец
Няма други претенденти - значи е така!

2+2 = 4
76
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Нобелови награди на китайците не трябват, не получиха нито за първият рекомбинантен протеин в света, нито за приложението на CRISPR/CAS 9 . Получиха я само двете тетки, които се бяха хванали да продължат работата на японците и испанците. Всъщност, практичната полза от този механизъм беше истинската новост. Откритията на Марко Поло викаш Хахаха хахахаха. Айде че и някаква работа трябва да се свърши.
75
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Е, тука си върха! Значи ти си комунист, но нямало Научен Комунизъм! А тогава какъв комунист си, значи? Хем *** - хем голям! Китай е имал голями открития някъде по времето на Марко Поло - много преди Мао Дзе Дун, чийто хумвейбини учеха хората като падат да се огледат и да се хванат за нещо, което за тях и до сега си е върха на културата! А сега Китай няма нищо свое - най-голямите им постижения са леки усъвършенствания на изобретени вече неща! Можеш ли да ми посочиш един китаец-нобелов лауреат
74
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
А, а такова нещо като "научен комунизъм" - няма. Има Социалдемокрация на Русо, Анархизъм на Прудон, Фашизъм на Мусолини и Китайски комунизъм. За каква социалдемокрация сънуваш при частна собственост. Относно това какво е дошло от Китай, както в миналото, така и днес няма да се занимавам. Гледай манджата !
73
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До ГосТ
Разбира се, не съм и очаквала да имаш какво да ми кажеш освен своите общи приказки и авторитарно набити в плебейската ти глава шаблони, ти не можеш да кажеш друго! Трябва да ви измитаме най-после от политическата сцена - омръзнахте на всички!
72
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До ГосТ
Китай е следващото ниво на тоталитаризма и няма нищо общо с Научния Комунизъм! Ако и това не си го разбрал, не знам какво можеш да разбереш! Комунизмът няма нищо общо с йерархии и борба за власт с характерните й простотии - както то казах нищо не разбираш от политика и политически науки, да не говорим за философия! Китай крадат всичко, те нямат нищо свое, открито или изобретено там - крадат идеи, крадат мозъци, крадат знания, защото слугата не може да бъде водач, да събуди гения...
71
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Мисълта ми е, пак ще се повторя пък дано разбереш, дори тежкия физически труд да бъде изместен от механизацията и изкуствения интелект, йерархията ще остане. Като стимул за развитието на хората. Комунизма не означава да лежиш и да пазаруваш от билата каквото си искаш. Да, продоволствието ще бъде разпределено, така че да няма просещи, но йерархията ще остане.
70
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Айде виж си постовете. Виж и моите преди да разбъркаш манджата и виж кой повтаря празни приказки.
69
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До ГосТ
Отново празни приказки?! Това е да си "комунист" - вари го, печи го, то кво си знае, тва си бае...Не може да се разговаря с такива хора - за вас всичко е пазар!
68
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
И гледай да не загори манджата ! Това е твоето призвание ! :)))
67
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Сега ще ти кажа няколко думи за следващото ниво. От Китай официално заявиха,че изкуствения интелект и върховите технологии ще бъдат абсолютно държавни под опеката на Императора (Си) и ще бъдат използвани за благото на социума (а не за забогатяване на шепа хора). Тежкият физически труд ще бъде съвсем оставен в миналото, заради научно-техническия прогрес, но йерархията ще остане. Самоусъвършенстването в полза на социума е истинския стимул, а не парите. Както казах,те са за простолюдието
66
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До ГосТ
Казах ли ти, че не си дорасъл и до азиатците?!...Затова ги обожаваш, защото не ги разбираш, значи...Човек като не разбира нещо и го обожава!... Няма смисъл изобщо да пипваш книга - само си губиш времето : не всичко на този свят е за всеки! Нали "комунистите" се опитахте да се "изравните" с интелигентните хора, но направихте само интелигентите ни прости като вас...
65
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Трона на императора е сравним със земята и небето, Дианче ! Като политбюро е, но без толкова калинки.
64
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Ти си тотално извънземен! Къде бъркаш комунизъм с император, народ?!...Първо, при комунизмът няма класово деление - нито император, нито народ! И...второ...лозунгът там не е да служиш на някого, а да се реализираш за полза на всеки и всички, т.е. да си полезен както на себе си, така и на другите, да си щастлив и да правиш другите щастливи...Парите са за всеки, но при комунизма не се предвиждат пари - свободата не предвижда подобни ограничения, но изисква по-различна култура, знания и умения...
63
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Разбира се,че това е условието за истински комунизъм, да си готов да служиш на народа си и императора. А по голяма свобода от това да се самоусъвършенстваш -няма. Парите са за простолюдието.
62
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До ГосТ
Много илюзии плуват в мухлясълият ти мозък пълен с шаблони на плебей...Слугата е в кръвта ти, не в службата! Човек може да работи като слуга, но това не означава, че той е слуга...Ти сам каза, че да служиш на някого за теб е върха на щастието! Слугите не могат да бъдат господари, могат само да играят роля на господари и да тормозят хората около себе си - ясно ли ти е или имаш нужда от малко повече пояснения, негод.нико?
61
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Което имаше да се казва, то казах. Единственото което мога да добавя е, че очудвам се пише Учудвам ;)