Трябва ли да се плашим от фалшиви ваксини?

Хиляди сайтове вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса
16 яну 2021 21:30, Красимир Ангелов
125
Трябва ли да се плашим от фалшиви ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко хиляди сайта вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса. Как да се опазим от тях - от "ментетата", които могат да бъдат навсякъде? Отговорът дава DW в свой анализ.

Откакто в много държави по света започна масовото ваксиниране срещу Ковид-19, нарасна и рискът от появата на фалшиви ваксини на пазара. В началото на декември Европол предупреди за внимание в това отношение. А Световната здравна организация отправи същото предупреждение още през март миналата година и призова хората да не се доверяват на несертифицирани сайтове и на реклами за съмнителни препарати в интернет.

Още по темата
"Склонността към самолечение и самостоятелен избор на лекарства доведе до появата на няколко хиляди сайта, които предлагат неконтролиран достъп до некачествени и фалшифицирани лекарствени средства", каза в интервю за DW Пернет Бурдийон Естев от СЗО.

Къде се крият опасностите?

Макар някои да смятат, че проблемът с подправените лекарства засяга единствено по-бедните страни, това не отговаря на истината. "Нито една държава не може да се предпази от появата на фалшиви или подправени препарати", твърди Естев. Той пояснява, че е трудно да се оценят вредите, които тези препарати нанасят на пациентите. В повечето случаи "ментетата" са безвредни, но не притежават лечебно въздействие. Има обаче и такива, които създават сериозна опасност за здравето и могат да доведат дори до смърт.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), през 2016-а година общият обем на търговията с подправени лекарствени средства е възлизал на 4,4 милиарда долара в световен мащаб. При това докладът не отчита фалшивите препарати, които се разпространяват само в национален мащаб.

Данните на ООН сочат, че около два милиарда души в света нямат достъп до необходимите лекарства, ваксини и медицинско оборудване. Този дефицит често се компенсира чрез използването на некачествени или подправени медикаменти.

Но да се върнем към ваксините срещу Ковид-19. Най-голяма опасност, разбира се, създават фалшивите препарати. А дори ваксината да не е фалшива, тя може пак да не отговаря на стандарта за качество заради технологични нарушения или поради грешки при транспортирането и съхраняването. Ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, например трябва да се транспортира и съхранява при ниски и дори свръхниски температури.

Възможните пробиви във веригата

Малцина се замислят и за това, че фалшифицирани препарати биха могли да  попаднат в официалните вериги за доставка на ваксини. Прашант Ядав, преподавател в Медицинското училище в Харвард, обяснява,  че това може да стане както на много ранен етап, още по пътя към летището, така и по-късно, когато дозите вече се разпределят из съответната страна. Колкото по-дълга е веригата за доставяне на ваксината, толкова повече опасности от пробив в нея съществуват. Това най-вече се отнася до онези ваксини, при които търсенето е много по-голямо от предалгането - както е в случая с ваксините срещу коронавируса, обяснява Ядав.

Според цитирания доклад на ОИСР, един от факторите, които благоприятстват търговията с подправени медикаменти, е минималният риск от наказателно преследване. Повечето "ментета" биват разкрити едва когато попаднат в ръцете на търговците на дребно или на пациентите. Тогава вече е много трудно да се проследи цялата верига и да се установи къде точно е станала подмяната. Но дори виновниците да бъдат открити и изправени пред съд, наказанията обикновено са минимални - по-ниски от тези за търговия с наркотици, пише още в доклада.

Пернет Бурдийон Естев от СЗО разказва, че експертите от Организацията вече са открили в интернет няколко препарата, представяни като ваксина срещу Ковид-19. В тези случаи разпространяването на фалшификатите е било предотвратено и няма причини за безпокойство. Засега рискът да станете жертва на фалшива ваксина в официалните пунктове за имунизация остава нисък, успокоява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А затворниците ще ги ваксинират ли ? А ромите ? Едва ли ...Ще трябва цяла армия да ги усмирят ...Да ваксинират само зомбираните герберски офци...
43
2
 
3
 
! Отговори
Ужаст преди 3 години
няма да мога да спя!
42
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Знаеш ли отговора?Отговора е : Краденото не стига трето коляно! Ако не децата му - внуците, ако не внуците му - правнуците! Ще го оправят откраднатото през носа, през г+++а! Нищо няма да остане! Господ си събира вересиите когато той иска, не чака покана!
41
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Истинските са по-страшни!
40
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Точно тази ваксина на картинката била неподходяща за плеймейтки и други със силиконови пълнители по лицето и не само! Ами сега!? На онази ваксинираната публично от Майчин дом с пълничките устни какво ли ще и се случи?! Аз не, че нещо де, ама...!
39
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 години
Трябва!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много ментета защото хората в Европа чакат с нетърпение ваксините. И конкретно за Испания българи казват, че скоро реда им няма да дойде. Казват ако можем ще си платим ваксината. Та за това е нормално да се спекулира с ментета. Ментета се появавят както при черен пазар. Когато има дефицит на нещо, то скоро се намират търговци на черно да предлагат. Това е народопсихология. В отделните страни хората реагират различно. Българите са лъгани откакто се помнят.1-во 45 стигат, след това от 1989 още
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам приятели и доста роднини в Испания. Там чакат реда си за имунизацията с нетърпение. Преди 2 часа говорих с един роднина и той каза, че 92 000 са се имунизирали от тяхната провинция. Казах му, че в България хората се назландисват и се страхуват, за това изчакват и ще решават по-късно. А човека живее в Испания от над 20г. и каза, че положението в момента отново става много сериозно в Испания. Колегите му с по над 5 члена семейства са болни от 5 или 6 януари. Последната седмица се увеличават..
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само някакви метиси и пропаднали изкълченяци се "ваксинират" с нещо което не е ваксина. Планетата се затлачи не може да се самопочисти от б,,о,,к,,л,,у,,ц,,и,,т,,е и БилГера ще помогне.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусите и болестите се управляват от сили спрямо които нивото на хората може да се сравни все едно минерал спрямо човек. Хората не са победили нито една болест, не са измислили нито една ефикасна ваксина. Има няколко ефективни ваксини от десетилетия които са срещу детски болести и са изключително прости, но те са дадени на хората, не са измислени от тях. А всичко това което правят в лабораториите с уретите и апаратурата е въздух под налягане, нищо няма да помогне, комерсия с цел печалби.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко тука няма нито оригинални нито ментета - нищо няма... само обещания за светло бъдеще!
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се плашете от постковид синдром. Ще бъдете млади старци.
32
5
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Ваксините на Файзер се оказват опасни и фалшиви ?Не съм ваксиниран , но съм информиран и жив все още .
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
48 французи са получили уголемяване на ккура до 30 сантиметра в следствие на ваксиниране с ваксината на Модерна! А други французи са подали молба само с ваксината на Модерна да се ваксинират, както и самия Макрон! А за мен лично мисля два пъти да се ваксинирам с ваксината на Модерна
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички ваксини са вредни .Моята ваксина е 300 мл на вечер + саладата
29
2
 
13
 
! Отговори
:) преди 3 години
"...Трябва ли да се плашим ор фалшиви ваксини?..."НЕ! Трябва да се плашим от оригиналните! :)
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се моля някои от по-долу или по-горе пишещи да ми плаща ипотеката.За ваксини ще се молят хипохондриците наплашени от една годишната истерия за Ковид 19!
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПри демокрацията също си свободен да бегаш на запад да миеш улици да изкарваш евра. При демокрацията има свобода, а свободата Санчо, е най-висшето благо, демокрацията ни донесе най-висшето благо - свободата!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречената реверсна пропаганда вече действа. Предупреждават, че в началото няма да има "достатъчно ваксини за всеки" и че сте късметлия, ако ще сте сред ваксинираните.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията имам избор!Дали да умра от ковид, дали от ваксина, или от глад.Демокрацията е най-добрата система!