Хотелиери и ресторантьори искат да знаят кога ще отворят

30% от бранша вече въобще не смятал да възобнови работа
50
Хотелиери и ресторантьори искат да знаят кога ще отворят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ясно трябва да каже кога е при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките, настояват от  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата

От асоциацията припомнят, че още през миналата година са настоявали за конкретен план.

„Първо чакахме да падне заболеваемостта, после да дойдат ваксините. И двете са факт, но заведенията и моловете остават затворени, на хотелите им се позволява да работят колкото да не им се плащат компенсации, а други търговски центрове въобще не са спирали работа, дори и да не предлагат стоки от първа необходимост. Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други не, страхува ли се COVID-19 от вечерен час, кога и при какви условия ще бъдат разхлабени мерките и интересува ли се управляващите, че цели сектори на икономиката са на път да бъдат заличени“, пише в позицията на БХРА.

Според асоциацията 30 на сто от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят, а това означава хиляди хора на борсата, липса на препитание за цели семейства и региони.

16 000 души са останали без работа по данни на НОИ само през първата седмица на януари, което е рекорд. По-лошото е, че хора, които стоят без препитание не могат да започнат нова работа 21 седмици. Компенсации за бизнеса и за персонала се бавят, за хотелите въобще липсват мерки за подкрепа.

БХРА вече няколко месеца настоява и за ново разсрочване на кредитите. Март е след няколко дни, е обороти средства няма.

Скоро ще стане една година откакто бизнесът е спрял реална дейност. Няма фирми с подобни резерви дори в световен план.

Неслучайно авиокомпании, туроператори, екскурзоводи, хотели и заведения по света получават помощ неколкократно и при това в необходимия размер, за да оцелеят. У нас мерките за подкрепа са недостатъчни, бавни и тромави, липсва хоризонт за разхлабване на противоепидемични мерки и предвидимост, категорични са от БХРА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НА КУКОВО ЛЯТО
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2023
45
1
 
4
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
До хахахахДа кунсумирам у дома ,или на място в Пунта Кана ,ако изобщо знаеш къде се намира.И го правя с най-якото удоволствие което мога да подаря на небцето си.
44
1
 
4
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
До Пунта Канас интелект ;р
43
3
 
2
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
До Пунта Канаголям си кунсуматор
42
2
 
9
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Научете се да си плащате данъците и осигуровките на персонала,мошенници.А след това да имате изисквания към държавата и когото и да било.Долни мутри!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутринта професор Деница от говори ...по ТВ)ще отваря ла постепенно )за хотелиерите каза зимния сезон свърши ),с тая че паднем от смех
40
3
 
15
 
! Отговори
АМАН ОТ СЕЛТАЦИ преди 3 години
Защо не им прави впечатление , на тия *** , когато с един домат , правят по няколко салати и ги продават за по 5-6лв....а сега реват че щели да фалират!?ЧЕРВИВИ СА ОТ ПАРИ!!НЕ ИМ ВЕРВАЙТЕ НА ЛОКУМИТЕ ЗА БЕДНОСТ И ФАЛИТИ ....ВСИЧКИ ТЕ , СА БОГАТИ И С ПАРИ В БАНКИТЕ!АМАН ОТ ТИЯ ЛИЦИМИРНИ ПРИКАЗКИ , ЗА БАЛАМИ И ЗАГУБЕНИ ПИЯНИЦИ!
39
5
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 28Като не ти харесва тук - хващай куфара и заминавай за "нормалните европейски държави" за които ревеш. Да видим там дали ще те оставят да си развяваш коня както ти скимне, да укриваш данъци и осигуровки на персонала, да удряш клиентите в грамажа и да им поднасяш стара храна.Тука е каквото повикало - такова се и обадило. Ресторантьорите лъжат в данъците и осигуровките, държавата не им изплаща обезщетения. Сами си го търсеха.
38
7
 
2
 
! Отговори
До 39 Мен преди 3 години
Ти сериозно ли си мислиш, че от тези мерки ще фалират "тарикатите" от сивия сектор.Ще се принудят да затворят точно малките бизнеси, които си издържат семействата от квартално ресторантче, да речем.Така че нищо няма да се върне на никой, просто ще страдат хора, които до момента са били средна класа, сега ще разчитат на помощи.И на мен не ми е приятно да ми отиват данъците за помощи, ама не съм на принципа "на чужд гръб и 100 тояги са малко".
37
4
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ЩЕ ОТВОРЯТ..."КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО".....ЩОТО Е ВАШЕ !
36
2
 
8
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
До Анонимен 29Говоря за хора с висок интелект,за тези на който им е важно какво кунсумират и как им бива сервирано.За останалите на който им е важно всеки ден да са на кръчма и да кунсумират храна подобна на супа на прах не ме е грижа.ТА аиде мислете,мислете.
35
10
 
12
 
! Отговори
Любо преди 3 години
Разбирам че повечето коментиращи тук са доста семпли хорица.На тях нищо не им трябва освен да си стоят в къщи да гледат на телевизора глупостите на вожда и да си мислят че са нормални хора
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зеленоок...За това което работя ставам.И съм един от най-добрите в професията си, не само в България, ами и в Европа.Само ще ти кажа, че много неприятно впечатление ми направи един ресторант с претенции, дето дере 3 кожи от клиентите си, сервитьора не знаеше от коя страна се поднася храната.Тук 90% от сервитьорите са хванати от гората. И ако готвачите са завършили някакъв ТОХ или курс, то всички останали са пълна скръб.А ти ставаш ли?
33
6
 
15
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
"За кого да отварят на мен лично не ми трябват"Кой го интересува, индивидуално, на теб дали ти трябват.Има достатъчно желаещи да посещават заведения.Не спряхте с хейта и се самоопределихте за "нормалните" хора. Явно, за вас, новият "нормален" човек е злобен интернет ***.
32
2
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ако искат да знаят да питат бат Милко.Той ще им каже
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компенсации за работещите в хотелските ресторанти няма, защото както каза Сачева- ние не може да знаем кой какво работи в един хотел.Сякаш на договорите на хората не пише кой какво работи-готвач, помощник готвач, сервитьор.... и т.н
30
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кого да отварят на мен лично не ми трябват а и туристи не виждам много преди плакаха , че туристи няма сега , че затворени няма угодия брех !
29
5
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
До АнонименПЕСТАНАХМЕ ДА БЪДЕМ НАРОД НА 9.9.1944 КОГАТО СЪСЕДА МИ СТАНА НЕЩАТЕН СЪТРУДНИК КЪМ МИЛИЦИЯТА И ДОНАСАШЕ ТАМ ЧЕ ПРЕСПИВАМ СЪС ЖЕНА МУ
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия с "най-високото качество" дали ще си съгласен да им плащаш цените?А и ти да си съгласен, дали всички други могат?Ай мислете малко!