Турция ваксинира 27 млн. души до средата на март

Тогава предвиждат отслабване на мерките
18 яну 2021 12:24, Елка Василева
17
Турция ваксинира 27 млн. души до средата на март
Снимка: архив, БГНЕС

Здравните власти в Турция планират до към средата на март в страната да бъдат ваксинират около 27 млн. граждани. Ако се реализира тази прогноза, след 15 март те предвиждат разхлабване на епидемиологичните мерки и дори премахването им в голяма степен.

"При това условие планираме да започне нормализирането на живота", посочи отговорен представител на турското здравно министерство.

По думите му евентуално отслабване на мерките ще включва отмяна на забраните за движение през уикендите, редовно обучение в училищните заведения, отваряне на ресторантите и др.

Турското здравно министерство регистрира от началото на 2021 г. спад в случаите на заразените с COVID-19 и на жертвите.

Вчера, 17 януари, здравният министър Фахреттин Коджа съобщи за 6436 новозаразени и за 168 починали.

В същото време продължава кампанията по ваксиниране, която на първия етап включва медицинските кадри. В Турция има около 1,2 млн. здравни работници. Кампанията по първата фаза на ваксинирането започна скоростно. Турският здравен министър обяви, че имат готовност за ваксиниране по около 1,5 млн. души дневно, като към момента са ваксинирани около 690 хиляди души.

Още по темата

Засега са пристигнали само 3 млн. дози от китайската ваксина на фирма Синовак, която турското правителство закупи от Китай.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви тези дни, че очакват още 30 млн. дози от същия препарат.

Предполагаше се, че Турция ще получи втора пратка с ваксини от Китай в първата половина на месец февруари. Но според запознати с темата източници поради възникналите нови огнища на коронавируса в Китай има вероятност доставките да се забавят, което може да се отрази негативно на плановете за масовата ваксинация.

Нова пратка с ваксини реално се очаква да пристигне най-рано в първата седмица на март. Прогнозите са, че в най-добрия случай ще бъдат доставени около 11 млн. дози. В такъв случай към средата на месец март се очаква да приключи и втората фаза на ваксинираните, с което общият брой ще достигне 15 млн. души.

Ако Китай изпълни точно договореността, която има с турската страна за доставка на 50 млн. дози, няма да е трудно да се постигне ваксиниране на 25 млн. от населението на Турция с ваксината на Синовак.

Отделно от това турското правителство договори 4,5 млн. дози от ваксината на Пфизер-Бионтекс, което ще означава още около 2,5 млн. ваксинирани. Но това ще зависи от сроковете за доставянето им в страната.
Разхлабването или отмяната на епидемиологичните мерки в Турция ще зависи от една страна от хода на кампанията за ваксиниране и от друга - от доставянето на необходимите количества ваксини от различни източници.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
KALki4 преди 3 години
До 1 - явно хумора в първия ми пост не е разбран...Предполагам това е страничен ефект от дългата липса на реална комуникация с хора, както и дългото стоене пред компютъра, ако сте от covid гилдията. С пожелание за хубава и успешна седмица! :)
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na 10. eu ima da pere i izbelva mladata valuta.
10
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До KALki4,не желая да бъда уважаван от вас,вие си имате тиква,уважавайте нея.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайските ваксини са единствените с цял вирус вътре. Така че за тях няма никакво съмнение че ще действат, защото работят на същия принцип като всичко ваксини досега. Но ЕС понеже е обещал парите на приятелски компании и отказва да преговаря с трети страни, въпреки че очевидно няма достатъчно ваксини.
8
12
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Чипираните с червената петолъчка им трябва само сутрин да целунат портрета ва св. Ленин и ваксина им не трябва :)))))))))))))))) Ходят тайно да слушат Милко Калайджиев, като ги прасне ковида, Боко им виновен :))))))))))))))))))))))))))))))))))
7
3
 
4
 
! Отговори
KALki4 преди 3 години
До 1 - Уважаеми, господине, Ни най малко не умаловажавам факта за ситуацията при нас. В случай, че държите да се ваксинирате толкова скоро в дарк нет-а има ваксини на черно.С пожелание за хубава и успешна седмица и много здраве за гр. Смолян! :)
6
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До KALki4,***,ти не гледай медицинското лице,а гледай бройките на ваксините,разпределени,по болниците в България,миналата седмица,за болницата в Смолян,бяха разпределени точно 10 броя,султана на Турция ги разпределя и получава със стотици бройки,а твоя султан-банкянски какво прави за вас,джитка си с джипа ,и чат пат с хеликоптера,нещо друго прави ли за вас.
5
9
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"само 3 млн. дози от китайската ваксина на фирма Синовак" хахахаха така е, ние в транссъюза...ехеее. И то най иновативната и велика ваксина, която се прилага за първи път хахахаха
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЙДЕ ВСИЧКИ НА ЕДНА ЦИРКОВА ПЛОЩАДКА !
3
8
 
10
 
! Отговори
KALki4 преди 3 години
Mедицинското лице което псотавя ваксината на Султана толкова много го е страх, че бялата престикла му се е сцепила :D
2
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Очаквам да оплюят и тук пропутинските влечуги :)))))))))))))))))))))))))))))))
1
3
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
И при нас горе-долу толкова...