Какво знаем за смъртните случаи от ваксините срещу COVID и има ли място за притеснение?

33-ма възрастни пациенти починаха в Норвегия
19 яну 2021 07:00, Нели Христова
107
Какво знаем за смъртните случаи от ваксините срещу COVID и има ли място за притеснение?
Снимка: БГНЕС

Заради краткия срок в който ваксините срещу COVID-19 бяха създадени, а и защото са прекалено нови, опасенията около безопасността им, както и страничните им ефекти е нормална. Някои хора, получили и двете дози от препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, се оплакват от треска, главоболие и болка на мястото на инжектирането. Тези странични ефекти обикновено изчезват бързо.

Още по темата

По-притеснително обаче е, че Норвегия съобщава за смъртни случаи сред възрастни хора със сериозни заболявания след прилагането на ваксината Pfizer-BioNTech. Няколко други пациенти, получили ваксините, са имали сериозна, но лечима алергична реакция, наречена анафилаксия.

Почитателите на конспиративни теории често използват тази информация като доказателство срещу ваксините, предназначени да ни предпазят от COVID-19. Но какво знаем за тях и има ли нужда от притеснение?

Какво знаем за смъртните случаи след ваксинация?

В средата на януари Норвегия съобщи за 33 смъртни случая след ваксинация с ваксината на Pfizer-BioNTech, пишат от Bloomberg. Всички починали са от категорията "75 години +" (точните възрасти не са посочени от съображения за поверителност) и включват неизлечимо болни пациенти, на които им остават само седмици или месеци.

Близо 42 000 души са получили ваксината на Pfizer-BioNTech в Норвегия, където властите отдават приоритет на имунизацията на жителите на домовете за възрастни хора.

Всички смъртни случаи, настъпили в рамките на няколко дни след ваксинацията, се разглеждат внимателно. Здравните власти в Норвегия твърдят, че няма данни за пряка връзка между смъртта на 33-те души и ваксината, която са получили.

Според Норвежката агенция по лекарствата всяка седмица средно 400 души умират в домове за възрастни хора и заведения за дългосрочни грижи. Сигурд Хортемо, главният лекар на агенцията, заяви, че не може да изключи, че често срещаните нежелани реакции към ваксината, като треска и гадене, могат да бъдат потенциално животозастрашаващи при пациенти с тежки здравословни проблеми.

Има ли регистрирани смъртни случаи някъде другаде по света?

В Германия, където над 800 000 души са получили първата си от двете дози ваксина Pfizer-BioNTech, Институтът на Paul Ehrlich е разследвал поне седем случая на възрастни хора, починали малко след ваксинацията. Заключението обаче е, че смъртните случаи вероятно се дължат на основните заболявания на пациентите, включително карциноми, бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер, но не и в следствие на ваксинацията.

Какви реакции са развили тези фатални случаи?

Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария - относително чести, краткотрайни ефекти, които някои хора могат да получат след почти всяка ваксинация. Не се очаква реакциите да са от значение за по-голямата част от хората.

"Милиони дози от ваксината Pfizer-BioNTech са приложени в САЩ, Великобритания и останалите страни в Европа. Там не се съобщава за смъртни случа след ваксинация", каза Абрар Чутай, преподавател в Училището за обществено здраве и медицина на общността в Университета на Нов Южен Уелс, пред австралийския научен медиен център.

Какво е известно за рисковете от ваксината при по-възрастни, немощни хора?

Не много. Според Стейнар Мадсен, медицински директор на норвежката агенция, често срещаните нежелани реакции, които са обичайни, а младите хора лесно преминават през тях, могат да влошат основното заболяване при възрастните хора.

Само ограничен брой хора на възраст над 85 години са участвали в големи клиничниге изпитвания на ваксината Pfizer-BioNTech. Средната възраст на участниците в проучването за двете одобрени западни ваксини е около 50 години.

Какви действия се предприемат в отговор на смъртните случаи?

Норвежкият институт за обществено здраве актуализира своето ръководство за ваксинация срещу COVID-19 с по-подробни съвети за ваксиниране на възрастни хора, които са немощни.

"Сега искаме лекарите да продължат с ваксинацията, но да направят допълнителна оценка на много болни хора, чието основно състояние може да се влоши от имунизацията", каза Мадсен. Оценката включва обсъждане на рисковете и ползите от ваксинацията с пациентите и техните семейства, за да решат дали имунизацията е разумна или не.

Спряна е системната ваксинация на неизлечимо болни пациенти, чието активно лечение е спряно. Причината е, че често срещаните странични ефекти като временна треска могат да влошат състоянието им.

Какви други сериозни реакции е имало?

Тялото се бори с чужди нашественици чрез различни механизми, които включват създаване на защитни протеини, наречени антитела, освобождаване на токсини, които убиват микробите, и насочване на клетките-пазители за борба с инфекцията. Както при всеки конфликт, понякога усилието за отблъскване на инфекция може само по себе си да навреди. В редки случаи може да предизвика възпаление и подуване на тъканите при сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия.

Около 5% от САЩ населението е имало такава реакция към различни вещества. Анафилаксията може да бъде фатална, ако например дихателните пътища на човека се подуят, макар че смъртните случаи са рядкост.

Алергиите към ужилване от насекоми и храни могат да провокират такава реакция, въпреки че алергиите от лекарствените са най-честата причина за фатални случаи от анафилаксия в САЩ и Великобритания.

Къде има случаи на анафилаксия заради ваксина срещу COVID-19?

Според доклад от 6 януари на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ са потвърдени 21 случая на анафилаксия, свързани с ваксината Pfizer-BioNTech, към декември. 23. 17 от пациентите са имали документирана анамнеза за алергии, а седем са имали анафилаксия.

До 19 декември във  Великобритания се споменава само за две алергични реакции, свързана със същата ваксина. По-късно през месеца в Израел мъж е претърпял анафилактичен шок един час след получаването на първата доза, според "Йерусалим пост". Той е имал предишни алергични реакции към пеницилин, пише вестникът.

Медиците във Великобритания съобщават и за случаи на алергични реакции на ваксината на Moderna, но още събират данни за тях.

Колко дълго трае рискът от алергична реакция?

Обикновено не дълго. "Анафилактичните реакции обикновено се появяват в рамките на минути до часове след излагане на определено вещество", каза Майкъл Кинч, експерт по разработване на лекарства и асоцииран заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Досега забавянето във времето варираше от две до 150 минути, като средната стойност беше 13 минути, според CDC.

Какви действия се предприемат по този въпрос?

Експертите в Обединеното Кралство и САЩ са посъветвали хората, които имат алергии към който и да е компонент на ваксините срещу COVID, да не се имунизират. Анафилаксията може бързо да бъде противодействана с антихистамини в тандем с инжектори за адреналин като Epi-Pen на Mylan NV, които забавят или спират имунните реакции, а здравните работници, даващи ваксината, държат такива продукти в готовност. Тези лечения не отменят полезните ефекти на ваксините.

В САЩ здравните работници наблюдават всички, които получават ваксината поне 15 минути след инжектирането, за да хванат навреме признаците на алергична реакция. Пациентите с тревожна история на алергични реакции се наблюдават два пъти по-дълго.

Хората, които са имали реакции към първата доза ваксина, не трябва да получават втора, според CDC.

Знаем ли какво във ваксините причинява реакциите?

Това не е ясно. "Двамата водещи кандидати са полиетилен гликол - химично вещество, което се намира в много храни, козметика и лекарства - и липидни наночастици, които капсулират информационната РНК, генетичен компонент във ваксините", според Ерик Топол, експерт по клинични изпитвания и директор на Изследователски транслационен институт на Scripps.

Полиетилен гликолът преди е бил свързан с няколко случая на анафилаксия. След като причината бъде открита, може  ваксините срещу COVID да бъдат преработени и да са  дори по-безопасни, отколкото са сега, на мнение е Топол.

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
20
 
! Отговори
ЦИНИЗЪМ преди 3 години
Значи починалите след ваксинация над 40 възрастни в Норвегия, са били на смъртно легло, "оставали са им седмица или месец живот". Така пише в статията. Това, разбира се не е вярно и може да се нарече чист ЦИНИЗЪМ.Поинтересувах се за подробности - починали са до 2 дни след ваксинация. Някой само часове след това. Преди това са били без оплаквания, посещава ли са физиотерапия и т.н.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29Процентното съотношение го гледай в страни, в които действително знаят броя заразени. У нас е пълен хаос, на 20 човека двама се изследват... Не гледай процента смъртност по статистиката ни, щото е крива.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 30 хмЕ тъй де! Ама те не им удължават живота с тия ваксини, а им помагат по-бързо да отидат на по-добро място!
36
5
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Досега в България 5% от приключилите с вируса са починали, както и 4% от заразилите се. Какъв 0,1% сънуваш?
35
1
 
10
 
! Отговори
До 30 хм преди 3 години
Смисълът е, че всеки човешки живот е ценен, а това егоистите не го разбират. Даже и с един месец да се удължи живота на един човек, това трябва да се направи.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сички ки умрем.
33
1
 
12
 
! Отговори
ПРИТЕСНЕНИЯТА преди 3 години
са повече от това, което НЕ ЗНАЕМ или което крият от нас. КАК са одобрили ваксината на САЩ под натиск и с протекцията на ФЮРЕРКАТА, защото и германските концерни са замесени там. Трябва ли това да го разбираме само от хакнатата база данни на ЕС
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Здравните власти в Норвегия твърдят, че няма данни за пряка връзка между смъртта на 33-те души и ваксината, която са получили."Ами щото ако признаят, че има връзка, на практика ще признаят, че са ги yбили.. А то така се признава yбийство, особено ако имаш власт и си в позиция да се измъкнеш...
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПредложениеВсеки ден да се съобщават действително умрелите от ковид - напр. чрез аутопсия ивсеки ден да се соъбщавата умрелите след ваксинацията, което няма да е трудно предполагам!Обзалагам се, че числата ще бъдат едно до друго!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"неизлечимо болни пациенти, на които им остават само седмици или месеци."И тия се оправдават със "сухите съчки"... Ами не е оправдание!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 28Който търси още намира,скоро само ще подозираме.
28
2
 
17
 
! Отговори
хм преди 3 години
Друг е въпросът, защо изобщо се поставя ваксина на човек, който е неизлечимо болен и по написаното в статията "неизлечимо болни пациенти, на които им остават само седмици или месеци".Какъв е смисълът, каква е логиката? От какъв вирус пазите хората, като им остава 1-2 месеца живот, че и по-малко?
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смуртността от ваксината е колкото от вируса - 0,1%
26
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
do 27 ми съобщи ни ти и пиши откъде взимаш тая информация, та да знаем
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умрелите ги съобщавате,но нищо не пишете за инвалидизираните,а и такива има.
24
0
 
18
 
! Отговори
Севда ТВ преди 3 години
Като вали и има наводнения, мостовете отнесени, пътищата - срутени, да се пише как Боко пребори сушата, напълни язовирите и ще има вода да се измием за изборите.Когато пък язовирите ги източат частните вецове на мафията, и няма вода по половин година, да се пише как са спасили хората от наводнияВ останалото време да се бичат по 7,8 хиляди "оздравели".
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо гледам не се споменават броя на починалите което е случаен реверанс към някой който се справя добре
22
1
 
38
 
! Отговори
Bond преди 3 години
"Заключението обаче е, че смъртните случаи вероятно се дължат на основните заболявания на пациентите, включително карциноми, бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер, но не и в следствие на ваксинацията."-------------------------------------Ако бяха заразени щяха да ги пишат починали от Ковид, а не вследствие на заболяванията. Но щом са ваксинирани, абсурд да е от ваксината.Нещо домати с колците, а?
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е рано да се говори за последствия от ваксините. Ако има такива, те ще се проявят след години.
20
0
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ВСИЧКО Е ЛОТАРИЯ