Какво знаем за смъртните случаи от ваксините срещу COVID и има ли място за притеснение?

33-ма възрастни пациенти починаха в Норвегия
19 яну 2021 07:00, Нели Христова
107
Какво знаем за смъртните случаи от ваксините срещу COVID и има ли място за притеснение?
Снимка: БГНЕС

Заради краткия срок в който ваксините срещу COVID-19 бяха създадени, а и защото са прекалено нови, опасенията около безопасността им, както и страничните им ефекти е нормална. Някои хора, получили и двете дози от препаратите на Pfizer/BioNTech или Moderna, се оплакват от треска, главоболие и болка на мястото на инжектирането. Тези странични ефекти обикновено изчезват бързо.

Още по темата

По-притеснително обаче е, че Норвегия съобщава за смъртни случаи сред възрастни хора със сериозни заболявания след прилагането на ваксината Pfizer-BioNTech. Няколко други пациенти, получили ваксините, са имали сериозна, но лечима алергична реакция, наречена анафилаксия.

Почитателите на конспиративни теории често използват тази информация като доказателство срещу ваксините, предназначени да ни предпазят от COVID-19. Но какво знаем за тях и има ли нужда от притеснение?

Какво знаем за смъртните случаи след ваксинация?

В средата на януари Норвегия съобщи за 33 смъртни случая след ваксинация с ваксината на Pfizer-BioNTech, пишат от Bloomberg. Всички починали са от категорията "75 години +" (точните възрасти не са посочени от съображения за поверителност) и включват неизлечимо болни пациенти, на които им остават само седмици или месеци.

Близо 42 000 души са получили ваксината на Pfizer-BioNTech в Норвегия, където властите отдават приоритет на имунизацията на жителите на домовете за възрастни хора.

Всички смъртни случаи, настъпили в рамките на няколко дни след ваксинацията, се разглеждат внимателно. Здравните власти в Норвегия твърдят, че няма данни за пряка връзка между смъртта на 33-те души и ваксината, която са получили.

Според Норвежката агенция по лекарствата всяка седмица средно 400 души умират в домове за възрастни хора и заведения за дългосрочни грижи. Сигурд Хортемо, главният лекар на агенцията, заяви, че не може да изключи, че често срещаните нежелани реакции към ваксината, като треска и гадене, могат да бъдат потенциално животозастрашаващи при пациенти с тежки здравословни проблеми.

Има ли регистрирани смъртни случаи някъде другаде по света?

В Германия, където над 800 000 души са получили първата си от двете дози ваксина Pfizer-BioNTech, Институтът на Paul Ehrlich е разследвал поне седем случая на възрастни хора, починали малко след ваксинацията. Заключението обаче е, че смъртните случаи вероятно се дължат на основните заболявания на пациентите, включително карциноми, бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер, но не и в следствие на ваксинацията.

Какви реакции са развили тези фатални случаи?

Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария - относително чести, краткотрайни ефекти, които някои хора могат да получат след почти всяка ваксинация. Не се очаква реакциите да са от значение за по-голямата част от хората.

"Милиони дози от ваксината Pfizer-BioNTech са приложени в САЩ, Великобритания и останалите страни в Европа. Там не се съобщава за смъртни случа след ваксинация", каза Абрар Чутай, преподавател в Училището за обществено здраве и медицина на общността в Университета на Нов Южен Уелс, пред австралийския научен медиен център.

Какво е известно за рисковете от ваксината при по-възрастни, немощни хора?

Не много. Според Стейнар Мадсен, медицински директор на норвежката агенция, често срещаните нежелани реакции, които са обичайни, а младите хора лесно преминават през тях, могат да влошат основното заболяване при възрастните хора.

Само ограничен брой хора на възраст над 85 години са участвали в големи клиничниге изпитвания на ваксината Pfizer-BioNTech. Средната възраст на участниците в проучването за двете одобрени западни ваксини е около 50 години.

Какви действия се предприемат в отговор на смъртните случаи?

Норвежкият институт за обществено здраве актуализира своето ръководство за ваксинация срещу COVID-19 с по-подробни съвети за ваксиниране на възрастни хора, които са немощни.

"Сега искаме лекарите да продължат с ваксинацията, но да направят допълнителна оценка на много болни хора, чието основно състояние може да се влоши от имунизацията", каза Мадсен. Оценката включва обсъждане на рисковете и ползите от ваксинацията с пациентите и техните семейства, за да решат дали имунизацията е разумна или не.

Спряна е системната ваксинация на неизлечимо болни пациенти, чието активно лечение е спряно. Причината е, че често срещаните странични ефекти като временна треска могат да влошат състоянието им.

Какви други сериозни реакции е имало?

Тялото се бори с чужди нашественици чрез различни механизми, които включват създаване на защитни протеини, наречени антитела, освобождаване на токсини, които убиват микробите, и насочване на клетките-пазители за борба с инфекцията. Както при всеки конфликт, понякога усилието за отблъскване на инфекция може само по себе си да навреди. В редки случаи може да предизвика възпаление и подуване на тъканите при сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия.

Около 5% от САЩ населението е имало такава реакция към различни вещества. Анафилаксията може да бъде фатална, ако например дихателните пътища на човека се подуят, макар че смъртните случаи са рядкост.

Алергиите към ужилване от насекоми и храни могат да провокират такава реакция, въпреки че алергиите от лекарствените са най-честата причина за фатални случаи от анафилаксия в САЩ и Великобритания.

Къде има случаи на анафилаксия заради ваксина срещу COVID-19?

Според доклад от 6 януари на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ са потвърдени 21 случая на анафилаксия, свързани с ваксината Pfizer-BioNTech, към декември. 23. 17 от пациентите са имали документирана анамнеза за алергии, а седем са имали анафилаксия.

До 19 декември във  Великобритания се споменава само за две алергични реакции, свързана със същата ваксина. По-късно през месеца в Израел мъж е претърпял анафилактичен шок един час след получаването на първата доза, според "Йерусалим пост". Той е имал предишни алергични реакции към пеницилин, пише вестникът.

Медиците във Великобритания съобщават и за случаи на алергични реакции на ваксината на Moderna, но още събират данни за тях.

Колко дълго трае рискът от алергична реакция?

Обикновено не дълго. "Анафилактичните реакции обикновено се появяват в рамките на минути до часове след излагане на определено вещество", каза Майкъл Кинч, експерт по разработване на лекарства и асоцииран заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Досега забавянето във времето варираше от две до 150 минути, като средната стойност беше 13 минути, според CDC.

Какви действия се предприемат по този въпрос?

Експертите в Обединеното Кралство и САЩ са посъветвали хората, които имат алергии към който и да е компонент на ваксините срещу COVID, да не се имунизират. Анафилаксията може бързо да бъде противодействана с антихистамини в тандем с инжектори за адреналин като Epi-Pen на Mylan NV, които забавят или спират имунните реакции, а здравните работници, даващи ваксината, държат такива продукти в готовност. Тези лечения не отменят полезните ефекти на ваксините.

В САЩ здравните работници наблюдават всички, които получават ваксината поне 15 минути след инжектирането, за да хванат навреме признаците на алергична реакция. Пациентите с тревожна история на алергични реакции се наблюдават два пъти по-дълго.

Хората, които са имали реакции към първата доза ваксина, не трябва да получават втора, според CDC.

Знаем ли какво във ваксините причинява реакциите?

Това не е ясно. "Двамата водещи кандидати са полиетилен гликол - химично вещество, което се намира в много храни, козметика и лекарства - и липидни наночастици, които капсулират информационната РНК, генетичен компонент във ваксините", според Ерик Топол, експерт по клинични изпитвания и директор на Изследователски транслационен институт на Scripps.

Полиетилен гликолът преди е бил свързан с няколко случая на анафилаксия. След като причината бъде открита, може  ваксините срещу COVID да бъдат преработени и да са  дори по-безопасни, отколкото са сега, на мнение е Топол.

 

 

 

 

 


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Почитателите на конспиративни теории често използват тази информация като доказателство срещу ваксините"

Почитателите на конспиративните теории са в медиите защото вярват в безопасността на ваксините. Хората мрат, а медиите дори пред фактите продължават да си баят техните ваксърски глупости и да носят от 9 кладенеца вода да отпишат смъртта на тези хора като едва ли не незначителна.
102
12
 
19
 
! Отговори
.!. преди 1 месец
Като цяло 99% от хората НИЩО не знаят за ваксините срещу Covid! Но пък това не пречи да ми рекламират, че едва ли не съм длъжен да се ваксинирам! Еми да обобщим Нищо не знам за въпросната ваксина, почти съм задължен да се ваксинирам не ми е ясно колко време ще ме пази колко пъти годишно трябва да се ваксинирам, не ми е ясно защо след като явно съм прекарал вируса и имам анти тела трябва да се ваксинирам и още 101 неща не са ми ясно, но трябва да се ваксинирам на 3-4 месеца! Само това е ясното!!!
101
8
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Искрено съжалявам ако неволно съм засегнал или недай си боже обидил, някой от тук присъстващите интелектуалци, да пият по едно валидолче ... и да не го поемат толкоз лично и навътре ... !!!
100
9
 
8
 
! Отговори
моралист преди 1 месец
Има морален казус-защо се поставя ваксина на хора "75+,неизлечимо болни,на които им остава седмица илимесец"?Какви научни резултати се очакват?Изглежда отвратително и неприемливо.
И може ли да има отделен сайт ,в който да не се допуска "калеко алеко"?-неговите писания отблъскват и са обида за интелекта.
99
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко Алеко
Правилно, човек с диабет, рак и т.н. може да умре по-рано, ако има ковид. Вероятно същото важи и за ваксината т.е. ако човек с диабет, рак и т.н. се ваксинира, то шанса да умре по-рано сигурно е по-голям. И все пак остава въпросът, на който не даваш отговор. Защо в статистиката за ковид се пише "умрял от ковид с придружаващи заболявания", а в статистиката за ваксината не се пише "умрял от ваксината с придружаващи заболявания"? Може би още нямате инструкции за това? :)
98
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова пари хвърлиха за един вирус, смъртността от който е около смъртността от грип. В същото време милиони умират ог глад всяка година. Милиони умират и от мръсния въздух. Ако тези пари бяха дадени за тези проблеми, щеше да има много по-малко смъртни случаи. Но те са решили точно от този вирус да ви спасят.
97
5
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
ОК ... !!!
96
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шегата настрана, но нали ви е ясно, че Калеко Алеко е част от група платени тролове? Не му обръщайте много много внимание.
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко Алеко

Да, преценките ми винаги са верни.
94
7
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
До Анонимен ... Разбира се другарю ... щом ти го твърдиш ... !!!
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко Алеко
Някакви несвързани неща ми говориш. Кога за последно си се преглеждал при психиатър? Имаш нужда от лечение. Колкото по-рано, по-добре. В един момент ще е късно.
92
6
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
До Анонимен ... Ами може и да има, ако ваксината е създадена за да чипира такива като тебе, най вероятно вече е успяла, ако не да ги чипира, то поне да ги зомбира ... !!!
91
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВАКСИНАТА НА ПФАЙЗЕР,МОДЕРНА И АСТРА ЗЕНЕКА НЕ СА ЗА ДА ВИ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЦКОВИД ,А ДА ВИ КАСТРИРАТ И УБИВАТ.НЕ МОЖЕ ЖИДО-РЕПТИЛИТЕ РОДШИЛД,ГЕЙТС И РОКФЕЛЕР ХЕМ ДА ИСКАТ РЯЗКО РЕДУЦИРАНЕ НА СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ ,ХЕМ ДА СА (ЗАГРИЖЕНИ) ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА ВИ.
90
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко Алеко

Аха, а ако има тези болести, няма никаква опаснот от ваксината?
89
6
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
До Анонимен ... Ами просто е, ако човек с диабет, инсулт и рак /да не дава господ/ има и Коронавирус вероятноста да погине е много по-голяма, отколкото ако не е заразен с корона вирус, не че тогава ще е безсмъртен, но може да си поживее занчително повече ... !!!
88
1
 
8
 
! Отговори
Разбрал преди 1 месец
До Недоразбрал

Отиди на психиатър да се лекуваш. Не пиши по форумите.
87
11
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
До “разбралия“??!!
Нищо не си разбрал ДРОГАРЬО!!Личи си че си евтин пинизчия,който се изживява като разбирач по отношение на нещо,което не му е понятно!!Разликата между мен и теб е,че аз давам доводи в полза на общото спасение и мойте доводи ще спасят милиони хора!А ти даваш “доводи“ само за да сееш съмнение и да рушиш общото усилие да се спасим от чумата КОВИД!!Тя е измислена от мръсници и циници като тебе,затуй ти и съчувстваш и се бориш да я разпространяваш и се хващам на бас че си от 85%вите
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Германец
А твоето "собствено мислене" какво е? Може би - Ще се ваксинирам щото така ми казаха по телевизията... хахаха ... Естествено, че тук най-големият въпрос, който следва от смъртта на тези 33-ма възрастни хора е - Защо се обявява, че придружаващите заболявания са причина за смъртта им малко след ваксинацията, а не се прави същото за смъртта на хора разболели се от ковид и имащи придружаващи заболявания? Отговорът е ясен за всеки с повече от 2 мозъчни клетки, а останалите гледайте ТВ...
85
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко Алеко

А ако човек с инсулт, диабет и рак случайно има и корона вирус, то той няма как да е умрял от инсулт, диабет и рак, а само от корна вирус. Ти си за Нобелова награда. Толкова си гениален. Като истински гербаджия.
84
10
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
До Анонимен ... Ами просто е другарю, ако възрастен и болен човек умре от рак, диабет, инсулт или инфаркт, ваксината с/у Ковит няма как да го спаси, но маже да спаси милиони други хора, които са предразположени към този вирус и неговите тежки проявления, както и да предпази до известна степен тези със съпътстващи заболявания, които биха се усложнили от Корона вируса ... !!!