Оксфорд и AstraZeneca разработват ваксини срещу новите щамове

Провеждат се изследвания дали сегашната ваксина дава резултат
20 яну 2021 19:35, Нели Христова
26
Оксфорд и AstraZeneca разработват ваксини срещу новите щамове
Снимка: БГНЕС

Екипът зад оксфордската ваксина се готви да проектира нови версии на своите дози в отговор на различните варианти на коронавирус, които се появиха във Великобритания и другаде по света, съобщава The Independent.

Учените от университета са тепърва тестват своята ваксина, за да разберат дали осигурява защита срещу британския и южноафриканския щам, които се появиха в края на миналата година. Резултатите от проучването ще станат ясни в първата половина на следващия месец.

Въпреки това, екипът на Оксфорд възприема подход "в риск" и възнамерява да започне да синтезира нови версии на ваксината, без да чака, за да разбере дали ще бъдат необходими. Сара Гилбърт - еднин от водещите учени - "активно работи по това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
логично беше, че така ще се получи с ваксините
21
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Може накрая да се окаже, че си вкарваме автогол с тия ваксини. Този вирус е преминал междувидовата бариера и очевидно се адаптира добре към нашия организъм. Ваксината само ще го стимулира да се променя с още по-голяма скорост.
20
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Който вярва че имунната му система може да пребори един вирус само чрез стимулация със ваксина наистина е МНО-О-ГО ГОЛЯМ НЕВЕЖА!
19
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До анонимен 12И с какво е по-специална ваксината на "Джонсън и Джонсън" от всички останали? Съмнително е клетъчният имунитет дали ще работи в дългосрочен план.
18
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
И здравния се тупа ,че поръчали няколко милиона ваксини Зенека за България .... пълен *** да си ги бие в дупето той. А на нас да ни дадат модерна или пфайзер .... разбира се който иска да се ваксинира.....Копаха дупки в Белене и самолети за стотици милиони а не могат да купят хубави ваксини за населението на България. Това е позор ! Да не говорим,че липсва всякаква организация за слагане на ваксините и ще се влачим още 2 години. Вече ще има нови щамове :)
17
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен 12 - В този ред на мисли недоумявам защо "ЕЛИТА" си би новите РНК ваксини а за простолюдието ще бият Астра - Зенека с успеваемост 70% и по малко струваща около 2лв. по малко дори от пакетче дъвки :))))Е ние простолюдието не плащаме ли здравни също ??!
16
0
 
5
 
! Отговори
До15 преди 3 години
За единият нов щам,този открит първо във Великобритания имат леки притеснения,ама за другият открит в Южна Африка нещата май са по сериозни.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До12"А производителите като Pfizer,Moderna, CureVac на mRNA ваксините не трябва ли да се притесняват?"Тяхните притеснения са по-малки, защото те атакуват по-фундаментална част от Ковид-19 която е малко вероятно да се видоизмени от мутациите.
14
1
 
5
 
! Отговори
До12 преди 3 години
А производителите като Pfizer,Moderna, CureVac на mRNA ваксините не трябва ли да се притесняват?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали едни велики български учени бяха на крачка от откриване на ваксина и бяха направили уникален пробив, тиквунций беше много горд и щеше да им дава милиони преди половин година явно още откриват уникалния пробив
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на Астра-Зенека е на базата на аденовирус каквито са руската и китайската. Тая технология е на 40 години и гарантира успех срещу конкретни познати щамове в рамките на 6-8 месеца. Така че има за какво да се притесняват Астра-Зенека от новите щамове. До есента ще излезе ваксината на Джонсън и Джонсън която ще е еднократна и вероятно ще е най-успешната ваксина срещу коронавируси от всякакъв вид на пазара, а не само срещу Ковид и неговите разновидности.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Вместо да залагате на тия некадърници от Оксфорд, работетет с Гамалея Институт, лесно и просто!"Типично изказване за човек, който разбира от русофилщина, но нищо не разбира от ваксини.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе май.муняци гербави защо орбан може да си купи 1 милион ваксини от китай а ние не можемами щото сме краваристанска колония а не независима държаване го него е еня колко ще спечелят производителите мисли колко народ ще спаси като ваксинира повече хораи сгурно чекмеджето му не е пълно с кюлчета
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕГАТИ ПРОСТОТИЯТА!?ТЕЯ ЩЕ ПЛАШАТ ХОРАТА ,ДОКАТО НЕ ИМ НАХЛУЗЯТ ПРОТИВОГАЗИ...
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те щото сполучиха със първата...вероятно няма да бъде одобрена от ЕМА на 29-и...----Съвет към Астра Зенека: Вместо да залагате на тия некадърници от Оксфорд, работетет с Гамалея Институт, лесно и просто!
7
3
 
6
 
! Отговори
Рамщайн преди 3 години
БРЕг увеличиха заплатите на държавните служители,за да си кротуват и да ги подкрепят на изборите.За да си прокарват антибългарската политика още години .... На пенсионерите по 50 лв и всичко кротува.Изглежда на народа му харесва.Щом не протестира ... Да не се оправдаете сега с вируса и забраната за струпване на хора?!
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От няколко месеца пиша по форуми и коментари -събрах вече милион минуса - "ваксините" ще си слагаме всяка година, ако сме късметлии! А по-вероятно, по два пъти годишно! Да ви е честита новата, експериментална, неработеща, задължителна противогрипна ваксина!
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашната експериментална "ваксина" - дава МИНИМАЛЕН, НИЩОЖЕН резултат - щяло да караш "по-леко" болестта (недоказано и недоказуемо). Вече се гаврят с нас, като едновремешните продавачи на илачи по панаирите!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксината ще е като водата.. трябва да се пие редовно иначе може да си загубиш човешките права
3
2
 
13
 
! Отговори
11 преди 3 години
И кво сеа - нов щам, нов ваксин - и така безкрай.