Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози в Ухан

Един от изследователите показва как е ухапан от прилеп
21 яну 2021 18:30, Петя Славова
42
Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози в Ухан
Снимка: БГНЕС

Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е с китайски произход. Той бил внесен от чужбина, навярно по времето на военните тържества през октомври 2019 в Ухан, където беше и първият взрив от инфекции.

Още по темата

Тази теория не може да бъде напълно отхвърлена. В крайна сметка през ноември 2019 г. в Италия беше регистриран един случай на инфекция с коронавирус, за който се предполага, че може и да е бил първият. В същото време обаче, в Китай също е имало вече случаи на заразени хора, но китайското държавно ръководство ги държеше в тайна.

И експертите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго размотаване най-сетне бяха допуснати в страната, поискаха да разгледат данните за тези първи случаи на зараза. Те вече започнаха работа там, но само виртуално, защото бяха поставени в двуседмична карантина и в момента се намират в един хотел в Ухан.

Първоначално експертите на СЗО искаха да посетят и реномирания Институт по вирусология в Ухан, прочул се в цял свят със своите проучвания върху прилепи. В началото на пандемията имаше и съобщения, в които се твърдеше, че именно оттам е тръгнала заразата с агресивния коронавирус. Китайското ръководство обаче неизменно отхвърляше тези информации като "чиста спекулация". В лабораторията действала четвърта степен на биологична сигурност, поради което било невъзможно да се търси някаква връзка с взрива на инфекцията. Затова и посещение на института не бе разрешено.

"Тази професия далеч не е толкова опасна..."

Има обаче един документален филм, излъчен по държавната телевизия CCTV още през 2017 година, който показва колко небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан в работата си със силно заразни коронавируси. Малко преди посещението на експертите на СЗО в Китай обаче "Taiwan News" припомни документалния филм, след като китайското държавно ръководство изтри от мрежата всички критики, насочени срещу работата на института в Ухан, предава "Дойче Веле".

Във филма става дума за група учени около Ши Женгли, позната под прякора "Bat Woman", които проучват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи евентуално са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без специално защитно облекло. Те разглеждат хванатите прилепи, както и силно заразните им екскременти без ръкавици. Един от изследователите на вирусите разказва дори, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла.

Въпросният учен дори показва във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия момент дикторски текст зад кадър съобщава, че прилепите могат да пренасят огромно количество активни вируси, сред които и тези на бяс, поради което членовете на научния екип всеки път се ваксинирали срещу бяс преди да тръгнат на изследвания в пещерите.

Документалният филм неволно показва и друго - че мерките за сигурност са били небрежни не само по време на научните експедиции в пещерите, но и в лабораторията. В проучването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, но нито един от тях няма специално защитно облекло или предпазна маска на лицето.

Китайският експерт Ши Женгли разказва, че "тази професия далеч не е така опасна, както мнозина предполагат". Макар че прилепите носят много вируси, "опасността от пряка инфекция за човека" в действителност била много малка, поради което "в повечето случаи" били достатъчни обичайните защитни средства.

Няколко важни въпроса

От повторното излъчване на видеото по тайванската телевизия не става ясно кой е "нулевият пациент", нито пък разбираме какъв е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Филмът обаче показва шокираща небрежност в отношението към силно заразни материали и поставя редица въпроси, чиито отговори биха желали да узнаят и експертите на СЗО. Например дали слабите мерки за защита в лабораторията на Ухан са довели до някоя зараза? И дали ухапаният от прилеп учен е развил някакви симптоми на заболяване? Дали изобщо той е бил изследван за коронавирус и антитела?

Засега остава неясно дали китайските учени ще имат право да разговарят свободно с колегите си от СЗО и да им покажат условията, в които работят. С оглед на бъдещи пандемии обаче би било интересно и важно да се научи повече за произхода на SARS CoV-2.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ПрилепУханвирусолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи хиляди години китайците не са влизали в пещерите при прилепите и днес като са влезли група учени,един го ухапал прилеп и край пандемия!Хахахахаа!На кой ги разправяте тия бе?!!!!Дядовците им на тия учени все с ръкавици са пипали прилепите преди хиляди години така ли?!Хахахахаха!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ха така хванаха ли ги *** а, ако Живков беше на власт и в България нямаше да има Корона, отричане до последно, тва е то комунизма
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много отдавна ме ухапа голям подковонос на Черепиш. Болезнено беше и толкоз! Близо 60 години съм жив и .... не много здрав, но това е от ЕГН-то.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Те разглеждат хванатите прилепи, както и силно заразните им екскременти без ръкавици. Един от изследователите на вирусите разказва дори, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици."Последно без ръкавици ли, или с тънки ръкавици ?
33
0
 
2
 
! Отговори
Маке-ариец преди 3 години
Източните македонски съседи от Китай не са небрежни, просто са мърлячи. Даже са по-мърляви и от Гане Панелистански <- Невероятно но ФАКТ!
32
11
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Напъвате се да натопите Китай,но светът разбра,че КОВИД19 е пуснат от USA...
31
6
 
6
 
! Отговори
танер преди 3 години
тоя вирус е толкова раздухан от медиите че стана като цунами от малка вълна
30
3
 
2
 
! Отговори
насрана ватенка преди 3 години
Китаец не мобе да бъде небрежен !
29
2
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
СЗО я смятам за манипулируема организация
28
7
 
7
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Кретениите на Гомнойче Веле...
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите с руска душичка пак се давят от злоба. Вие сте незначителни.
26
4
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Да, в Китай стандарта е уникален. На Запада скоро ще му писне от това обедняване, а знаем че китайците няма как да изкопират американските оръжия и там издишат. Който има по-големи мускули той поръчва музиката.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
24
4
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Не само айфоните - повечето големи фирми-производителки си сглобяват нещата там, а глупавите хорица си мислят, че това са го измислили китайците, понеже пише Made in China, и не спират да им цъкат удивени с език.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересна статия за Китай, благодаря на редакцията, че ни информира какво е станало 2017г. в Китай. Между другото какво става в 2021 г. с ваксините срещу ковид-19? Днес колко души са почитали и получили странични ефекти от ваксинидата?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ще спираме хората да работят, спирайте всички. Най-вече айтита-та, и без това технологиите са вредни.
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците са по-лъжливо племе дори от руснаците. Единственото, което подържа китайската икономика е това, че американците си сглобяват айфоните там. В момента Китай е като СССР през 1985г., всеки ги мисли за световна сила, но всъщност са колос на глинени крака. Китайското падение ще е още по-зрелищно.
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, що нещо се изписа за един несъществуващ вирус. Промитите мозъци са като дрогирани от такива "новини"
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отваряйте фитнесите и дискотеките
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе чудя се как пък точно лятото преди коронавируса, в САЩ умираха хора със същите симптоми, само че от електронните цигари. Пък после, като се появи вируса, изведнъж спряха да умират заради цигарите. Сигурно дисциплинирано, всички като един са престанали да пушат електронни цигари?