За да имаме стаден имунитет, трябва да се ваксинират и децата

Pfizer вече тестват ваксината си и върху малчугани
22 яну 2021 23:00, Нели Христова
181
За да имаме стаден имунитет, трябва да се ваксинират и децата
Снимка: БГНЕС

Няколко дни след Коледа 14-годишната Моли Херинг и нейният брат - 12-годишният Сам, направиха първите си снимки като част от доброволците за клиничните изпитвания на ваксина на Pfizer срещу COVID-19 за деца. Майка им беше чувала за клинично изпитване, което се провежда в детската болница в Синсинати, а Моли веднага приела да се присъедини, защото искала да допринесе за усилията за разработване на ваксини.

Бащата на Моли и Сам наскоро беше хоспитализиран с COVID-19. Двете деца пък прекараха по-голямата част от изминалата година, ходейки на училище чрез Zoom и съпътстващите го технически проблеми. Моли най-накрая се върна в девети клас този месец, но в училище трябва да се носят маски и да се спазва социално дистанциране. Както всички останали, тя очаква с нетърпение края на пандемията. "Най-после ще мога да ходя на училище нормално", каза тя.

След като стана ясно, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни и ефективни при повечето възрастни, Pfizer и Moderna започнаха американски тестове за деца на възраст до 12 години. И ако тези опити протичат гладко, ваксините ще бъдат тествани при по-малки и по-малки деца. Това е типично за новите ваксини: "Нарича се стратегия за деескалация на възрастта", казва Карол Као, педиатър от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, пред The Atlantc.

В САЩ има около 70 милиона деца -  почти една четвърт от населението на страната

Децата като цяло не са особено уязвими към COVID-19, като повечето инфекции са леки или дори безсимптомни. В някои много редки случаи - по-малко от 0,01% - младите пациенти могат да развият усложнение, наречено мултисистемен възпалителен синдром, или MIS-C, но обикновено е лечим в болница.

Ваксинирането на деца обаче често не е свързано само с преките и непосредствените ползи за тях. То също така има за цел да предпази децата от болести, които иначе биха станали по-опасни за тях като възрастни - морбили, паротит и варицела са три често срещани примера, както и да намали общото разпространение на тези заболявания. В краткосрочен план основната причина да се ваксинират деца срещу COVID-19 може да бъде, че в противен случай ще изпитаме трудности да достигнем стадния имунитет.

Ваксините, които действат при възрастни, обикновено действат и при деца. Но техните ефекти могат да се различават, особено при много малки деца. Например при новородени, антителата, предадени им вътреутробно, могат да попречат на защитата, предоставена от ваксината срещу морбили, поради което тази ваксина не се прилага, докато бебетата станат на възраст 12-15 месеца. Ранната версия на пневмококовата ваксина не действа добре при деца под 2 години, тъй като стимулира част от имунната система, която все още не е узряла.

"Множество фактори определят препоръчителната възраст за ваксинация. Например кога е пиковата честота на заболяванията? Кога е най-вероятно детето да реагира на ваксината?",  обяснява Коди Майснер, експерт по детски инфекциозни болести в Tufts.

Отговорите на тези въпроси може да не съвпадат. Например, ваксината срещу HPV, полово предаван вирус, който може да доведе до рак на шийката на матката, се дава на момчета и момичета на възраст от 9 години, тъй като стимулира по-добър имунен отговор при тийнейджъри, отколкото при по-възрастни юноши, въпреки че предрастващите са малко вероятно да се нуждаят от защита до по-късно в живота.

"Въпреки че децата рядко се разболяват сериозно от COVID-19, ваксината може да ги предпази от заболяване, което все още може да е достатъчно лошо, за да пропуснат училище и родителите им да пропуснат работа", каза Джеф Гербер, педиатър в Детска болница във Филаделфия. мен. "Дори тези два до три дни заболявания могат да се натрупват." Той посочи, че противогрипната ваксина също се препоръчва за деца.

Подобен брой деца са починали от грип през миналия сезон, както са починали от COVID-19 до момента.

Но основният аргумент за широко ваксиниране на деца е, че това вероятно ще намали предаването на COVID-19. Въпреки че училищата не са били източници на големи огнища, много от тях са преминали към дистанционно обучение и повечето от тези, които са провеждали индивидуални часове, са се нуждаели от маски и дистанциране. Ако училищните сгради се отворят отново без тези предпазни мерки след като възрастните се ваксинират, децата все още са уязвими.

Експертите по обществено здраве смятат, че ако са налице предпазни мерки, предаването от общността е ниско, а учителите и хората с висок риск са ваксинирани, възобновяването на училищата през 2021 г. ще си струва всеки останал риск, предвид многобройните и широкообхватни последици от образованието у дома. Но колкото повече деца са ваксинирани, толкова по-безопасно и нормално ще бъде възобновяването на училището.

Крайната цел на повечето кампании за ваксинация не е само да защитят лицата, които получават ваксините, а да предотвратят разпространението на болестта сред онези, които не могат да я получат, като кърмачета и хора, изложени на риск от алергични реакции. Колкото по-трансмисивен е вирусът - и за съжаление COVID-19 изглежда се развива, за да бъде по-трансмисивен - толкова повече хора трябва да бъдат ваксинирани, за да достигнат стадния имунитет и да спрат разпространението му сред популация. Прагът на имунитет към стадото срещу COVID-19 се оценява на някъде между 60 и 90 процента от населението. Тъй като някои хора не могат да получат ваксината, а някои може да са твърдо против, САЩ трябва да ваксинират колкото се може повече от останалите. "Това, което искаме да направим, е да намалим броя на хората, които могат да бъдат заразни за другите", казва Майснер. Децата почти сигурно ще трябва да бъдат част от тези усилия.

Все още без отговор въпрос за ваксините COVID-19 е колко добре те предпазват от асимптоматично предаване на вируса. Когато ваксинираните хора са изложени на вируса, имунният отговор на техните органи намалява неговата репликация - достатъчно, за да намали симптомите с 95 процента, според резултатите от проучванията на Pfizer и Moderna за възрастни. Но човек, който е ваксиниран и след това е изложен, все още може да носи достатъчно вирус, за да го разпространи на други. Експертите смятат, че ваксините много вероятно намаляват риска от асимптоматично предаване, но са необходими последващи проучвания, за да се установи до колко.

Колко скоро ваксините ще бъдат достъпни за деца, ще зависи от продължителността на клиничните изпитвания и процеса на преглед на FDA. В най-оптимистичния сценарий, ваксина може да бъде достъпна за голям брой деца, особено по-възрастни, навреме за началото на учебната година през есента. Миналата седмица обаче операция Warp Speed ​​заяви, че Moderna има проблеми с набирането на достатъчно участници в процеса за юноши, след като е включила само 800 от планираните 3000. Главният изпълнителен директор на компанията също така заяви, че докато Moderna скоро ще започне изпитания за деца на възраст от 1 до 11 години, тя не очаква да има резултати до 2022 г. Съобщава се, че юношеският опит на Pfizer е завършил записването си, въпреки че компанията отказа да уточни кога планира да премине към по-малки деца.

Новостта на ваксините COVID-19 в комбинация с лекотата на заболяването при деца може да доведе до колебливост при някои родители. Когато ваксината срещу варицела се появи за първи път, през 90-те години, приемането беше бавно - докато държавните училища започнаха да изискват това. Майснер, който е член на консултативния комитет на FDA за ваксини, каза, че смята, че училищата едва ли ще изискват ваксина, която е разрешена само за спешна употреба. Но има истински дебат между консултативните групи за това дали изобщо да се наложи ваксинация срещу COVID-19.

В дългосрочен план е малко вероятно вирусът COVID-19 да изчезне изцяло - както и необходимостта от ваксинация. Ако вирусът продължава да мутира или ако имунитетът отслабне, може да са необходими ежегодни ваксинации или бустери на всеки няколко години. Ваксините също могат да станат част от препоръчания график за детска имунизация. Експертите казват, че това е най-добрият начин да се гарантира, че цялото население остава защитено. "Най-успешните програми за прилагане са универсални детски програми", казва Катлийн Нойзил, изследовател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Мериленд.

Моли Херинг, която участва в изпитанието на Pfizer, все още не знае дали е получила плацебо или действителната ваксина. Тя и брат й използват приложение за проследяване на страничните им ефекти - тя имала гадене и главоболие, след като за първи път получила дозата, докато той имал ниска температура. Те ще получат втората си доза тази седмица. За ваксинации в детска възраст, които да помогнат за забавяне на разпространението на вируса, повече доброволци ще трябва да се присъединят към тях в опитите.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви деца бе?!Те нямат ваксини за най-уязвимите и уж до края на годината щели да ги ваксинират,та за децата.С това темпо 5 години ще трябват за да се ваксинират 70% от хората,а ваксината държи 6 месеца.Как ще стане?След 6 месеца ще се наредят пак за нова ваксина,а няма да са ваксинирани останалите дето и една не са получили.Пародия!Некадърници!
98
0
 
45
 
! Отговори
SS преди 3 години
Въоръжавайте се кой с каквото може ш Идват лоши,много лоши години.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и тези на Веселин Стаменов - в. улгарните романи " Митница", " Само предателите оцеляват" и " Да го свирят справедливите"
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и тези на Веселин Стаменов - в. улгарните романи " Митница", " Само предателите оцеляват" и " Да го свирят справедливите"
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
P.S. Между другото, всяка от книгите на Артър Хейли си заслужава внимание.
94
1
 
12
 
! Отговори
Агент Крум преди 3 години
Ваксината е " Спутин" V, другите са ментета.
93
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една книга, написана през вече далечната 1984та година, Артър Хейли - "Опасно лекарство". Там сюжета, по спомени, чел съм я преди 20тина години, беше същият - недоизпипано лекарство/ваксина, бързо пуснато в употреба, прави маса поразии, особено при бременни жени... и при децата им.
92
17
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БЕБЕТАТА СА НАЙ-РИСКОВИ!!ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ НЕЗАБАВНО С ПФРИЗЕР И БИОНГЕЙТСХ!!!!ПАЗИ ДЕТЕТО!СПАСИ ДЕТЕТО!!!ВАКСИНИРАЙ ДЕТЕТО!!!
91
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов може да организира едно театро с внуците си, с рекламна цел.
90
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не посягайте и на децата, изро-ди! Ще се пържите в ада!
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, най младите, най беззащитните и най леко преминаващи този вирус - тях да ваксинираме - малко повечко идват тези идеи и теории. Може спокойно да си помечтаете за многото нули, защото това няма да стане - поне докато световните лидери не решат.
88
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаш един човешки живот, през който в най-важния период детство и юношество трябва да се образоваш, да поемеш знанието от предишните поколения за да ти служат и ако имаш качества-да развиеш тези знания и умения.Какво става, ако едно дете го игнорираш, не го образоваш?!Две поколения стигат за да се забрави познанието на предците и общността да подивее.Това е екологично изгодно.
87
0
 
2
 
! Отговори
Филанкишията преди 3 години
" Портокалите на селските маниаци".
86
7
 
3
 
! Отговори
Филанкишията преди 3 години
Алекс Джоунс и Айк са менте - изобличители.Контролирана " опозиция". Тяхното не е конспирация, тяхното е евтина чалга тип " ГъделНюз" на Добри Божилов. Най - вече Айк със смехорията за рептилите.
85
4
 
4
 
! Отговори
Ако послушаш преди 3 години
В "Протоколите на Сионските мъдреци".....шестака Аlex Jones, ще забравиш за "мъдреците :)
84
3
 
25
 
! Отговори
Всевишния монтанец преди 3 години
Сега сериозно. Мия приятелка, живееща във Великобритания сега боледува от ковид и съвсем между другото ми сподели, че в края на декември тя и колегите ѝ са били ваксинирании и сега всички са болни..Просто вметвам, не че нещо.
83
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви тайни общества?!Всички технологии са чужди.Някой от вас може ли сам да си произведе GSM-а, а колата?!Извън еволюцията сме българите:не искаме деца, ако имаме ги даваме на чужди общества, не искаме да мислим, не искаме да работим,Единствено се навиваме да СЛУГУВАМЕ-това можем.За чий да ми пука за България?Мъже прос-ти, груби, жени-същите, неуки, невъзпитани, едно инстинкти и комплекси от страх и похот.Защо да не са прави Сионските мъдреци?
82
7
 
23
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Под дулото на автомати, от фондация Бил и Мрлиса Гейтс ваксинираха деца в Нигерия. По-късно имаше огромен случай на парализирани деца в същия регион.Аз казвам, ако искате ваксинирайте и бебетата си, обаче доближите ли детето ми с тази отрова, ще така ще подредя пръсчетата ви, че не игла, ами ще ви е трудно да накъсате тоалетна хартия за задницата ви...
81
3
 
1
 
! Отговори
Филанкишиятя преди 3 години
Пиша бързо, а и коректора ми прави номера.
80
4
 
3
 
! Отговори
Филианкишията преди 3 години
Допълвам. Тия "протоколи" са една залъгалка за пишман - конспиратори - никой няма толкова директно да напише плановртщщете си - в тайните общества общуват с кодове и ключови думи и никога няма да допуснат човек извън системата им до истината.