Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен

Премиерът на Великобритания оповести данните на учените
Обновена: 23 яну 2021 07:53 | 23 яну 2021 07:50, Петя Славова
149
Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен
Снимка: БГНЕС

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията вчера от 17 ч. британско време (19 ч. българско) оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса.

"Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност", каза Джонсън на пресконференцията. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души, предава "Монитор".

Още по темата

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария.

Борис Джонсън също така увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември и се разпространи и в европейските страни. През декември учените заявиха, че нямат доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, но отбелязаха, че за разлика от известния вариант, новият заразява и се пренася и от деца. Според учените и лекарите този вариант на коронавирус в момента е "основният", който се разпространява сред населението.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци. С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Престън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

"Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

"Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
3
 
! Отговори
Коронище преди 3 години
За сега децата са с температура, главоболие и болки в краката. За една от учителките се чува, че била по-зле, но всички са на домашно лечение. По принцип доста хора го минаха около нас, но такова чудо не е било. В повечето случай един член на семейство го изкарваше без дори да зарази останалите, но сега от 20 деца и 3 учителки общо 10 са заразени, а има още 5 дни до края на карантината.
106
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... И недейте си тества децата с PCR - първо, е неточен, второ, е инвазивен, трето, е излишен - какво значение има? Детето е болно, лежи в леглото, грижите се за него! Няма нужда да знаете повече, и няма да промени нищо, нито ще помогне!
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като му поискаха някакви доказателства на Джонито, се оказа, че "може би е по-смъртоносен", а вероятността предположението да е вярно е 50%.
104
1
 
20
 
! Отговори
Папа-Рептил преди 3 години
Всички политици са актьори и професионални лъжци.
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се безпокойте за децата. Ако не ги тестват с ПСР, ще си боледуват от грип като всяка година
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"30% по-смъртоносен, 56% по-заразен" , как го сметнахте, на базата на какви данни и за кого , защото всичко под общ знаменател си е едно към кесим. И колко ще да пропагандирате. Няма да се ваксинирам, всичките ми приятели и роднини НЯМА Да се ваксинират. 1 Година ни отровихте живота с няква жалка настинка. Благодарение на вирус съществува живородното раждане. Раждаме заради вирус. Вирусите са част от нас и винаги ще бъдат. Света и живота си е ок, но икономиките изпрошнаха
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Коронище -Интересно... Пиши, моля, за развитието на събитията, в коментарите под теми, свързани с корона-вирус? Рядко се среща някаква информация от първо лице, ще помогне за разбиране на нещата!
100
7
 
4
 
! Отговори
Коронище преди 3 години
Детето ми учи в 131 су в София и миналия петък се оказа, че класната е с Ковид, а в събота и понеделник и другите 2 преподавателки са заразени. До вчера 5 деца от класа се разболяха, а тази сутрин още едно е със симптоматика, но не е тествано. Не го знам кой щам е, но с тази скорост до няколко дни над 50% от класа ще е заразен.
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неслучайно наричат ковид "невидимия враг". Никой не го е виждал.Не ми говорете за открита генетична последователност. Вирусите могат да се видят с микроскоп(с изключение на този) :-)
98
2
 
10
 
! Отговори
ВЯРВАЩ преди 3 години
Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен, и се задава с 99 км/ч! Експертите са голяма работа! Вярваме им!
97
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много удобен тоя коронавирус за контрол на населението - няма Брекзит, няма протести. Чудничко! Политиците продължават да си крадат и да лъжат, че дори и повече от преди пандемията. Да се чуди човек...
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доктор джонсън знае най добре, разбира се след доктор борисов
95
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривай *** и всички британци да заминават за Сибир!
94
2
 
10
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Великобритания е пълна с турци,а на тях им знаем хигиената...
93
1
 
10
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Великобритания е претъпкана с ***,роми,синти,африканци,индиици,пакистанци,азиатци - е как няма да има смъртоносен нов щам!?....
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А у нас от стария щам умираха 40/1000 , сега с новия 13-14/1000 ? СУПЕР!
91
5
 
14
 
! Отговори
Логика преди 3 години
Неприятен е този грип но радостното е, че от половин декада не е имало толкова ниска смъртност в България. Малко е странно, че в ситуация на "пандемия" смъртността е на толкова ниски нива...Сигурно е заради мерките, макар че няма никаква логика...
90
3
 
21
 
! Отговори
Ауууу преди 3 години
Хайде всичкото ковид к.ретен в БГ да се заключва и маскира веднага,че от чужбина иде нов модел на нечуваната ТВ зараза,която успя да заличи сезонният грип и всички останали респираторни заболявания:)))))
89
0
 
10
 
! Отговори
Joan преди 3 години
Браво, браво, да благодарим на британците за новата придобивка! По-заразна и по-смъртоносна! Браво!
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само 30%, тия в лабораториите доста зле са се справили - Гейтс да ги уволнява