Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен

Премиерът на Великобритания оповести данните на учените
Обновена: 23 яну 2021 07:53 | 23 яну 2021 07:50, Петя Славова
149
Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен
Снимка: БГНЕС

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията вчера от 17 ч. британско време (19 ч. българско) оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса.

"Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност", каза Джонсън на пресконференцията. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души, предава "Монитор".

Още по темата

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария.

Борис Джонсън също така увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември и се разпространи и в европейските страни. През декември учените заявиха, че нямат доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, но отбелязаха, че за разлика от известния вариант, новият заразява и се пренася и от деца. Според учените и лекарите този вариант на коронавирус в момента е "основният", който се разпространява сред населението.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци. С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Престън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

"Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

"Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво стана със стадния имунитет във Великобритания, който смятаха да постигнат в началото на епидемията?
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де да беше грип този вирус. Банкети щяхме да даваме
85
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви водят за носа докато не разберете, че вирус ковид няма.Преименуваха грипа и ви направиха на май му ни(да ме извиняват животинките)
84
10
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Само един кръгъл *** без никакъв житейски опит може да вярва на хора с външността и поведението на Борис Джонсън, Кантарджиев, Мутафчийски, Иван Гешев или Балтов. На такива не се дават даже 5 лв на заем.
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е процент на смъртност?Починали от заразенитеилиПочинали към приключените случаи?Пример:1000 заразени900 активни случаи, за които не се знае дали ще оздравеят или умрат10 оздравяли90 починали
82
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте сега, ако ви пипне ли ви "вируса" и разберете че сте болни сте пътници.няма начин да се отървете. Дори да оживеете, ще сте умрели но няма да го знаете. Walking dead един вид.
81
2
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Жа са мре бря ! Яко жа са мре ! Яжте ,пийте,носете си новите дрехи и обувки ! И са таковайте кът за последно.Барем ако не дай боже гушнем чимшира,а не сме останали валат.Жените да станат по дашни.
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква стана тя, британците откриха нов щам на вирус който никой не е виждал.Браво на науката!
79
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и 4,7% да са, а не 10% както излиза по данните, пак е много! При едно масово заразяване, това ще е ужас! Вземи примерно едно градче със 100 000 души, 50 000 болни, от тях 4,7% смъртност прави 2 350 човека. Само в едно градче. Сега ще кажеш, ама те са си били болни и от друго! Да, но ако е твоя баща или майка? Ние хората се борим и за ден живот за онези, които обичаме, а сега някои се пробват да ми обясняват, че са някакви си съчки! Не, това са нашите родители!
78
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
През 2020 умряха 18000 човека повече от 2019 година, а заразените в края на 2020 година бяха 202266 човека, а до 20 декември 2020 бяха 191195 заразени. Каква ли е смъртността от вируса?
77
8
 
8
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Към днешна дата смъртността у нас е 10%! .................Ти *** ли си или се опитваш да си уредиш работа като лакей при родоотстъпниците от щаба? При брутално завишената статистика изготвяна от компрометирания щаб и доскорошната липса на какъвто и да било друг грип в България (целият свят ни се смя на натегачеатвото) смъртността е 4 %!
76
3
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
А, ако извадим всички в 4-ти стадии рак, всички над 95 и добавим поне 2х неоткрити и неизследвали се - смъртносста става 1%.Защо ли в държави с масово тестване смъртността е под 1%???Израел? ОАЕ?Живей си мъртвешкия живот! Stay safe :)))
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бахмааму, На вироз който не съществува, нов щам му измислиха!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
79 предполагам, че си ходил редовно на училище. Айде смятай смъртни случаи към болни и после се хили!
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78Наистина е 10% смъртността, ако за брой на починалите вземем починалите в повече от времето преди вируса, защото половината починали от вируса са ги регистрирали като починали от нещо друго, тъй като нямат тест. Иначе по официалните данни са само 4,7%.
72
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелеее, много ме кефат комунистите дето оплакват децата, че щели да станат неграматни! Алооо, а бай Тошо колко вишета имаше, а! А тия дето пльоснахте да управляват държавата през 45та, че и после, къде са учили бе!? Или викате, че това дето били по землянките е лъжа!?Щом някога без да са стъпвали в училище вашите лидери са създали"съвършенна" държава, значи днешните деца с онлайн обучение ще създадат утопия!
71
2
 
13
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Направо 99% е смъртността
70
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към днешна дата смъртността у нас е 10%! Без да е на лице масово разпространение на английския щам и при условие, че децата са по къщите си!
69
3
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
родължавайте да плашите,г-да вестникари!След като не стана с камионите трупове преди 1 год.,сега управляващите започват с щамовете.И това ще изтърпим,но после идва законното възмездие-арест,съд,затвор и конфискации на виновните.Не служете повече на империята на злото-шлаката на обществото,която от 11 год. съсипва държавата и народа.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основният развъдник на вируса е САЩ, където са 1/4 от заразените в света