Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен

Премиерът на Великобритания оповести данните на учените
Обновена: 23 яну 2021 07:53 | 23 яну 2021 07:50, Петя Славова
149
Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен
Снимка: БГНЕС

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията вчера от 17 ч. британско време (19 ч. българско) оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса.

"Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност", каза Джонсън на пресконференцията. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души, предава "Монитор".

Още по темата

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария.

Борис Джонсън също така увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември и се разпространи и в европейските страни. През декември учените заявиха, че нямат доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, но отбелязаха, че за разлика от известния вариант, новият заразява и се пренася и от деца. Според учените и лекарите този вариант на коронавирус в момента е "основният", който се разпространява сред населението.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци. С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Престън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

"Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

"Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
15
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Неграмотните ни деца ще си "учат" оъ лаптопа, мама и тате ще са безработни, баба и дядо ще са "опазени". За дечицата малко диабетче и психически увреждания, но това не е проблем. Важното е, че английската healthcare system не е претоварена и индийските/пакистански лекари герои си взимат заплатките.
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че в България увеличаването на броя на новозаразените започва от децата, след около 3 дни увеличението започва и при родителите им, после при баба и дядо и след 8-10 дни и при всички останали. Намалението на новите случаи върви в същия ред. С този по-опасен за децата английски щам, какво ли ще стане в България?
65
5
 
14
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Стой си в мазето, робе. Пък чакай Мангъров да каже. Хайде сега маска, ръкавички, сошал дистансинг, неплатен отпуск, 60/40.
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно че още има уфСи, които не вярват, че има опасен вирус
63
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Според ес разпространението на вируса (т.е. мутирането му) е по-важно от здравето на хората.Факт, потвърден в декларациите на ек от м. Март миналата година.
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам да чуя мнението на Мангъров!Стаден имунитетили ваксина? И лъжа ли е вируса! Искам Мангъров да каже!
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
интересно че още има уфСи които вярват
60
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Искат да наплашат хората и да ги пречупят да си бият отровната ваксина.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета тук не за новините, а за коментарите, да видя какво е мисленето. "Новините" често са с няколко дена закъснение тук.
58
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Отваряйте всичко и оставете хората. Който иска да си се затваря, маскира и ваксинира. Проверка на следите от самолетите. Взимане на проби и изследване. Възможно е да ни заразяват от там. Изследване на ковид ваксината и публикуване на химичния и състав.
57
2
 
10
 
! Отговори
Хе Хе преди 3 години
Само не са изследвали как го ловят британците новият щам. С вазелин или без вазелин. Да не скачат и бунтуват покрай Брезит още простотии ще измислят. Че отвори ли се че ги смелят от бой.
56
0
 
6
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
1241 от 43000 каква смъртност е?2.886%
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте забавни тука. Не се ли научихте да четете новините в оригинал. Тук се превеждат с гугъл преводач и понякога купона е пълен. Между другото, прочетете какво става в Испания и Франция. А да не забравя и Чехия! Чети бе народе! Нали мразиш еднокнижници! Тогава не бъди едновестник!
54
1
 
5
 
! Отговори
??! преди 3 години
Във Великобритания новите случаи са средно по 43000 на ден за последните 40 дни с един пик на Нова Година, когато достигнаха 57000 средно на ден. Сега там умряха 1241 човека средно на ден за последните седем дни.Въпрос: каква е смъртността?1241 от 43000 каква смъртност е?
53
9
 
14
 
! Отговори
Мулти -култи преди 3 години
Всичко е на принципа казвам ти дъще ,сещай се снахо!Видяха ,че хората прозряха измамата не искат ваксини ,локдауни ,фаши-зъм ,почнаха бунтове и протести навсякъде.Решението дайте да излъжем ,че има още по-страшен вирус ,за да оправдаем още по-голямо затягане на мерките и по-скорошна ваксинация !За наивниците ,които смятат ,че всичко отваря април имам лоши новини ,да отваря ,ама 2023 .А за който мисли ,че всичко е случайно и не е сценарий написан ,вече не мога да помогна има хапчета
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заключенията на тези учени се твърди че новия щам за разлика от стария заразява и се пренасял И от деца. Е, ако стария не се пренася и не заразява деца защо затвориха училищата? Кога лъжат учените преди или сега?
51
1
 
12
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Има 8 мутации на шипа ( 14 са, но 6 ги смятат за "безвредни" )тези 8 променят формата му около мястото за закачването му с ACE2Има и една мутация(съкръщаване) на гена ORF8 с което формата му е станала много по-малкаГена служи за "камуфлаж" от имунната системаИ няма статистика за силата на функцията му, само предположения от страна на учените"Всички ще умрем" е интерпретация на политиците...
50
2
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
То и данните за глобалното затопляне идваха от британски учени, и се разбра, че лъжат като за световно !
49
4
 
9
 
! Отговори
До до 41 преди 3 години
За когото и да гласувам, пак ще е по-адекватен от мутромилиционер еднокнижник и ОПГ-то, което ни управлява, заради което сме на едно от последните места в ЕС по почти всички показатели.
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в руската ваксина има ли чипове?