Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен

Премиерът на Великобритания оповести данните на учените
Обновена: 23 яну 2021 07:53 | 23 яну 2021 07:50, Петя Славова
149
Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен
Снимка: БГНЕС

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията вчера от 17 ч. британско време (19 ч. българско) оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса.

"Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност", каза Джонсън на пресконференцията. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души, предава "Монитор".

Още по темата

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария.

Борис Джонсън също така увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември и се разпространи и в европейските страни. През декември учените заявиха, че нямат доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, но отбелязаха, че за разлика от известния вариант, новият заразява и се пренася и от деца. Според учените и лекарите този вариант на коронавирус в момента е "основният", който се разпространява сред населението.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци. С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Престън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

"Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

"Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, да.. Ще си изберем някой Тръмп, липсват ни лъжите, разделението на хората.. не то не ни липсва! Ха познай защо!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа кого да гласувал? Ти не виждаш ли кво става в САЩ ?Тръмп никъде не го дават по медиите .Дават колко хубу е да казваш на майка си ,,родител,, а не майка .Дават как ще се печатат пари и никой няма да работи .ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИИ КОИТО НЕ ГИ ПУСКАТ ПО МЕДИИТЕ .Възраждане , Славито сега има и една нова партия .герб дпс и вмро гласуваха в ЕП да има еднополови бракове в бг и парите от земеделски субсидии да се пренасочат за спасяване на западните банки ;)
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година явно няма да е по различна от предната. Към нормалното може да се върнем чак 2022-2023. Дано ваксината помогне или този стаден имунитет.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да поздравим нашите "управници" с "мъдрото" им управление на кризата и решението да пратят пристигналите от UK по родните им места.Ако не знаете - от вчера имаме 8 заразени с новия щам, на които им бяха дадени препоръки да не излизат от домати да избягват контакти с роднини. И да, всичките са се върнали от Англия.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват, че са три новите мутации, които се разпространяват и са по-опасни - английската, бразилската и южноафриканската.
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха!!! Голяма измама е това! Голяма измама!!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо са им погрешни данните. Ако умират 13 на 1000, то сега починалите щяха да са по 300 на ден, а не по 1300-1400, което предполага по 100000 заразени на ден преди 20-40 дни, за да се получи смъртност 13 на 1000.
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА вирусът си беше все същия - без драстични функционални мутации - сега изведнъж, внезапно да се появи ПО-ЗАРАЗЕН, и то на всички контненти - абсолютно невероятно е да е мутирал естествено- вариантите са1. ЛЪЖА. За мен изглежда по-вероятно, твърдението е недоказуемо, ваксините не се продават - трябва подтикване.2. Нов лабораторно създаден вариант е пуснат - възможно е, но тогава все едно какви мерки, какви ваксини ще се слагат, това няма да свърши никога
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41И за кого предлагаш да гласуваме? За Мангъров, който нарича 1/3 от народа сухи съчки? За оня в президентството, дето ни раздели и насъска едни срещу други, изплю се върху част от християните и подготви една друга религия да влезе с фанфари в парламента. Та ти кого предлагаш? Може би Славчо, дето пя и танцува чалга за лявото, а сега се прави на дясно!
38
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
" ...при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души, предава "Монитор". "#" Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове. "#Кое от двете е вярно? Тази смъртност само за 60 годишните ли е или за всички? За сравнение досега в България починалите са 4,7% от смятаните за приключили с вируса
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от нас пишат от Англия, приятел."Морът" е само в новините. Както, предполагам, е и в другите държави.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше една серия на "Лабораторията на Декстър"... Взе да му се подува корема, и като пусна на супер-компютъра си изчисления, се оказа, че след няколко часа ще се взриви... И така, взе да се сбогува с близките си и да си приключва делата... Само че, когато наближи времето да се взриви, просто пусна едни мощни газове... Та така със изчисленията. Каквито данни подадеш и както ги приоритизираш, такъв резултат ще извадиш.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе оставете процентите, но пак започнаха да въвеждат ограничения на европейско ниво , върнаха задължителни тестове за Франция, испанците чакат да ги затворят по къщите.. Можеби е добре да затворят европа за един месец , за да ваксинират и да се видят резултатите.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не питате приятелите си в Англия? Те знаят какво е? А отговорът е мор. Звучи ви нереално, но това е Английската действителност.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрата новина е че има някакво развитие .Лошата е че ваксините няма да помогнат. Ако нямаше мерки за три четири месеца щеше да мине като всяка година .Сега с ,,мерките,, на умниците няма да мине никога .Затова внимавайте като гласувате на 4 април ;)
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшива новина. Каза, че може би е по смъртоносен. Въпреки, че е само предположение, хората искат да видят на какви научни доказателства се базира това предположение. Не бяха предоставени такива.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вариантът е - слагаш сто лисици в едно ограждение, и сто лисици в друго, пускаш една лисица, заразена с уханска чума при първата група, и една заразена с британски гърч при втората група, и пишеш и броиш и смяташ - и може да имаш някаква приблизителна оценка за "по-заразност". Или просто пускаш някой гениален математик с формулите, по които преди една година излезе, че ще умрат 200 милиона човека до есента - и получаваш един прекрасен, достоверно изглеждащ, измислен, неверен резултат.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34Едно ,,микроскопично,, материалче.?Публикувани са доста повече.Иска ми се и тук да преведат едно такова.Тъкмо си опреснихме математиката.Ще се заемем с висшата математика.Те ли ще ни казват на нас.Я виж ти.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера във Великобритания имат 1401 починали от вируса и 40261 новозаразени и това е при спад на новите случаи започнал от Нова година, т.е.вече три седмици броя на новозаразените за ден спада, а на починалите продължава да се увеличава
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли да напишете половин, дори само четвърт страничка, в която да пише посредством какви изследвания, с какви научни методи е изчислено и установено, че има "56% по-заразен" щам на вируса? Просто едно микроскопично материалче да опише как са разбрали, понеже почва да изглежда ЧЕ СА СИ ГО ИЗМИСЛИЛИ.Вие не отговаряйте, а аз пак ще питам. Хората почнаха да си задават доста въпроси вече. Особено сега, когато обръщате лъжите към децата, за да им пробутате неработещите експериментални ваксини!