Проф. Чорбанов: Преболедувалите класическия вариант на COVID са защитени от новия

Не е ясно дали вирусът ще е по-заразен тук
24 яну 2021 18:23, Нели Христова
37
Проф. Чорбанов: Преболедувалите класическия вариант на COVID са защитени от новия
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите класическия вариант на коронавируса ще имат защита и срещу новия вариант, заяви пред Нова тв имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов. Генофондът е важен за това колко ще се разпространява новият вариант на коронавируса в различните региони. Това, че той се разпространява във Великобритания, не значи, че толкова бързо ще се разпространява и у нас, смята той.

„Това, че този вирус е по-заразен във Великобритания, особено в южната част, това, че в този генофонд има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото у нас.

Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID. Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания. Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.

"Имаше спор дали децата или възрастните заразяват повече. Аз съм на мнението, че децата не заразяват повече. Когато децата са накуп в стаите, и ако има зараза, може лесно да се направят тестове на учениците и учителите", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите по долу, изводът се налага, че "про-ст народ", във ваксина не вярва. И колкото сте по -про-сти, толкова по-си мислите, че някой все иска да ви измами, а вие сами с е бе си мамите. Някой явно вече ви сложил чипа на про-стотията преди много време
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие нормални ли сте, да сте чували случайно, че ваксината за нормалния грип всяка година е различна спрямо щамовете и колко мислите е имунитета? Година ама другия път, айде по сериозно, съвсем са ви промили мозъка от фейса.
13
6
 
10
 
! Отговори
Проф. Тараторов преди 3 години
Правени са опити с порове и тези които са ваксинирани с 2 ваксини при нова среща с Ковид-19 масово са "хвърляли топа". Така, че: НЕ ИСКАМ НИКАКВА ВАКСИНА! Естественият имунитет е много по силен и по продължителен отговор на заразата, отколкото съмнителните и недаващи гаранции ваксини!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да за Испания и Португалия не чуваме нищо ,но само погледнете статистиките.Може и новият щам да не причини същото както в Англия,но няма гаранция ,че това значи по-леко.Може и обратното да се случи.Времето ще покаже.
11
7
 
25
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Ако сте изкарали Корона-вирус за които за който се твърди, че прави пандемията 100% ще имате имунитет и то за години , а възможно и за цял живот. Виж, за ваксините е много съмнително, особенно като се им предвид грипните колко са сполучливи. Който ви говори друго и се води специалист е Мошеник!
10
6
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
НАД 2 000 000 БЪЛГАРИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ КОРОНАТА-ПОНЕ ТАКА ПИШЕХА ОТ- ДНЕС-.-ЗНАЧИ ТЕЗИ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ.-ИЛИ ТРЯБВА-А?-ТРЕБЕ ЛИ ДА СЕ БОЦНЕМ ЗА ПРОТОКОЛА?
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде подкрепи с научни факти "по-голямата заразност" на измисления нов щам?
8
18
 
6
 
! Отговори
Професор всезнайко преди 3 години
Отново се включи.Да го игнорираме дружно.;)Няма НЯМА нито едно изказване, подкрепено с научни факти.Извод?Платен е.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много ясно че не се знае дали тоя щам ще работи у нас така като във Великобритания, все пак в тази част на Европа от векове са известни с това че братовчеди се женят помежду си. Сбъркана работа.
6
4
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А Бойко има или няма имунитет? Що не го ваксинирате тоя хитрец !?
5
2
 
13
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Едни се разболяват от рак , други не ... Така е и с КОВИД19...
4
4
 
24
 
! Отговори
Опа?? преди 3 години
Виж, това е интересна теория - може би пък наистина имунитета след преболедуване е траен? И може би затова е истеричната настойчивост да ни набодат с "ваксините"? Които, може би, прецакват този добит естествен имунитет, и после ще се налага да се бодеш цял живот? Има някаква логика тук.
3
8
 
31
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Този е най-свестен от всички медици решили да ни спасяват от вируса. Това и аз се чудех до сега - защо след като съм преболедувала нямам имунитет а тези с инжекциите да имат ? Най-накрая един почтен човек, който да каже истината. Според мен случаите в България намаляват не заради мерките а защото голям процент от хората го преболедуваха или просто няма как да ги хване. Така, че няма смисъл да си измисляте някакви нови щамове и т.н. Вируса отдавна е тук и хората го минаха
2
7
 
9
 
! Отговори
ОПА преди 3 години
Не е ясно, дали преболедувалите Оригинална Уханска Тръпка, версия 1.0, имат имунитет срещу повторно заразяване с нея - обаче нашите титани, нобелови хиперлауреати, гении отвъд пространството и времето, вече категорично заявяват, че дори мутирал вирус не е проблем за мега-имунитета след преболедуване? И базират това твърдение на никакви исследвания, нулеви факти, и можебивероятно логика?
1
8
 
20
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Този човек още от самото начало ми спечели доверието!