255 млн. работни места изчезнали заради пандемията от COVID-19

Щетите са четири пъти по-големи от тези в кризата през 2009 г.
25 яну 2021 22:30, Анисия Иванова
16
255 млн. работни места изчезнали заради пандемията от COVID-19
Снимка: Pixabay

Световната икономика няма да бъде в състояние изцяло да възстанови щетите върху заетостта от миналата година през 2021 г., след като коронавирусната пандемия заличи около 255 милиона работни места, става ясно от данни на Международната организация по труда, цитирани от Bloomberg.

Дори според най-оптимистичните сценарии работните часове ще бъдат намалени спрямо предкризисните нива, посочват от институцията в доклад, публикуван в понеделник. Според основния сценарий на организацията глобалната икономика ще приключи тази година с 90 милиона по-малко работни места на пълна заетост спрямо предкризисните нива.

“Признаците на възстановяване, които виждаме, са оптимистични, но те са нестабилни и високо несигурни”, заяви генералният директор на организацията Гай Райдър. “Трябва да помним, че няма страна или група, която може да се възстанови сама”, добавя той.

Щетите от пандемията през 2020 г. са исторически безпрецедентни и около четири пъти по-големи от тези по време на финансовата криза от 2009 г., става ясно още от доклада.

Въпреки това загубите през третото тримесечие са по-малко драстични от очакваните по-рано, следвайки силното икономическо възстановяване. Намалението на работните часове от 4,6% - еквивалентно на 130 милиона работни места на пълна заетост, също е по-малко от прогнозираното.

Според песимистичния сценарий, в който процесът по масовите ваксинации се забавя и ефектът от пандемията е продължителен, загубите на пазара на труда ще останат на това ниво през 2021 г.

Перспективите подчертават контраста между най-тежко ударените сектори, включително хотелиерския и търговията на дребно, които ще отчетат “масивни” щети, в сравнение със сектора на услугите, в които заетите са висококвалифицирани и където дори се отчита ръст на заетостта. Жените, младите хора, самоосигуряващите се и нискоквалифицираните служители ще са сред най-засегнатите, добавят от организацията.

Има “сериозни опасения”, че това може да се пренесе в неравно възстановяване, където “служителите и компаниите, които са ударени тежко от кризата, ще се възползват по-малко от подобряващите се икономически условия”, се посочва още в доклада, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчезват щото може и без тях.Разни хоремаци и бapдaци, пардон хотели, разни чалгаджийски кафани и измислени професии като инфлуенсър, пиар, певачи и певачки на килограм, всякакви лаладжии и улични търгаши по селските пазари беше крайно време да изчезнат.Всичко си идва по местата, както е било.
13
1
 
2
 
! Отговори
Емииии... преди 3 години
глей ся... Докато бай балгар не научи, че турузЪмът и хотелджийските истории не е работа и икономика не въртят, все така ще я караме.Хората произвеждат самолетни двигатели на Ролс-Ройс с 30 000 компонента, а някои от нас произвеждат само когато са в тоалетната.Или се приспособяваш или изчезваш.
12
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Имаше плакат на протестите на Орлов Мост за някаква на Острова уж завършила "Public Relations", която била бъдещето на България и как щяла да си остане островитянка. Ми че това е същото като "Полска филология" в СУ! Най-якото нещо което можеш да станеш е шеф на тото пункт. Дали е на острова или в Симитли за Българската икономика това е транс-генитално.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За висшето образование и за дилетантите е долу-горе така, но руските милиардери са друга бира. Те не са лъжица за твоите уста.61800
10
1
 
2
 
! Отговори
Едуард Петров-Едо преди 3 години
ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е НЕЩО ВАЖНО, ЗАЩОТО ТИ ДАВА САМОЧУВСТВИЕ, КОЕТО НИКАК НЕ Е МАЛКО, ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ, КОИТО НЯМА КАК ДА ПОЛУЧИШ ОТ ЕДНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ! САМО ЛЕНИВ ДИЛЕТАНТ МОЖЕ ДА ТВЪРДИ ОБРАТНОТО! ТАКИВА СА БИЛ ГЕЙТС, ДЖЕФ БЕЗОС И НЯКОЛКО ДРУГИ (РУСКИ) МИЛИАРДЕРА, КОИТО ДРАМАТИЧНО КРЯКАТ НА РУСКИ: ,,НЕ В ДЕНЬГИ СЧАСТЯ!"
9
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
В страната ако не е аутсорсинга може да се каже че почти няма икономика.Ако аварира ел системата (не дай боже) и сме дотам.Ще сме живите мъртви .
8
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
Това е само началото.Глад,смърт от вируса,престъпност и анархия -това ни чака.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименвисшето по принцип е нищо, освен ако не е свъзрано с приложна наука като информатика, машиностроене, архитектура и тн.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме работа.Нямаме пари.В България висшето образование вече е нищо.Интелигентни хора не са желание,защото трудно могат да бъдат лъгани.Започването на работа е само с връзки.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТО ПЪК 2Глупакис, прочети първите 2 думи от статията бе."Световната икономика"Не става въпрос за България бе селски.
4
0
 
2
 
! Отговори
До Да бе! преди 3 години
Верно е! Само че не са в България - тий нали е 'световен лидер' Не са и В 'западните балкани' - той гледа по нашироко...Пък и в България няма толкова хора!
3
1
 
8
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Бати Боко толква работни места създаде - Лично с Голи ръце само за миналата година, какво ни разправяте, нищо не е загубено...
2
4
 
5
 
! Отговори
ТО ПЪК преди 3 години
Една икономика. Ако не са гастарбайтърите навънка безработицата ще бъде 40%, А тия дето работят са преди всичко в сферата на услугите.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми начи толкова хора трябва да пукясат от коронавирус и ваксини и сме на нула.